21 Σεπ 2020

ART OF LIVING FOUNDATION -Μία νεοϊνδουιστικὴ-γκουρουιστικὴ κίνηση

 

ART OF LIVING FOUNDATION

Μία νεοϊνδουιστική-γκουρουιστική κίνηση

του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ιδρυτής και καθοδηγητής της νεοινδουιστικής κίνησης με την επωνυμία «Art of Living Fountation» είναι ο Ινδός γκουρού Sri Sri Ravi Shankar1. Γεννήθηκε το 1956 στο Bangalore της Ινδίας. Για τη ζωή του είναι λίγα πράγματα γνωστά. Είχε μακρά σπουδή στην ινδουιστική θρησκευτική παράδοση με την οποία προτίμησε να ασχοληθεί αντί με την άσκηση επαγγέλματος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 συσχετίσθηκε με τον Υπερβατικό Διαλογισμό του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι και μαθήτευσε σε αυτόν. Αρχές της δεκαετίας του 1980 σχεδίασε την δικής του έμπνευσης μέθοδο χαλάρωσης, εξέλιξης και αυτογνωσίας με την ονομασία «Sodarsham Kriya». Η τεχνική «Sodarsham Kriya-Yoga (SKY)» είναι σύνθεση γιόγκα-διαλογισμού και τεχνικών αναπνοών και αποτελεί τον πυρήνα του διαφημιζόμενου από την κίνηση, μεταξύ των άλλων, «Art of Living Happines Programm». Διδάσκεται σε 9 ώρες εντός τριών ημερών με κόστος συμμετοχής, στη Γερμανία λ.χ., 250 ευρώ.

Το 1981 ίδρυσε το «Art of Living Foundation» ως ένα διεθνή οργανισμό γιόγκα-διαλογισμού και παραλλήλως ως πρόγραμμα προσωπικής εξέλιξης. Το 1997 δημιούργησε το θυγατρικό διακριτό οργανισμό με την ονομασία «International Association for Human Values (IAHV)». Η συνεργασία αμφοτέρων των οργανισμών είναι δεδομένη και έχουν καταχυρωθεί ως αναγνωρισμένοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί στον Ο.Η.Ε. Υπό την ιδιότητα αυτή το 2003, σε συνεργασία με διάφορα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, διοργάνωσε διεθνές συμπόσιο με θέμα την ηθική στις επιχειρήσεις και ανέλαβε διαμεσολαβητική ειρηνευτική προσπάθεια μεταξύ αντιμαχόμενων παρατάξεων στο Κασμίρ και στην Κολομβία, προβάλλοντας την κοσμοθεωρία περί ειρήνης του Sri Sri Ravi Shankar.

Το προβαλλόμενο σύνθημα της κοσμοθεωρίας του είναι: «Η βάση για μια κοινωνία χωρίς stress είναι οι φιλειρηνικοί άνθρωποι». Η κοσμοθεωρία του και οι λύσεις επενδύονται από ένα εξαιρετικά ελκυστικό λεξιλόγιο, όπως «όλος ο κόσμος είναι μια οικογένεια», «όραμα για μια κοινωνία χωρίς βία», «σώμα χωρίς ασθένεια» και «πνεύμα ελεύθερο από σύγχυση» κ.ά.

Μια ακόμη βασική παράμετρος της κίνησης είναι η διάκριση μεταξύ θρησκείας και πνευματικότητας. Στους ανθρώπους που έχουν δυσκολία να αποδεχθούν κάποια θρησκεία, η κίνηση τούς προτρέπει να μετακινηθούν και να αναζητήσουν την Πνευματικότητα. Κάθε θρησκεία, υποστηρίζει, έχει κάτι καλό να προσφέρει, αυτό όμως δεν δεσμεύει τον άνθρωπο, ο οποίος είναι μια πνευματική ουσία. Η Πνευματικότητα είναι η δύναμη. Ο ίδιος ο Γκουρού αρέσκεται να χρησιμοποιεί την παρομοίωση: «Η Θρησκεία είναι το περίβλημα της μπανάνας και η μπανάνα η Πνευματικότητα. Η αθλιότητα στον κόσμο υπάρχει γιατί οι άνθρωποι κρατούν το περίβλημα και πετούν την μπανάνα».

Πάνω σε ινδουιστικό υπόβαθρο ο Sri Sri Ravi Shankar υποστηρίζει, ότι όλοι είναι κομμάτι του θείου. Υπάρχει μόνο ένας θεός, ο οποίος λατρεύεται με πολλές γλώσσες και τρόπους, ενώ ταυτίζει τον Ιησού Χριστό με τον Κρίσνα. Ο ίδιος στοιχίζεται στη «γραμμή των Αγίων» και αυτοσυστήνεται ως ένας, ο οποίος ενώνει εντός του πολλές θεές και θεούς. Οι οπαδοί του βλέπουν σε αυτόν την προσωποποίηση της ινδουιστικής σοφίας χιλιάδων χρόνων και της αγάπης. Εκφράζει την αληθινή ανθρώπινη φύση, όπως και τη θεϊκή και αισθητοποιεί την αυθεντική πνευματική ουσία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ειδικό Επιστημονικό Συνεργάτη του Ειδικού Κέντρου Ερευνών της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Friedmann Eißler, στο σύστημα του Sri Sri Ravi Shankar συνδυάζονται εκτός από τις ινδουιστικές δοξασίες περί των γκουρού, ινδουιστικός πανθεϊσμός και θετική σκέψη.

_________________________

1. Για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου λάβαμε υπ’ όψιν:
- Materialdienst (EZW) 11/2019, σελ. 420-424
- Materialdienst (EZW) 8/2002, σελ. 243-246
- Materialdienst (EZW) 6/2011, σελ. 220-224
- Lexicon neureligiöser Gruppen Szenen und Weltanschauungen, 2005, στ. 1237-1239

Περιοδικό «διάλογος» Απρίλιος - Ιούνιος 2020, τεύχος 100

impantokratoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com