22 Μαΐ 2013

Στις καλένδες το αντιρατσιστικό. Νέες τριβές για το αντιρατσιστικό - ΝΔ: Η Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο από το '79


Νέες τριβές για το αντιρατσιστικό - ΝΔ: Η Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο από το '79
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στις καλένδες το αντιρατσιστικό
Στην αντεπίθεση «περνά» η ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν προχώρησε στις αλλαγές που του ζητήθηκαν από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
Αλλωστε, όπως επεσήμαιναν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει κανένα κενό καθώς η χώρα διαθέτει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να αντιμετωπίσει ρατσιστικά φαινόμενα, και υπενθύμιζαν συγκεκριμένες διατάξεις στον ποινικό κώδικα, αλλά και τον νόμο 927 του 1979 που έχει θεσπίσει ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής.

Σε ό,τι άφορα την ουσία του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, που από χθες βρίσκεται προς εξεργασία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, οι ισχυρές επιφυλάξεις στελεχών της ΝΔ παραμένουν και όπως τόνιζαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, η αντίδραση έτσι όπως διατυπώθηκε από τον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο, εκφράζει πλήρως τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Χθες το κυβερνών κόμμα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα στηρίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ πριν από 18 μήνες κατακεραύνωνε στη Βουλή τον τότε υπ. Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος προωθούσε νομοσχέδιο που αποτελεί τη βάση για το κείμενο που εισήγαγε ο κ. Ρουπακιώτης.
Τότε, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφόδρα αντίθετος ως προς τη θεσμοθέτηση ενός αντιρατσιστικού νόμου τέτοιας μορφής και τέτοιου περιεχομένου.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βασ. Μουλόπουλος έθετε θέμα «περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησης ιδεών», ενώ έκανε παρατηρήσεις που εν πολλοίς ταυτίζονται με τα όσα λέγουν σήμερα οι πολέμιοι της πρωτοβουλίας του νυν υπουργού.
«Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε, εάν θέλετε να τραβήξουμε στα άκρα και αυτό το νομοσχέδιο, τον μαρξισμό ως μια παρότρυνση και ως μια ώθηση και πρόκληση για ανεξέλεγκτη βία μια και ο Μαρξ έχει μιλήσει για ταξικό μίσος», έλεγε τότε, πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Βασ. Μουλόπουλος, εκφράζοντας στη Βουλή, όχι την προσωπική του άποψη βέβαια, αλλά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου απέδωσε τη διαφορετική στάση που είχε τον Δεκέμβριο του '11 σε σχέση με το «σήμερα», στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και στην ένταση των ρατσιστικών φαινομένων.
Πέραν της αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις επιφυλάξεις των κυβερνητικών του εταίρων που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στη σύσκεψη που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα πείσει τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές διορθώσεις στο κείμενο Ρουπακιώτη.
Η Ιπποκράτους επιμένει, πάντως, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί και εκεί να γίνουν οι όποιες αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από τον ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει την Παρασκευή και θα επιδιώξει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό για το όλο θέμα.
Ο κ. Φ. Κουβέλης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει αντιρατσιστικό νομοθέτημα και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».
Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, πάντως, διατυπώθηκε χθες και μια διαφορετική άποψη από τον κ. Γ. Πανούση, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αλλαγών.
«Προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι ενσωματώνει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συζήτηση που διεξάγεται χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα και υποστηρίζει πως η όλη συζήτηση «δεν είναι καθόλου αθώα».
Γιάννης Σαραντάκος
ethnos,22/05/2013
Νέες τριβές για το αντιρατσιστικό - ΝΔ: Η Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο από το '79
Η Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο για το ρατσισμό από το 1979 και η ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα αυτό δεν είναι δεσμευτική, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που δεν είχαν αντίστοιχη νομοθεσία, εκτιμά η ΝΔ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.
Οπως επιβεβαιώθηκε από τη ΝΔ, την προηγούμενη Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο γραφείο του γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα, στην οποία μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Οπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.
Παράλληλα μελετήθηκε, η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για τη χώρα μας η δημιουργία ενός νέου νόμου.
Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.
Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.
Αυτό άλλωστε επισήμανε σε ανακοίνωσή του σήμερα και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής δεν βρήκε συνταγματικά κωλύματα στις διατάξεις, αλλά έκανε παρατηρήσεις και ζήτησε διευκρινήσεις ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία», τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.
Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νόμου
Από την πλευρά τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στη θέση τους ότι το νομοσχέδιο του κ.Ρουπακιώτη πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί από τις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου», ή εν πάση περιπτώσει από «όσους βουλευτές το θέλουν» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου».
Μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα μή κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες αδικεί την κυβέρνηση των τριών κομμάτων και εκτιμά ότι επιμέρους ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους ίδιους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
ethnos 22/05/2013

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρωθυπουργός της χώρας ήδη έχει προβεί σε αρκετές παραχωρήσεις προς τη θλιβερή μηδενιστική αριστερή μειοψηφία με την οποία συγκυβερνά. Θα πρέπει επιτέλους τα γκρουπούσκουλα του νεοταξισμού να καταλάβουν ότι δεν μπορούν τη διεστραμμένη ιδεολογία τους να την επιβάλλουν στον ελληνικό λαό.

Ανώνυμος είπε...

"Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».
To θράσος του ΔΗΜΑΡΙΤΗ εκπροσώπου δεν έχει ταίρι! Το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει και το κόμμα του, τον ονομάζει "έναν κύριο Μπαλτάκο". Δυστυχώς ελέω οικονομικής κρίσεως και μνημονίου το κουβελικό κόμμα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έβλεπε μόνιμα τη Βουλή μέσα απ το...μακαρόνι, μόλις γεύτηκε κάποια ίχνη εξουσίας άρχισε να αποθρασύνεται. Αλλά τι περιμένεις απ το σοβαροφανή κ. Κουβέλη που κρατάει ακόμη στο κόμμα του την εκ νέου ασχημονήσασα στη Βουλή κατά την απότιση φόρου τιμής στη γενοκτονία των Ποντίων γνωστή εθνομηδενίστρια και κατακρεουργήσασα την ιστορική αλήθεια Μαρία Ρεπούση; Τι έχουν να δουν ακόμη τα μάτια μας με δαύτους!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΙΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ!

ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΑΘΩΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ!

ΕΛΠΙΔΙΟΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com