5 Νοε 2016

Γαλλία: Πόλεμος για τη φάτνη του Χριστού σε δημόσια κτίρια

Αναστάτωση και δημόσιο διάλογο προκάλεσε η εισήγηση του δημοσίου ώστε να επιτραπεί ο στολισμός δημοσίων κτιρίων με τη χαρακτηριστική φάτνη του Χριστού στη Γαλλία. Η εισήγηση δεν έτυχε της ομόφωνης αποδοχής του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε νέα συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου την Πέμπτη.

Το ΣτΕ θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ενώ οι Χριστιανοί στη χώρα μοιάζουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το θέμα, αφού παραλληλίζουν την απόφαση με την αντίστοιχη της αποδοχής του Μπουρκίνι στις παραλίες των Καννών (και αλλού) το περασμένο καλοκαίρι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συντηρητική Le Figaro.
Το ζήτημα θεωρείται όμως ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για πλήγμα στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, από μια ενδεχόμενη εγκατάσταση ενός τόσο ισχυρού συμβόλου του χριστιανισμού σε δημόσια κτίρια. Η αρχική απόφαση είχε λάβει υπόψη της το προσωρινό της παραμονής των κατασκευών, τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα, αλλά και την απουσία θρησκευτικού προσηλυτισμού.
Η Γαλλία έχει διαχωρίσει το γαλλικό κράτος από την καθολική εκκλησία με νόμο από το 1905 και οι οπαδοί της αυστηρής του εφαρμογής και της θρησκευτικής ουδετερότητας στη δημόσια σφαίρα, εκτιμούν πως η φάτνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλό σύμβολο "λαϊκής τέχνης", αλλά είναι ένα σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 28 του νόμου απαγορεύει κάθε "σύμβολο ή έμβλημα θρησκευτικού χαρακτήρα σε δημόσια κτίρια".
Το περιοδικό Marianne ξεκινά το άρθρο χαρακτηρίζοντας την απόφαση του εισηγητή ως νέα μαχαιριά στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η συζήτηση είχε απασχολήσει τη Γαλλία και τον περασμένο Δεκέμβριο, με το editorial του περιοδικού να ασκεί κριτική στους Καθολικούς, οι οποίοι μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη ισλαμοφοβία, απαντούσαν με "χριστιανοποίηση" των δημοσίων κτιρίων της Δημοκρατίας. "Ο σεβασμός του κοσμικού κράτους αξίζει περισσότερο από μια επικίνδυνη 'ισότητα' και την εγκατάλειψή του, απέναντι σε ένα Ισλάμ σε εξάπλωση. [...]
Όσοι τρέχουν στα τηλεοπτικά πλατό για να διατυμπανίσουν τη νοσταλγία τους για τον μικρό Ιησού μπορούν να τον αναζητήσουν στην πραγματική του θέση. Πηγαίνοντας να γεμίσουν τις άδειες εκκλησίες, που ορισμένοι ιμάμηδες θα ήθελαν να μετατρέψουν σε τζαμί. Είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο" σημείωνε τότε το περιοδικό.
Στο παρελθόν το ΣτΕ είχε πάρει δύο αντικρουόμενες αποφάσεις: από τη μία η φάτνη στο κτίριο του γενικού συμβουλίου στο Βαντέ επετράπη, την ίδια ώρα που μια άλλη σκηνή από τη γέννηση του θεανθρώπου της χριστιανικής πίστης στο δημαρχείο της κοινότητας Μελάν του Παρισιού, απαγορεύτηκε.
news247.gr - dimokratianews 04.11.2016

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαβυλωνία! Και πού είμαστε ακόμη! Έχουν να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τ` αυτιά μας! Θα περάσει η ανθρωπότητα καιρούς πρωτόγνωρους. Όχι μόνο η Γαλλία. Όχι μόνο επειδή θα διωχθεί η πίστη, κάτι που εξάλλου το είπε ο Χριστός και ο απόστολος Παύλος,που το έζησε η Εκκλησία στην ιστορική της πορεία, και που ήταν και είναι από καιρού εις καιρό αναμενόμενο,αλλά επειδή ο ίδιος ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να αναγνωρίζει την "ανθρωπότητά του". Η παρά φύσιν κατάσταση, η οποία ήδη έχει μεταμορφώσει και έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον έσω άνθρωπο. Όχι οπωσδήποτε τον χριστιανό. Όχι. Τον άνθρωπο. Τον έχει μεταβάλει σε "αντ` αυτού". Τίνος; Του διαβόλου! Δε χρειάζεται να εργάζεται ο διάβολος. Μπορεί να πάει και διακοπές! Έχει πλέον υπάκουο και συνεπή συνεργάτη.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ας περιμένουμε και θα δούμε πλείονα έτι. Όσοι έχουν κάποια ηλικία, ας σκεφτούν: Φαντάζονταν πριν από λίγες δεκαετίες, πως θα έφτανε σήμερα η ανθρωπότητα σε τέτοια κατάσταση; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποτέ! Να λοιπόν που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται ακωλύτως, αν δεν εγερθούμε εκ του ύπνου. Δεν είναι προφητείες λοιπόν και όσα προβλέπονται για το αύριο, αφού έχει δοθεί το σύνθημα. Είναι συνεπαγόμενα και αυτονόητα εκ των του παρόντος.
Στροφή εις τα ένδον. "Εντροπή" και τήρηση, στο κατά δύναμη, των θείων εντολών, για να μας σκεπάσει ο Θεός με το έλεός του. Ναι. Έλεος. Αυτό θα μας σώσει. Καμιά ανθρώπινη δύναμη.
Σ.Η.

Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας είπε...

Δύο παρατηρήσεις: Πρώτη, οἱ Γάλλοι ἐπιμένοντας στό κοσμικό κράτος μέ παράλληλο ἐξωστρακισμό τῆς χριστιανικῆς ἀναφορᾶς ἀκρωτηριάζουν τήν Εὐρωπαϊκή πολιτιστική τους ταυτότητα. Καί,δεύτερη, μπορεῖ ἡ ἐπισήμανση πρός τούς χριστιανούς "ἐάν θέλετε δεσμό μέ τήν Πίστη σας γεμίστε τούς ἄδειους Ναούς σας" νά ἔχει βάση, ἄν καί αὐτό ἁρμόζει νά τό πεῖ ἡ πνευματική-θρηκευτική ἡγεσία τῶν χριστιανῶν πολιτῶν πρός αὐτούς καί ὄχι οἱ ἄθεοι συμπολίτες τους, ὡστόσο κάνουν μεγάλο λάθος οἱ τελευταῖοι καί κάθε λογῆς οὐδετερόθρησκοι θεωρώντας τήν Πίστη καί τήν ἔκφρασή της ὡς κάτι πού μπορεῖ νά περιορισθεῖ στούς τέσσερεις τοίχους τῶν Ναῶν ἤ νά θεωρεῖται μέ ὑστεροβουλία ὡς δῆθεν προσωπικό δεδομένο, χωρίς δικαίωμα δημόσιας ἔκφρασής του. Καιρός νά τελειώνουν οἱ ὑποκρισίες ἀπό ὅλες τίς πλευρές!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com