“Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων
για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά”
Της Αλεξίας Κρηνίτη
Μέλος της Επιτροπής Προσέγγισης Νοσοκομείων συζητάει με τους γιατρούς, για τη μη μετάγγιση αίματος σε ασθενή Μάρτυρα του Ιεχωβά (Από το βιβλίο των ΜτΙ «Η Βασιλεία του Θεού Κυβερνάει! σ. 112 – 113»)
Μία δράση της Σκοπιάς, λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, με εξαιρετικά σοβαρές όμως διαστάσεις είναι οι «Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων» (Hospital Liaison Committee ή HLC, όπως αναφέρονται στη διεθνή φιλολογία των Μαρτύρων του Ιεχωβά).
Ας δούμε τι γράφει η ίδια η Σκοπιά στα έντυπά της για αυτές τις επιτροπές ως προς το σκοπό και το έργο που επιτελούν (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):
«Η Βασιλεία του Θεού Κυβερνάει! σ. 112 – 113»:
«Για την υποστήριξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε αυτή την απόφαση που έχουν πάρει να μην αφήνουν να τους γίνονται μεταγγίσεις αίματος, για τη διάλυση παρανοήσεων από μέρους γιατρών και νοσοκομείων και για την καθιέρωση ενός πιο συνεργατικού πνεύματος ανάμεσα στα ιατρικά ιδρύματα και στους Μάρτυρες ασθενείς, ιδρύθηκαν, υπό την κατεύθυνση του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, Επιτροπές Νοσοκομείων. Οι επιτροπές αυτές, από ελάχιστες που ήταν το 1979, αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τις 800 σε 70 και πλέον χώρες. Επιλεγμένοι πρεσβύτεροι έχουν εκπαιδευτεί και προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στη Βόρεια Αμερική, στην Άπω Ανατολή, σε κύριες χώρες του Νότιου Ειρηνικού, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Αυτοί οι πρεσβύτεροι, εκτός από το ότι εξηγούν τη θέση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, εφιστούν την προσοχή του προσωπικού των νοσοκομείων στο γεγονός ότι υπάρχουν αναγνωρισμένες εναλλακτικές λύσεις αντί των μεταγγίσεων αίματος. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αυτοί βοηθούν στο να διευθετούνται ιατρικά συμβούλια στα οποία μετέχουν παθολόγοι που παρακολουθούσαν από την αρχή τον ασθενή και χειρουργοί οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει χωρίς αίμα παρόμοιες περιπτώσεις για τους Μάρτυρες. Όπου είναι απαραίτητο, αυτές οι επιτροπές επισκέπτονται, όχι μόνο το προσωπικό νοσοκομείων, αλλά και δικαστές οι οποίοι έχουν να κάνουν με περιπτώσεις στις οποίες τα νοσοκομεία ζητούν να πάρουν δικαστικές εντολές για μεταγγίσεις».
«4 Η οργάνωση, για να βοηθήσει εκείνους που χρειάζονται συμπαράσταση όταν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάγγισης αίματος, έχει δημιουργήσει στον Ελεώνα το Γραφείο Πληροφοριών για Νοσοκομεία. Επίσης, έχει ιδρύσει 6 Επιτροπές Νοσοκομείων στις κυριότερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτές οι επιτροπές αποτελούνται από 50 και πλέον πρεσβυτέρους ειδικά εκπαιδευμένους γι’ αυτό το έργο[1].»
Στη σειρά βίντεο «Επιτεύγματα της Οργάνωσης» στον επίσημο ιστότοπο των Μαρτύρων του Ιεχωβά,το καλοκαίρι αναρτήθηκε ένα βίντεο, όπου ο Κρίστοφερ Μέιβορ, Βοηθός της Επιτροπής Υπηρεσίας, παρουσιάζει τις Επιτροπές Νοσοκομείων ως επίτευγμα και έκφραση αγάπης της Σκοπιάς προς τα 8.000.000 περίπου των Μαρτύρων. Τις ονομάζει «στοργική προμήθεια» και τις περιγράφει ως απόδειξη της στήριξης του Ιεχωβά στους πιστούς του στις δοκιμασίες. Τον ακούμε λοιπόν να δίνει τα παρακάτω στοιχεία:
«Σήμερα, πάνω από 16.000 αδελφοί υπηρετούν σε περίπου 2.000 Επιτροπές Νοσοκομίων παγκόσμια…»
Στο βίντεο αυτό, από το 4’39’’ και εξής ακούμε και δύο ενδιαφέρουσες προτροπές προς τους Μάρτυρες του Ιεχωβά:
· Να έχουν πάντα συμπληρωμένη την κάρτα «Διορισμός Αντιπροσώπου για Ζητήματα Νοσηλείας» (DPA)
· Πριν από οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία, να βεβαιώνεται ότι οι γιατροί θα στηρίξουν τις ιατρικές του αποφάσεις.
