13 Αυγ 2013

Υπουργική απόφαση: Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις - μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων


Η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους, περιγράφεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε την απόφαση:
Υπουργική απόφαση: Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις - μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων
Η υπουργική απόφαση αποτελεί συνέχεια εκείνης της 2ας Αυγούστου, που προέβλεπε τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα και βασιζόταν, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τέσσερις αρχές: αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο της αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων. Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με: α) Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. β) Τα αναγκαία δικαιολογητικά. γ) Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης. δ) Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια. Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Επίσης, το ΑΣΕΠ καταρτίζει κατά φθίνουσα σειρά πίνακα βαθμολογικής κατάταξης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τον διαβιβάζει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής. Με επείγουσα εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσδιορίζει τις κατηγορίες των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. 
Οι εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", πολύτεκνοι, ανάπηροι και όσοι έχουν υπό την προστασία τους ανήλικα, παιδιά που σπουδάζουν ή άτομα με ειδικές ανάγκες εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Επίσης, εξαιρείται ο ένας από τους δύο συζύγους, στην περίπτωση που υπηρετούν μαζί στο Δημόσιο όπως και όσοι έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες. Πολύτεκνοι θεωρούνται οι γονείς με τέσσερα και άνω παιδιά, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και είναι έως 25 ετών. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία παιδιά που έχει γονική μέριμνα και επιμέλεια, εφόσον είναι έως 23 ετών, άγαμα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν στον στρατό. Στην κατηγορία αναπήρων εντάσσεται ο υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Επίσης αν ο υπάλληλος έχει σύζυγο με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας ή παιδί που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτημένων μελών. Βασική προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Επίσης, απαιτείται πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που να είναι σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Επίσης, από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Τέλος, σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη, για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται. 
Κ.Μητσοτάκης: Θα ζητήσουμε προσμέτρηση των οικειοθελώς αποχωρούντων 
Θέμα προσμέτρησης των οικειοθελώς αποχωρούντων από το δημόσιο στο συνολικό αριθμό απομακρύνσεων που ζητεί η τρόικα θα θέσει η κυβέρνηση όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι το 2014. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου που ήδη απομακρύνθηκαν οικειοθελώς και θεωρώ ότι πρέπει να προσμετρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη μονιμότητα στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, συμπλήρωσε όμως ότι θα έπρεπε να θέσουμε θέμα μονιμότητας ώστε να αφορά και την έννοια αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. 
real.gr,12/08/2013

agonsys
Δείτε και: -Δημόσιο: Ποιοι θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα - Όλα τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com