20 Ιαν 2018

Πειραιώς Σεραφείμ: Tο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των αυτονοήτων πραγμάτων της πατρίδος μας, όπως είναι η Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι μία Δημοκρατική, έγκριτος και απόλυτα νομιμόφρων διαδικασία.

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητος μίλησε σήμερα Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καλή παρέα», του Δημήτρη Αλφιέρη στον Alpha 98.9
Κυρίαρχα θέματα το ζήτημα των Σκοπίων, οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά και οι δυσκολίες της καθημερινότητος.
Επεσήμανε εξ αρχής πως η Εκκλησία «με το αίμα της, με τους μάρτυρες της, με τις θυσίες της, με τον αγώνα της και με την περιουσία της, με την ύπαρξη της κράτησε την ιδιοπροσωπία μας και τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, την αντίληψή μας, το κοσμοείδωλὀ μας, την κουλτούρα μας». Υπενθύμισε πως από τα πρώτα κιόλας Συντάγματα «τονιζόταν πάντα η συμβολή της Εκκλησίας στην διακράτηση της Εθνικής μας ιδιοπροσωπίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι  «η Εκκλησία έχει λόγο για όλα τα δρώμενα της ζωής μας και βέβαια όχι λόγο εξουσιαστικό, όχι λόγο δηλαδή επιβολής, αλλά λόγο συμβουλευτικό». 
Ερωτώμενος για το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» τόνισε πως «αυτό το οποίο θεωρώ βασικό και ουσιαστικό δεν είναι το όνομα. Το όνομα είναι ένα όχημα. Το πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Αυτή είναι η μεγάλη απειλή η οποία υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι που υπάρχει με το γειτονικό κράτος των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων το 25% είναι Αλβανοί».
Διαβάζοντας το πρώτο άρθρο του Συντάγματος του γειτονικού κράτους επανέλαβε πως το πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός της εθνικότητος, της ανύπαρκτου μακεδονικής εθνικότητος, της ανύπαρκτου μακεδονικής γλώσσας, εξηγώντας ταυτόχρονα πως «το ιδίωμα που μιλούν είναι μια Βουλγαρική διάλεκτος. Τίποτε άλλο δεν είναι αυτή η περίφημη μακεδονική γλώσσα. Εκεί λοιπόν είναι το πρόβλημα».  «Όλο το άλλο ζήτημα όπως τίθενται, οι ονοματολογίες και λοιπά, είναι δευτερεύοντα ζητήματα, προσέθεσε φέροντας μάλιστα παραδείγματα όπως είναι το Μεξικό και το Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Κάνοντας αναφορές τόσο σε ιστορικές πηγές όσο και στο βιβλίο των Μακκαβαίων, σημείωσε: «Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιο είναι το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανιδρύθηκε αυτό το ψευδές κοσμοείδωλο που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύσουμε. Δεν κινδυνεύουμε. Θα κινδυνεύσουμε, αντιθέτως, εάν αποδεχτούμε αυτό το κρατίδιο με τον αλυτρωτισμό του και δεν γνωρίζουμε στο μέλλον ποιανού όχημα θα γίνει το κρατίδιο αυτό. Εκεί λοιπόν όντως θα υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει ένα πρόβλημα Εθνικό». 
Επεσήμανε πως «όλα αυτά εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες» τονίζοντας πως «το βασικό πρόβλημα αυτή την στιγμή στη χώρα είναι η έλλειψη αναπτύξεως, η μεγάλη υπερφορολόγηση, το πρόβλημα εάν βγαίνουμε ή όχι από τα μνημόνιο... Αυτά είναι τα βασικά θέματα και τα ουσιώδη. Το ζήτημα των Σκοπίων, όπως εμφανίζεται, δεν είναι βασικό θέμα». 
Ερωτώμενος για τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη με πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού, υπογράμμισε πως δίπλα μας έχουμε έναν κακό γείτονα. «Αυτή τη στιγμή είναι ο βασικός επικίνδυνος χώρος για την πατρίδα μας. Και βέβαια επιδιώκουν την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης για τα νησιά».
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις σχέσεις Κυβέρνησης και εκκλησίας και για το εάν η Εκκλησία μπορεί να παρεμβαίνει στα του Κράτους. Υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ λεπτό θέμα πάντοτε», τόνισε πως «δεν εκφράζω προσωπικές μου θέσεις, ούτε προσπαθώ να αρθρώσω δικό μου λόγο. Δεν έχω άλλωστε. Προσπαθώ να μεταφέρω τον καημό, τον στεναγμό και την άποψη του ποιμνίου μου, το οποίο και εκπροσωπώ». «Ασφαλώς οφείλει ο Αρχιεπίσκοπος και εκ της θέσεως του... να έχει αγαθές και καλές σχέσεις με τους κυβερνώντες όπως και με όλους τους κομματικούς σχηματισμούς της χώρας. Η σχέση είναι αμφίπλευρη. Προβλήματα εγείρονται καθημερινά. Εγώ άλλωστε δεν παύω να το αναφέρω αυτό, αλλά η ενότητἀ μας ως υπευθύνων ανθρώπων που διαχειριζόμαστε τα Ιερά και τα Όσια του Γένους μας, της πατρίδος μας, της Εκκλησίας μας, είναι ένα γεγονός που πρέπει πάντοτε να αγωνιζόμαστε για αυτό και να προσπαθούμε», συμπλήρωσε. 