Συνοψίζοντας, οι Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων, έτσι όπως τις παρουσιάζει η Σκοπιά έχουν τρεις στόχους:
1. Να ενημερώνουν γιατρούς και νοσηλευτές για εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας αντί της μετάγγισης αίματος.
2. Να αποκαθιστούν τις σχέσεις γιατρών και Μαρτύρων του Ιεχωβά διαλύοντας τις όποιες παρανοήσεις για τη στάση των τελευταίων ως προς το αίμα.
3. Να προσφέρουν «παρηγοριά και βοήθεια» στους Μάρτυρες του Ιεχωβά που νοσηλεύονται και να τους στηρίζουν στην απόφασή τους να αρνούνται τη μετάγγιση αίματος.
Ο πραγματικός ρόλος όμως των Επιτροπών Προσέγγισης Νοσοκομείων δεν είναι καθόλου έκφραση αγάπης και παρηγοριάς. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στήριξη από τον ίδιο τον Θεό, όπως δηλώνει η Σκοπιά κατά το δόγμα της, όπου η Οργάνωση ταυτίζεται με τον Ιεχωβά.
Οι «Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων» βοηθούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να πεθάνουν, πιέζοντας τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, να αρνηθούν τη μετάγγιση αίματος! Ακόμη, αν ο ασθενής Μάρτυρας του Ιεχωβά είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που ανήκει στην αίρεση, οι πρεσβύτεροι που ανήκουν σε αυτές τις Επιτροπές εμποδίζουν την οικογένειά του να τον επισκεφθεί και να μιλήσει με τους γιατρούς του, χωρίς την παρουσία μέλους αυτής της Επιτροπής.
Οι Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων είναι από τους πιο ειδεχθείς μηχανισμούς ελέγχου των μελών της αίρεσης. Πρώην Μάρτυρες του Ιεχωβά αποκαλούν τους πρεσβύτερους αυτών των επιτροπών «αγγέλους θανάτου».
Το στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο ανήθικο το ρόλο αυτών των επιτροπών είναι ότι εκμεταλλεύονται την άγνοια των γιατρών για το πώς ακριβώς λειτουργεί η Σκοπιά και πόσο ασφυκτικά ελέγχει τα μέλη της. Εκμεταλλεύονται την αγάπη και το σεβασμό που έχουν οι γιατροί, ανεξάρτητα από τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, προς τους λειτουργούς και διακόνους της Εκκλησίας (και όλων των άλλων ομολογιών και θρησκειών). Όταν τα μέλη μιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συστήνονται ως «πρεσβύτεροι των Μαρτύρων του Ιεχωβά», που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για να προσφέρουν παρηγοριά και βοήθεια στους ομόπιστους αδελφούς τους, οι γιατροί καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται εκεί, για να τους φέρουν την παρηγοριά της θρησκείας τους. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Ευρώπης και των Η.Π.Α., όπου επικρατεί θρησκευτικός πλουραλισμός, οι γιατροί είναι συνηθισμένοι να βλέπουν στα προσκέφαλα των ασθενών εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών. Εύλογα λοιπόν πιστεύουν ότι και οι πρεσβύτεροι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι εκεί για να στηρίξουν πνευματικά τον ασθενή και την οικογένειά του και όχι για να τον αστυνομεύουν και να τον τρομοκρατούν, για να μην δεχτεί αίμα.
Πρέπει να τονιστεί ότι η απόφαση για το αν ο ασθενής Μάρτυρας θα δεχτεί αίμα δεν είναι ούτε προσωπική και ελεύθερη ούτε αποτελέσμα των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Η Σκοπιά την επιβάλει και η απόφαση να δεχτεί αίμα στο πλαίσιο ιατρικής φροντίδας επισύρει την τρομερή ποινή της Αποκοπής από την αίρεση. Αν δηλαδή ο ασθενής δεχτεί τη μετάγγιση και ζήσει ή απόφαση παρθεί από μέλη της οικογένειάς του, που είναι και οι ίδιοι Μάρτυρες, τότε θα διωχτούν και θα απομονωθούν από τη Σκοπιά. Η Αποκοπή έχει σοβαρότατες συνέπειες, κοινωνικές, επαγγελματικές, προσωπικές, και την φοβούνται ιδιαίτερα τα μέλη της.
