27 Ιουλ 2023

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο;

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο;

Την Ουκρανία φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr να επισκεφθεί Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Παρόλο ότι στην ημερήσια διάταξη δεν υπήρχε κάτι που να αφορά την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε την Αγία και Ιερά Σύνοδο ότι έχει δεχθεί προσκλήσεις, τόσο από τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι όσο και από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του Προέδρου Ζελένσκι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι στις 8 Ιουλίου 2023, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε να σταλεί στο Κίεβο αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας να είναι ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Ακόμη, ο Βολοντομίρ Ζελένσκι φέρεται να παρακάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Κίεβο κατά το διήμερο 28-29 Ιουλίου ώστε να συμμετάσχει στους εορτασμούς της «Ημέρας του ουκρανικού κράτους», που θέσπισε ο ίδιος αντί της Ημέρας της Βαπτίσεως των Ρως, η οποία εορτάσθηκε νωρίτερα.

Να αναφερθεί ότι η ουκρανική πλευρά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μέχρι εκείνες τις ημερομηνίες θα κατάφερνε να εξασφαλίσει μετρίαση της θέσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Σε σχέση με τα ως άνω και πριν ακόμη από τη μετάβαση του Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν αυτής αυξήθηκε δραματικά η πίεση στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα ο Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου Μητροπολίτης Παύλος προφυλακίστηκε άνευ δικαστικών αποφάσεων, έγιναν αρπαγές κτιρίων εντός της Λαύρας των Σπηλαίων, ακόμη ο αρχιεπίσκοπος της (ΑΕΟ) Ευστράτιος Ζόρια και κληρικοί του άρπαξαν τον Καθεδρικό Ναό Μπέλαγια Τσέρκοφ, ενώ την ίδια στιγμή ηρπάγησαν Ιεροί Ναοί σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας μέχρι και τον Ιούλιο.

Ταυτοχρόνως, η ουκρανική κυβέρνηση διεξήγαγε έντονες συνομιλίες με την ηγεσία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τους Ιεράρχες τής.

Η αναγνώριση της ΟΕΟ από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κρίθηκε ως μη ρεαλιστική και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, αρνείται να μνημονεύει το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Για τον λόγο αυτό εκπονήθηκε ένα νέο σχέδιο που προβλέπει σταδιακή πίεση στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με σκοπό την τελική ρήξη των σχέσεων της με τη Ρωσική Εκκλησία.

Θεωρείται ότι μετά ταύτα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα στερηθεί την υποστήριξη των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα περιέλθει σε κατάσταση απομονωμένου «σχίσματος».

Στη συνέχεια είναι δυνατό να ψηφισθεί νόμος για τη διάλυση αυτής και με τη βία να συνενωθούν οι κοινότητές της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου προβλήθηκαν οι ακόλουθες απαιτήσεις έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας:

1. Να δημοσιεύσει επίσημο κείμενο περί αποχωρήσεως αυτής με όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες και κοινότητες από τη Ρωσική Εκκλησία.

2. Να κοινοποιήσει επισήμως σε όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες την αποχώρησή της από τη Ρωσική Εκκλησία.

3. Να καθαιρέσει όλους τους επισκόπους και κληρικούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι «συνεργάζονται με τους Ρώσους» (δηλαδή, βρέθηκαν στα μη ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη και εξακολουθούν να υπηρετούν).

4. Να καταδικάσει επισήμως τη «διδασκαλία του Πατριάρχη Κυρίλλου».

Το εν λόγω τελεσίγραφο εκπονήθηκε από τον προϊστάμενο της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής και Ελευθερίας του Θρησκεύεσθαι της Ουκρανίας Βίκτωρα Ελένσκι και απεστάλη την 31η Μαΐου υπό μορφή επιστολής στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Ελένσκι επανήλθε κατ’ επανάληψιν σε αυτή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκεί γίνεται λόγος ότι το εν λόγω σχέδιο έλαβε έγκριση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά διάρκεια της συναντήσεως του Β. Ελέσνκι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 12 Ιουνίου.

