13 Ιαν 2016

Όλα όσα συζήτησαν Δ.Ι.Σ. και Θεολόγοι για τα Θρησκευτικά



Όλα όσα συζήτησαν Δ.Ι.Σ. και Θεολόγοι για τα Θρησκευτικά
Ανδρέας Λουδάρος
Την βελτίωση του τρέχοντος προγράμματος σπουδών και την ένταξη σε αυτό των καλών στοιχείων του νέου προγράμματος σπουδών, εισηγήθηκε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Δ.Ι.Σ. σήμερα το απόγευμα.
Από τις 5 το απόγευμα και για περίπου τρεις ώρες η Ιερά Σύνοδος, συνεδρίασε έχοντας κοντά της τους εκπροσώπους των δυο μεγάλων ενώσεων θεολόγων της χώρας, της ΠΕΘ και της ΚΑΙΡΟΣ αλλά και εκπροσώπους των θεολογικών σχολών των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να αποφασίσει ποια θα είναι η τελική της θέση στον διάλογο με την Πολιτεία για το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά και κατά κοινή ομολογία των παρισταμένων απ’ όλες τις πλευρές, απόλυτα επιτυχημένα, την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το μάθημα των θρησκευτικών.
«Εφ’ όσον είναι αίτημα των καιρών η εισαγωγή της πολυθρησκευτικότητας και της πολυπολιτι¬σμικότητας, κανείς δεν αρνείται την υλοποίηση του αιτήματος. Ωστόσο, με παιδαγωγικά εύληπτο τρόπο και λογική και ιστορική συγκρότηση των γεγονότων» σημειώνει στην εισήγηση του ο κ. Ιερόθεος.
Ο μητροπολίτης, επεσήμανε πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ξεκαθαρίζουν πως το τρέχον πρόγραμμα σπουδών δεν έχει τον κατηχητικό χαρακτήρα που του προσάπτουν οι επικριτές του αλλά είναι πλουραλιστικό, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησής του σημειώνει «…ότι η επίλυση του θέματος πρέπει να έχη ως βάση το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο θα το βελτιώση περισσότερο ενισχύοντας τα θρησκειολογικά στοιχεία που έχει και μπορεί να γίνη κατά κάποιον τρόπο σύνδεση των δύο διϊσταμένων προτάσεων με την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιβαίνη στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων».
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Πιο κοντά στην εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου βρέθηκε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία υπεραμύνεται της διατήρησης του τρέχοντος προγράμματος σπουδών ως βάση.
Για την ΠΕΘ στο νέο πρόγραμμα υπάρχουν στοιχεία συγκρητισμού, ενώ διατυπώνουν την άποψη πως η συγγραφή του νέου προγράμματος έγινε από «μια μικρή ομάδα θεολόγων» χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και των υπολοίπων φορέων της θεολογικής κοινότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά στο orthodoxia.info ο πρόεδρος της κ. Κ. Σπαλιώρας.
Στην αντίπερα όχθη ο «ΚΑΙΡΟΣ» δια του προέδρου του, καθηγητή κ. Δ. Μόσχου υπεραμύνθηκε του νέου προγράμματος σπουδών το οποίο ήδη διδάσκεται πιλοτικά σε κάποια σχολεία ενώ, ο κ. Μόσχος δεν έκρυψε τον φόβο του πως η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των θεολόγων θέτει σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το μάθημα.
Ο κ. Μόσχος μιλώντας στο orthodoxia.info έδειξε να διαφωνεί με την θέση της διατήρησης του τρέχοντος προγράμματος σπουδών ως βάση αλλαγών, υποστηρίζοντας πως από την στιγμή που υπάρχει έτοιμο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και στην πορεία να βελτιωθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν.
Με την άποψη του κ. Μόσχου περί κινδύνου να χαθεί το μάθημα διαφώνησε ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως δεν διακρίνει κάπου την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.
Ωστόσο ο κ. Δανιήλ που δεν έκρυψε την ενόχληση του για το γεγονός πως δεν υπάρχει κοινή στάση Εκκλησίας και Θεολόγων απέναντι στην Πολιτεία χρησιμοποίησε την περίπτωση της προσφυγής των Ιουδαίων της Κορίνθου κατά του Αποστόλου Παύλου, στον ανθύπατο Γαλλίωνα. Τότε, σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, οι Ιουδαίοι πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους αφού ο Γαλλίων, δεν συμμερίστηκε τις καταγγελίες τους.
«Ακούστηκαν ανακρίβειες και από τις δύο πλευρές» είπε προς τις ενώσεις των Θεολόγων ο μητροπολίτης Καισαριανής που τόνισε την ανάγκη συστράτευσης τους με την Εκκλησία, ώστε κι εκείνη με την σειρά τους να βοηθήσει αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com