Από τη δεκαετία του 1990 η τουρκική εξωτερική πολιτική επενδύει στη δημιουργία του «μουσουλμανικού τόξου», δηλαδή στην προσπάθεια αξιοποίησης των δεσμών με τις μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια ως μια προσπάθεια να αποκτήσει αυξημένη επιρροή στην «μετακομμουνιστική» εποχή
Η τουρκική επιρροή στην βαλκανική χερσόνησο έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται πλέον στο χριστιανικό πληθυσμό πολλών χωρών της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αν και με ευρύτερο συμβολισμό, εντάσσεται και η ενισχυμένη ρητορική που αναπτύσσεται στην γείτονα χώρα περί μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.
Σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο η Ορθοδοξία αντιμετωπίζει διώξεις με διάφορες μορφές.
Στην Αλβανία εκτός από τις επιθέσεις στην ελληνική κοινότητα, στο στόχαστρο των αρχών έχει βρεθεί η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία σύρεται στα δικαστήρια με ποικίλες αφορμές.
Χθες, ο πατέρας του δολοφονημένου Κωνσταντίνου, κ. Γιάννης Κατσίφας κλήθηκε να δικαστεί μαζί με τον πρόεδρο του χωριού Βόδριστα Βαγγέλη Μπάρκα, με την κατηγορία παράνομης οικοδομικής εργασίας. Η δίωξη αφορά στο προσκυνητάρι που η οικογένεια θέλησε να τοποθετήσει στο βουνό, στο σημείο όπου εκτελέστηκε ο γιος τους από τις αλβανικές επίλεκτες δυνάμεις, στις 28 Οκτωβρίου 2018.
Τελικά, η δική αναβλήθηκε καθώς η Ελληνίδα εισαγγελέας Μ. Ηλιοπούλου, με καταγωγή από χωριό Δούβιανη του Δήμου Δρόπολης, παραιτήθηκε από την υπόθεση. Οι λόγοι παραίτησης δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμη.
Την ίδια ώρα στο Μαυροβούνιο συνεχίζονται οι διώξεις, με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις Ιερέων και την κυβέρνηση να έχει διακόψει τον διάλογο αναφορικά με τον επίμαχο νόμο, που υφαρπάζει την περιουσία της ορθοδόξου εκκλησίας.
Αύριο, αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου και άλλων οκτώ ιερέων που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη φυλακή επί 72 ώρες.
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η χριστιανική μειοψηφία εξακολουθεί να δέχεται διακρίσεις.
Μάλιστα, πρόσφατα προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ στο Top Channel στο οποίο ο Αλβανός Μαρίν Μέμα υποστηρίζει τα μοναστήρια και οι εκκλησιές του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σερβικά, αλλά τα είχαν καταλάβει οι Σέρβοι από τους Ιλλυριούς.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι η «Σερβική απάτη με τις εκκλησιές στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς είπε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τα ιερά της στο Κοσσυφοπέδιο.
«Είναι σαφές ότι η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ και σε καμία περίπτωση τους αγίους της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και πιστεύουμε ότι ακόμη και ο αλβανικός λαός, που είναι περήφανος για την πλούσια ιστορία και παράδοση, δεν χρειάζεται να καταχραστεί την ιστορία και την παράδοση άλλων λαών», δήλωσε ο Τζούριτς.
Αμερικανική παρέμβαση για το Κοσσυφοπέδιο
Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον στις 27 Ιουνίου.
Την είδηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία και ειδικός απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο. Προηγουμένως, ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε λάβει τη διαβεβαίωση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς ότι θα διακοπεί η διπλωματική προσπάθεια, ώστε όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να την αποσύρουν, και του Κοσοβάρου προέδρου ότι θα διακόψει τη διπλωματική προσπάθεια ώστε να κερδίσει την αναγνώριση από περισσότερες χώρες. «Αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν είναι ικανοποιημένη με τις συζητήσεις της 27ης Ιουνίου, τότε θα επιστρέψουν στο ήδη υπάρχον καθεστώς, αφότου αποχωρήσουν από την Ουάσιγκτον», προειδοποίησε ο Γκρενέλ. «Όπως έχουμε δηλώσει, πρέπει πρώτα να πετύχουμε πρόοδο στην ανάπτυξη των οικονομιών. Εκεί εστιάζουμε», προσέθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέψευσε χθες φήμες σύμφωνα με τις οποίες το Βελιγράδι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν θα βρίσκεται καν στην ατζέντα των συζητήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου