8 Ιουν 2013

Αυστραλία: Δικαιώθηκε το «ουδέτερο ον»



Να μία ακόμα πρόοδος... Ζήσαμε να το μάθουμε και αυτό! Και προσέξτε, σε λίγο δεν θα μπορούμε να πούμε το παραμικρό, αφού με τον νέο τάχα "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο, θα είναι αδύνατον να πούμε κάτι σχετικό με την ομοφυλοφιλία, αφού θα θεωρούμαστε ρατσιστές... Η Αυστραλία, πάντως, πρωτοτύπησε και αναγνώρισε το... "τρίτο φύλο"! Διαβάστε την είδηση που γνωστοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013.
 Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναγνώρισε - για πρώτη φορά στην ιστορία - επισήμως το τρίτο φύλο. Δηλαδή, το δικαίωμα του ατόμου να μην επιθυμεί να ταυτίζεται είτε με το ανδρικό είτε με το γυναικείο φύλο αλλά να θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως... «ουδέτερο ον». 

Η απόφαση αυτή - που αφορούσε έναν 52χρονο - ανατρέπει τον ισχύοντα νόμο βάσει του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έπρεπε να αναγράφονται στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου με το ένα ή με το άλλο φύλο. Ο 52χρονος - σκωτσέζικης καταγωγής ακτιβιστής - Μέι Γουέλμπι Νόρι, διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι ένα ουδέτερο ον το 2010, και τότε η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ως «αορίστου γένους» (σ.σ: sex not specified). Όμως, λίγο αργότερα έλαβε επιστολή από το Ληξιαρχείο που τον πληροφορούσε ότι έγινε λάθος και δεν μπορούσε να είναι «ουδέτερο ον».
Ο ίδιος είπε ότι στο μήνα που προηγήθηκε της επιστολής δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά δημιουργήθηκε όταν η υπόθεση του έλαβε διαστάσεις μέσω των ΜΜΕ. Ο Νόρι προσέφυγε τότε στο Εφετείο το οποίο έκρινε ότι «αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος "φύλο" δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό». «Δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους», ήταν το σχόλιο του 52χρονου.
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής zougla &opougis
Εφετείο στην Αυστραλία αναγνώρισε το τρίτο, ουδέτερο φύλο
tanea ,7/06/2013
Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από κάποιον που δεν θέλει να είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα, αλλά ένα ον ουδέτερο, αποφάνθηκε η αυστραλιανή δικαιοσύνη!
Την περασμένη Παρασκευή, το Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, έδωσε νομική αναγνώριση στο δικαίωμα σε άτομο που δεν επιθυμεί να ταυτίζεται ούτε με το ανδρικό ούτε με το γυναικείο φύλο, ανατρέποντας τον ισχύοντα νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται με το ένα ή με το άλλο φύλο.
Εκτιμάται ότι πιθανόν αυτό να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» σε παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλες Πολιτείες.
H απόφαση αφορούσε τον 52χρονο Νόρι, ο οποίος χαριτολογώντας, μετά την απόφαση των εφετών είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους».
«Αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι το φύλο δεν έχει μόνο δύο όψεις, το θηλυκό και το αρσενικό και πρέπει να επισημοποιηθεί αυτό νομικά σ' όλα τα νομικά έγγραφα» δήλωσε μία από τις δικηγόρους του Νόρι, η Εμιλι Κρίστι. 
Eπίσης, ο Χιου ντε Κρέτσερ, από το Νομικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η απόφαση του εφετείου θα επηρεάσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις σε άλλες Πολιτείες: «Kυβερνητικοί και μη οργανισμοί θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία αυτή σε ευρύτερη κλίμακα». 
Η υπόθεση της διακαούς επιθυμίας του Nόρι να είναι ένα ουδέτερο ον επίσημα, και στα μάτια του νόμου, ξεκίνησε το 2010 όταν η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά του ότι είναι «αορίστου γένους» (sex not specified).
Μια μέρα, όμως, που σίγουρα θα προτιμά να σβήσει από τη μνήμη του ο Νόρι παίρνει μια επιστολή από το Ληξιαρχείο με την οποία πληροφορείται ότι «έγινε λάθος και δεν γίνεται να είναι γένους ουδετέρου!»
«Για ένα μήνα αφότου είπε το "ναι" η κυβέρνηση, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ούτε ο κόσμος γκρεμίστηκε ούτε ο ουρανός έπεσε να μας πλακώσει. Μόνο όταν έγινε η περίπτωσή μου πρωτοσέλιδο, τους έπιασε πανικός και είπαν "όχι, δεν γίνεται αυτό, αποκλείεται"» λέει ο ίδιος.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, έτρεξε να βρει το δίκιο του στην Ανώτατη Αρχή, το Εφετείο. Εκεί οι τρεις εφέτες ομόφωνα συμφώνησαν ότι «αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος "φύλο" δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό».
Έστειλαν λοιπόν οι εφέτες την υπόθεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας για να περιγράψει με μια λέξη ουδέτερη την… ουδετερότητα του Nόρι.
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com