Άλλωστε και μόνο η ύπαρξη αυτών των Επιτροπών Προσέγγισης Νοσοκομείων, όπου οι πρεσβύτεροι αναμειγνύονται στην εξαιρετικά προσωπική σχέση γιατρού – ασθενούς, μια σχέση που προστατεύεται από τους νόμους όλων των πολιτισμένων κρατών, είναι απόδειξη ότι μόνο ελεύθεροι δεν είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά να αποφασίσουν για τη μετάγγιση και να σώσουν τη ζωή τους. Αν ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, δεν υπήρχε ανάγκη για κανέναν πρεσβύτερο, μέλος Επιτροπής, να μιλάει με τους γιατρούς και να «στηρίζει τον ασθενή στην απόφασή του».
Εξαιρετικά σημαντικό είναι και ένα βιβλίο της Σκοπιάς, που απευθύνεται αποκλειστικά στους πρεσβύτερους, το «Ποιμαίνοντας το κοπάδι του Θεού»[2], έκδοση 2019. Στο κεφάλαιο 11, «Ιατρικά Ζητήματα»[3] δίνονται πολύ συγκεκριμένες οδηγίες στους πρεσβύτερους να κατευθύνουν τα μέλη των τοπικών «εκκλησιών» τους για το πώς πρέπεινα ενεργούν πριν εισαχθούν στα νοσοκομεία και αφού εισαχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο επιβάλλουν πώς πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σε μια τόσο δύσκολη περίπτωση, όχι μόνο τους υποδεικνύουν να ορίζουν ως αντιπροσώπους στην κάρτα DPA, που προαναφέραμε, δύο άλλους Μάρτυρες του Ιεχωβά και όχι μέλη της οικογένειάς τους που δεν ανήκουν στην αίρεση, αλλά καθιστούν και τους Μάρτυρες υπεύθυνους αν δεν είναι ξεκάθαρο στο γιατρό τους ποιες είναι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τη σημασία έχει σχετικά με τη μετάγγιση αίματος. Διαφεύγει φαίνεται στη σκοπιά μια «ασήμαντη» λεπτομέρεια: κατ’ εξοχήν καθήκον των γιατρών είναι η σωτηρία της ζωής του ασθενούς και όχι η ενημέρωση για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ασθενούς τους. Ποιος από εμάς, που δεν ανήκουμε σε αίρεση, έχουμε επισκεφθεί γιατρό για σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό θέμα, και ξεκινήσαμε να συζητούμε τις θρησκευτικές μας απόψεις;
Κλείνοντας την ανάρτησή μας, ελπίζουμε να δείξαμε πόσο επικίνδυνες και ανήθικες είναι αυτές οι Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων. Τα μέλη τους είναι κυριολεκτικά «προβατόσχημοι λύκοι», που εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των γιατρών σε θέματα αιρέσεων, παρεισφρύουν στη σχέση γιατρών – ασθενών και οικογένειας – ασθενούς. Κραδαίνουν τη δαμόκλειο σπάθη της Αποκοπής και αντί να παρηγορούν, τρομοκρατούν τους ομόπιστούς τους, για να αρνηθούν τη μετάγγιση αίματος.
[1] Στον Ελαιώνα Αττικής υπήρχαν τα πρώτα κεντρικά γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα. Σήμερα, έχουν μεταφερθεί στη Νίκαια του Πειραιά. Στον επίσημο ιστότοπο της Σκοπιάς δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία για τις Επιτροπές Νοσοκομείων στη χώρα μας.
[2] Έχουμε δει το βιβλίο μόνο στα αγγλικά με τον τίτλο «Shepherd the Flock of God”. Η μετάφραση του τίτλου στα ελληνικά είναι δική μας και πιθανόν να διαφέρει από την επίσημη μετάφραση της Σκοπιάς. Μέχρι πρόσφατα, το βιβλίο ήταν διαθέσιμο στον ιστότοπο faithleaks.org. Ύστερα από μήνυση όμως της Σκοπιάς σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, αποσύρθηκε.
[3] Και πάλι, η μετάφραση του τίτλου του κεφαλαίου είναι δική μας. Ο πρωτότυπος είναι “Medical Matters”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου