10 Ιαν 2019

Ο Γαβρόγλου αρχίζει επισήμως το... (αν)ίερο παζάρι με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας

Στην τελική ευθεία το οριστικό κείμενο. Συνάντηση Γαβρόγλου (σήμερα) με τα μέλη της επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Μπορεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ να «ευαγγελίζονται» ότι πάγια ιδεολογική και πολιτική θέση τους είναι να καθιερωθεί η ουδετερότητα του κράτους απέναντι στις θρησκείες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μελετούν να νομοθετήσουν τη συμφωνία με την Εκκλησία, τουλάχιστον στο σκέλος της μισθοδοσίας του κλήρου, φανερώνει ότι βαθιά μέσα τους επιθυμούν, αντί να την απελευθερώσουν -όπως διατείνονται- από τον εναγκαλισμό με το κράτος, να τη δεσμεύσουν ακόμα περισσότερο στο άρμα της Πολιτείας, να την καταστήσουν οριστικά κρατική. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», θα είναι έτοιμο το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία. 
Σήμερα ο υπουργός Παιδείας ύστερα από δικό του αίτημα θα συναντηθεί με τα μέλη της επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος για τις επαφές με την κυβέρνηση. Ο Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να προσέλθει κομίζοντας προσχέδιο του νομοσχεδίου. 
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής της Εκκλησίας, τα μέλη της δεν λειτουργούν ως διαπραγματευτές, αλλά ως σύνδεσμος που απλά θα παραλάβει το τελικό νομοσχέδιο για να το διαβιβάσει για έγκριση στην Ιεραρχία. Η πρόταση της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία του κλήρου φέρεται ότι κινείται στο πνεύμα του κειμένου της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, που προέβλεπε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου».
Ομηρία
Ο τρόπος εφαρμογής, ωστόσο, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει πρακτικά την Εκκλησία πλήρως δεσμευμένη στο άρμα του κράτους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι θα ανοιχτεί λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος επ' ονόματι της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη μισθοδοσία. 
Ομως τα χρήματα δεν θα τα διαχειρίζεται η Εκκλησία, αλλά το κράτος. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πιστώνει το κονδύλι της μισθοδοσίας στην Εκκλησία κατ' όνομα, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες θα κάνουν τη διαχείριση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η μορφή αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Εκκλησία, αφού αν το κονδύλι της μισθοδοσίας χαρακτηριστεί κρατική επιδότηση προς ΝΠΔΔ, τότε εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα ακόμα και με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών επιχορηγήσεων, καθώς το κονδύλι της μισθοδοσίας ξεπερνά ήδη κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό της Εκκλησίας. 
Οποια και αν είναι η τελική μορφή της πρότασης της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία, δεν σημαίνει ότι θα εγκριθεί, καθώς παραμένει ενεργή η «κόκκινη γραμμή» της πρόσφατης Ιεραρχίας, ότι δεν συζητά αλλαγές στο καθεστώς της μισθοδοσίας.
dimokratianews,10.01.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com