20 Ιουν 2019

Αποφάσεις Συμβουλίου Φιλαρέτου: απόρριψη «ενωτικής συνόδου» και τόμου.

Αποφάσεις Συμβουλίου Φιλαρέτου: απόρριψη «ενωτικής συνόδου» και τόμου. Εκλογή δύο νέων «επισκόπων». Ανασύσταση του «Πατριαρχείου Κιέβου». Διεκδίκηση Μονής όπου «λειτουργεί» ο Επιφάνιος.

Ο επί πολλά έτη «Πατριάρχης» του σχισματικού «Πατριαρχείου Κιέβου» (ΠΚ) και «Επίτιμος Πατριάρχης» της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟ) Φιλάρετος Ντενισέκνο, πραγματοποίησε σήμερα στο Κίεβο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαντιμίρ, ένα Τοπικό Συμβούλιο του «Πατριαρχείου Κιέβου» (ΠΚ).
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα ο Φίλαρετος υποστηρίχθηκε και συνοδεύτηκε από άλλους τρεις «ιεράρχες» που είχαν προσχωρήσει από το ΠΚ στην ΟΕΟ, όλοι από μητροπόλεις εκτός Ουκρανίας. Στους επισκόπους προστέθηκαν αρκετοί κληρικοί, περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι και περίπου 50 προσκεκλημένοι.  
Οι συμμετέχοντες στο Τοπικό Συμβούλιο εκπόνησαν ένα ψήφισμα 10 σημείων, το οποίο δημοσιεύτηκε από το Ουκρνανικό πρακτορείο Strana.ua. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο απορρίπτει την διάλυση του ΠΚ (Πατριαρχείου Κιέβου), κάτι το οποίο όπως ισχυρίζονται, ακυρώνει την «ενωτική σύνοδο» που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου και απορρίπτουν τον τόμο που στις 6 Ιανουαρίου χορήγησε η Κωνσταντινούπολη στην ΟΕΟ.  
Η σύνοψη των 10 σημείων έχει ως εξής:
1. Το Τοπικό Συμβούλιο απορρίπτει την διάλυση του ΠΚ στις 15 Δεκεμβρίου, καθότι αποφασίστηκε με μια απλή συλλογή υπογραφών κατόπιν αιτήματος της Κωνσταντινουπόλεως και όχι από το Τοπικό Συμβούλιο όπως ορίζει το καταστατικό. Χωρίς την διάλυση του ΠΚ δεν θα υπήρχε ούτε το συμβούλιο ενοποίησης ούτε η χορήγηση του τόμου αυτοκεφαλίας.    
Υπενθυμίζουμε ότι ο «Μητροπολίτης» Μακάριος Μαλέτιτς αποκάλυψε επίσης ότι και η δική του «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν έχει διαλυθεί νομίμως. Δεδομένου ότι η διάλυση αυτών των δύο σωμάτων αποτελούσε προϋπόθεση για την «ενωτική σύνοδο» που όρισε η Κωνσταντινούπολη, το καθεστώς της «συνόδου» θα πρέπει να είναι αβέβαιο ακόμη και στα μάτια της Κωνσταντινούπολης.  
2. Το ΠΚ είναι νόμιμα εγγεγραμμένο στις κρατικές αρχές και συνεχίζει να υπάρχει και να δραστηριοποιείται προς όφελος του Ουκρανικού λαού.
Το Ουκρανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε τον Μάιο ότι το ΠΚ εξακολουθεί να υπάρχει στο μητρώο του κράτους.  
3. Ο επικεφαλής του ΠΚ συνεχίζει να είναι ο Φιλάρετος Ντενισένκο, ο οποίος εκλέχθηκε εφ’ όρου ζωής από το Τοπικό Συμβούλιο του ΠΚ στις 20-22 Οκτωβρίου του 1995. 
4. Το ΠΚ  εξακολουθεί να είναι ο ιδιοκτήτης όλων των κεφαλαίων και περιουσιών που μεταβιβάστηκαν σε αυτό από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, των μοναστηριών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και λοιπών, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις και συμφωνίες. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί αποτελούν επίσης ιδιοκτησία του ΠΚ ως νομική οντότητα.  
