23 Απρ 2018

ΗΠΑ - Ρωσία σε «πόλεμο» και στο Άγιον Όρος

Αλλαγή στρατηγικής επιθυμεί το Φανάρι, για να ανακόψει τις θερμές σχέσεις και το... φλερτ μοναστηριών με τη Μόσχα - Τι κρύβει η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθωνική Πολιτεία
Καθόλου τυχαία δεν θεωρώ την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αγιον Ορος. Εχει σημασία, κρύβει συμβολισμούς και ουσία. Προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλον πρέσβη των ΗΠΑ να επισκέπτεται μονές της Αθωνικής Πολιτείας είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.

Ο Τζέφρι Πάιατ στέλνει πολλαπλά μηνύματα με αυτή την επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας. Προς το παρόν, δεν μπορώ να ερμηνεύσω με ακρίβεια ποια είναι η στρατηγική και πώς επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βγαίνουν, πάντως, προφανή συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η Αμερική ασχολείται περισσότερο και παρακολουθεί τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Αγιον Ορος άμεσα και όχι μόνο καλλιεργώντας σχέσεις μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Δεύτερον, είναι προφανές ότι δεν είναι και το πιο ευχάριστο να υπάρχουν αυτές οι σχέσεις συγκεκριμένων Αγιορειτών, που έχουν ανοίξει ευθεία γραμμή με τη Μόσχα, μη τηρώντας καν τα προσχήματα.
Ρωσική διπλωματία χορηγιών
Σε ζητήματα πίστης δεν χωρούν παιχνίδια σκοπιμοτήτων και εξωτερικής πολιτικής που συνήθιζαν να γίνονται με την ανοχή -και βοήθεια, μην πω- πολλών Αγιορειτών πατέρων. Το έργο τους ήθελαν να κάνουν, βεβαίως, και οι Αγιορείτες και να δουν τα μοναστήρια τους να φτιάχνονται. Οπου έβρισκαν πόρτα ανοιχτή, χτυπούσαν και σ' έναν βαθμό καλά έκαναν. Ρώσοι διευκόλυναν και χρηματοδότησαν πολλά και μεγάλα έργα σε αρκετά μοναστήρια του Αγίου Ορους - είναι γνωστά αυτά. Μέσω της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας και των -γαλαντόμων- Ρώσων επιχειρηματιών, το Αγιον Ορος, συμβολική κοιτίδα της Ορθοδοξίας, προσφέρει στη ρωσική Εκκλησία κυρίως και, σε δεύτερο βαθμό, στη γενικότερη ρωσική πολιτική επιπλέον μία βάση επιρροής στα Βαλκάνια. 
Τα ίδια συμβαίνουν και σε πολλές Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπου χορηγίες από τη Ρωσία προσφέρονται αφειδώς, για να χτιστούν εκκλησίες. Αυτά συμβαίνουν και στην Κύπρο, σε συγκεκριμένες Μητροπόλεις. Οπου υπάρχουν Ρώσοι τουρίστες ή μόνιμοι κάτοικοι από εκείνα τα μέρη συνήθως υπάρχουν και χορηγίες για αναστηλώσεις ναών και άλλα έργα. Πώς θα αντιδράσει η Δύση σε όλα αυτά θα φανεί σύντομα. Ομως η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στα μοναστήρια, ειδικά σε εκείνα που έχουν προνομιακή σχέση με τη Ρωσία, δίνει το στίγμα μιας διαφορετικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, που αφορά και τις Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες και όσους άμεσα ή έμμεσα αναμειγνύονται και εμπλέκονται σε κάποιον βαθμό. 
Την αλλαγή στρατηγικής επιθυμεί προφανώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι τυχαίο πως την πρόσκληση στον κ. Πάιατ να επισκεφθεί το Αγιον Ορος απηύθυνε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις θερμές σχέσεις και το «φλερτ» μονών του Αγίου Ορους με τη Μόσχα.
Τα σέβη μου,
ο Μελχισεδέκ
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια  dimokratianews 23.04.2018

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ πιθανόν, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ πήγε στο Άγιο Όρος, για να πληροφορηθεί κάποια προφητικά λόγια από τους Γέροντες, για να προσαρμόσουν οι ΗΠΑ ανάλογα τα διεθνή γεωστρατηγικά τους σχέδια.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ανησυχεί ο "Μελχισεδέκ" για το φυσιολογικό ενδιαφέρον των Ορθοδόξων Ρώσων - που μετά από την απελευθέρωση τους από το αθεϊστικό ζυγό χαίρονται τόσο πολλή για την αναγέννηση της Ορθόδοξου Εκκλησίας τους και της μοναχικής ζωής - για τον Άγιον Όρος όπου βιώνουν έτι από 1000 χρόνια Ρώσοι μοναχοί και ερημίτες, και δεν ανησυχεί για την όντως πολύ επικίνδυνη σχέση του Αγίου Όρους με την αντί-χριστιανική και εν πολλοίς μασονική Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία με τα κονδύλια της έχει ήδη υποδουλώσει τον Άγιον Όρος και δουλεύει προς κατάργηση του άβατου και προς πλήρη κοσμοποίηση του Όρους δια τον λεγόμενο "θρησκευτικό τουρισμό";;; Μήπως έπεσε ο αρθρογράφος θύμα της παν-δυτικής υστερίας περί δήθεν "ρωσικό κίνδυνο"; Η απλώς συμψάλλει με τους πρωτειομανούς Φαναριώτες;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com