Κατέταξε ως «θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο και ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε στο θέμα το Σκοπιανό, μην ξεχνάτε ότι,  υπάρχει μία Εκκλησιαστική διάσταση πολύ σοβαρή, διότι μέσα στο πλαίσιο του Μακεδονικού μύθου το οποίο έχουνε πλάσει, και όλου αυτού του ιδεολογήματος, έχουν δημιουργήσει ένα κακέκτυπο Εκκλησίας, μια σχισματική εκκλησιαστικοί κοινότητα, την οποία αποκαλούν ‘’Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία’’ που δημιουργεί τεράστια προβλήματα». 
Συνεχίζοντας υπενθύμισε πως «είναι ζητήματα και πολιτικής εκκλησιαστικής ζωής. Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι οι διαρροές του Υπουργείου Εξωτερικών δεν εκφράζουν την κυβέρνηση, διότι ήταν υπερβολικά απαράδεκτη η ταύτιση της Αγίας μας Εκκλησίας με έναν κομματικό σχηματισμό τον οποίο, τουλάχιστον η ταπεινότητα μου, έχει καταδείξει ότι είναι παγανιστικής και αποκρυφιστικής ιδεοληψίας». 
Αναφερόμενος σε ιστορικά γεγονότα των Β΄ Βαλκανικών Πολέμων, σημείωσε πως «θυσιάστηκαν 5.000 Έλληνες στρατιώτες και τέσσερις Συνταγματάρχες. Είναι αιματοπότιστη αυτή η γη. Δεν είναι έτσι ελεύθερη. Όλα αυτά τα παραβλέπουν κάποιοι συνέλληνες. Λυπούμαι για αυτούς βέβαια. Ειλικρινά το λέω, με αγάπη το λέω, δεν το λέω με αντιπαράθεση. Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα μας να προχωρήσει μπροστά. Να ξεπεράσει ιδεολογήματα, ιδεοληψίες και με ενότητα ο λαός μας να αντιμετωπίσει το μέλλον, βασιζόμενος πάντοτε στις ρίζες του, στο ζείδωρο μήνυμα της πίστεώς μας αλλά και της παιδείας μας και του πολιτισμού μας». 
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του συλλαλητηρίου υπογράμμισε πως «είναι μία Δημοκρατική, έγκριτος και απόλυτα νομιμόφρων διαδικασία. Εγώ βέβαια επειδή είμαι Ιεράρχης μιας Μητροπόλεως του λεκανοπεδίου και επειδή ο οικείος Ποιμενάρχης,  Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν θα συμμετάσχει, κωλύομαι για λόγους Εκκλησιαστικής Δεοντολογίας να παραστώ σωματικώς, αλλά πνευματικώς θα είμαι εκεί. Συμμετέχω και αποδέχομαι απολύτως την έκφραση των συνελλήνων και αδελφών μου για την υπεράσπιση των αυτονοήτων πραγμάτων της πατρίδος μας, όπως είναι η Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μια ιστορική αλήθεια την οποία αποδεικνύουν οι αιώνες, αλλά και το αίμα των μαρτύρων και ηρώων του γένους μας». 
Τέλος, ερωτώμενος για το εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και με βάση τα οικονομικά δεδομένα τόνισε «πως εάν δεν αρθοὐν οι αγκυλώσεις και η παθογένειες, η γραφειοκρατία και το τέρας της ευνοιοκρατίας και της κομματοκρατίας, εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι τρομακτικές καταστάσεις στη χώρα μας, εάν δεν υπάρχει ένα αληθές και διαρκές και μόνιμο φορολογικό περιβάλλον, μη μεταβαλλόμενο κάθε ημέρα, εάν δεν αλλάξουν όλα αυτά και εάν δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον ουσιαστικό για τη χώρα, δουλειές δηλαδή για τον κόσμο, για την νέα γενιά που φεύγει στο εξωτερικό για να βρει το μέλλον της, δεν είμαι αισιόδοξος. Με δανεικά δεν μπορούμε να ζούμε και βέβαια δεν μπορούμε να εκπληρώνουμε τους οραματισμούς μας. Η πατρίδα μας είναι μία θαυμάσια περιοχή του κόσμου, είναι πραγματικά ευλογημένη από το Θεό, Έχει απέραντες δυνατότητες, αλλά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com