Παραμένει μόνον να εξασφαλισθεί η συμφωνία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ώστε να «αυτοδιαλυθεί», κάτι το οποίο δεν έχουν πετύχει οι ουκρανικές Αρχές μέχρι σήμερα.

Η επίταση των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα υπονομεύσει το κύρος της Μητρός Εκκλησίας, κάτι που αντιλαμβάνονται άριστα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά και ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Φαίνεται όμως ότι κανείς εξ αυτών δεν επιθυμεί αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτό μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι διαμορφώθηκε η αντιπροσωπεία ως εξής: Μητροπολίτης Βιννιπέγκ Ιλαρίων, Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ και ο π. Ανδρέας Κροτσάκ.

Θα έπρεπε να είχαν αναχωρήσει αεροπορικώς για το Κίεβο μέχρι τις 15 Ιουνίου, εν τούτοις, σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες ουκρανικών πηγών, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία άνευ συμμετοχής του Μητροπολίτη Εμμανουήλ με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η επίσκεψη.

Όμως όλο αυτό τον καιρό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η πίεση στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ως αφορμή στάθηκε η καταστροφή του Ιερού Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως του Κυρίου Οδησσού (όπως ισχυρίζονται οι ουκρανικές Αρχές και τα ΜΜΕ από τον ρωσικό πύραυλο).

Η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Πολιτικής και Ελευθερίας του Θρησκεύεσθαι της Ουκρανίας αποτάθηκε στην ηγεσία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με νέα έκκληση να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο και μεταξύ των άλλων «να καταδικάσει την αντιχριστιανική διδασκαλία του Πατριάρχη Κυρίλλου».

Επίσης ανανεώθηκε στη Βερχόβναγια Ράντα (Άνω Βουλή) η προώθηση του νομοσχεδίου υπ’ αριθμ. 8371 για την απαγόρευση των θρησκευτικών οργανώσεων «συνδεδεμένων» (affiliated) με τη Ρωσική Εκκλησία.

Μάλιστα, για το ποιος είναι «συνδεδεμένος» και ποιος όχι θα αποφασίσει ο Βίκτωρ Ελένσκι, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Φανάρι, και η υπό αυτόν διεύθυνση, κάτι που θα επιτρέψει τη διάλυση των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και την αρπαγή ιερών ναών αυτών σταδιακά, εκφοβίζοντας τους άλλους.

Να αναφερθεί πως εάν το κυβερνών κόμμα καταφέρει και συγκεντρώσει του ψήφους, ο νόμος θα ψηφισθεί κατά την πρώτη ανάγνωση στις 27-29 Ιουλίου, ακριβώς για να «τιμηθεί» η Ημέρα του Ουκρανικού Κράτους.

Τις ίδιες ημέρες θα συγκληθεί η «Τοπική Κληρικολαϊκή Σύναξη» της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία θα υποστηρίξει οπωσδήποτε την νέα κίνηση των Αρχών για να καταστρέψει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και να παραχωρήσει τις κοινότητές της.

Χθες, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 ο Βίκτωρ Ελένσκι συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Ελέσνκι απαίτησε τη σύγκληση της Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την «τελική ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσική Εκκλησία», σύμφωνα με τα σημεία του τελεσιγράφου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος επιβεβαίωσε στον κ. Ελένσκι την παλαιά του κανονική θέση, αρνούμενος να υποχωρήσει στο τελεσίγραφο των Αρχών.

Από την πλευρά του ο Β. Ελένσκι δήλωσε, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ψηφισθεί ο νόμος και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα μπορέσει να διασωθεί με τίποτε.

Όπως όλα δείχνουν η θέση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος φαίνεται να είναι δυσχερής, αφού ένα νέο κύμα διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξαπολύεται ακριβώς στο πλαίσιο της επισκέψεώς του.

Είναι προφανές, ότι η ουκρανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι η επίσκεψη του δευτερεύοντος ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος «θα καθαγίασει» αυτές τις διώξεις και θα αποτελεί «ευλογία» να απαγορευθεί νομοθετικά η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ας ελπίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ θα στάθει στο ύψος των περιστάσεων όπως επιτάσσει το Ιερό Ευαγγέλιο του Κυρίου.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com