5. Όλα τα μοναστήρια και οι ενορίες της Επισκοπής του Κιέβου ανήκουν στην διοίκηση του ΠΚ, συμπεριλαμβανομένης της Μονής του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, όπου σήμερα λειτουργεί ο «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο της ΟΕΟ. Η Θεολογική Ακαδημία Κιέβου, που ιδρύθηκε από τον Φιλάρετο το 1992, συνεχίζει να ανήκει στο ΠΚ.  
Η πρώτη συνεδρία της «Συνόδου των Επισκόπων» της ΟΕΟ τον Φεβρουάριο, έθεσε τον Φιλάρετο υπεύθυνο της Μητροπόλεως Κιέβου με εξαίρεση την Μονή του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, η οποία υπάχθηκε άμεσα στον Επιφάνιο Ντουμένκο. Προβλέπεται συνεπώς έντονη διαμάχη για το μοναστήρι και τον καθεδρικό του ναό.  
6. Το ΠΚ συνεχίζει να κατέχει όλες τις μητροπόλεις, τα μοναστήρια, τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις αδελφότητες και τις αποστολές που έχουν εγγραφεί νομίμως στο ΠΚ. Οι φορείς που έχουν εγγραφεί εκ νέου στην ΟΕΟ αλλά επιθυμούν να ανήκουν στο ΠΚ μπορούν να το πράξουν. Το ΠΚ διατηρεί επίσης όλες τις μητροπόλεις και τις ενορίες του στο εξωτερικό.  
7. Ο τόμος αυτοκεφαλίας που εξέδωσε η Κωνσταντινούπολη στις 6 Ιανουαρίου δεν αντιστοιχεί στο καθεστώς των αυτοκέφαλων Εκκλησιών, και συνεπώς καθιστά την ΟΕΟ εξαρτημένη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.  
8. Το Τοπικό Συμβούλιο ευγνωμονεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο για την προσπάθεια επίλυσης του Ουκρανικού εκκλησιαστικού προβλήματος, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο με το περιεχόμενο του τόμου αυτοκεφαλίας.  
9. Το ΠΚ συνεχίζει να χρησιμοποιεί το καταστατικό που εγκρίθηκε στο συμβούλιο την 13η Μαΐου του 2016 και εγγράφηκε νομίμως στο Υπουργείο Πολιτισμού την 8η Ιουλίου του 2016.  
10. Το Τοπικό Συμβούλιο καλεί όλους τους πατριώτες να στηρίξουν το ΠΚ διότι αντιμετωπίζει προσπάθειες ανατροπής εκ των έσω, γεγονός που προκαλεί χαρά στους εχθρούς του. «Αλλά η αλήθεια είναι μαζί μας, οπότε ο Θεός είναι μαζί μας», καταλήγει η δήλωση.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομοφώνως από το Συμβούλιο, όπως και μια δήλωση προς τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 
Επιπλέον επιλέχθηκαν νέοι επίσκοποι, με τον ίδιο τον Φιλάρετο να προτείνει δύο υποψηφίους: τον π. Ανδρέα, θησαυροφύλαξ της Μονής του Αγίου Θεοδοσίου, και έναν εκπρόσωπο της Επισκοπής Χαρκόβου του ΠΚ.  
Τέλος, ο Φίλαρετος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας που το ΠΚ δεν αναγνωρίζεται. «Δεν χρειαζόμαστε την εκκλησία για αναγνώριση, αλλά για να είναι αγία και αποστολική», είπε.
Από την άλλη ο Φιλάρετος δήλωσε πρόσφατα ότι η ΟΕΟ είναι αντικανονική ακριβώς επειδή δεν αναγνωρίζεται από καμία Τοπική Εκκλησία εκτός από την Κωνσταντινούπολη.
Μετάφραση Φαίη- Τας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com