18 Φεβ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία


Στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία
Η πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής κυβερνήσεως να αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον αγωγό Μπουργκάς (Πύργου) - Αλεξανδρουπόλεως μας προβλημάτισε σοβαρά. Το θέμα θα έλθει στο Κοινοβούλιο της Σόφιας και δεν γνωρίζουμε την τελική έκβαση, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μπ. Μπορίσοφ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αμφισβητούνται σοβαρά και πιθανολογείται παραίτηση. Η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρείται φιλοαμερικανική, αλλά ο λαός δεν ακολουθεί. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις πρώτη σε προτίμηση των Βουλγάρων έρχεται η Ρωσία και δεύτερη η Γερμανία!

 Αλλωστε τα περισσότερα προβλήματά μας ξεκινούν από δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς. Θυμίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής εργάστηκε γι’ αυτόν τον αγωγό και ο Γ. Παπανδρέου, προτού καν εκλεγεί πρωθυπουργός, τον αμφισβήτησε και τον υπονόμευσε.
Για όλα αυτά και για πολλούς άλλους λόγους η Βουλγαρία, όπως και η γειτονική της Ρουμανία, πρέπει να έχει στενότερη και καλύτερη συνεργασία με τη χώρα μας. Προτείνω να γίνονται τακτικά τριμερείς συναντήσεις υπουργών αντίστοιχων τομέων (π.χ. οι τρεις υπουργοί Δημοσίας Τάξεως για δικά τους θέματα κ.λπ.) και να υπάρχει μόνιμο παρατηρητήριο -έστω και άτυπο- για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδος με τους δύο Βαλκάνιους - Ευρωπαίους εταίρους.
 Τα κοινά συμφέροντα, το κοινό υπόβαθρο και οι κοινοί προβληματισμοί συνδέουν σε αρκετούς τομείς τις δύο χώρες. Είμαστε και οι τρεις μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αποτελούμε τη βαλκανική της προέκταση. Είμαστε επίσης μέλη του ΝΑΤΟ και της παρευξείνιας συνεργασίας. Είμαστε κοντά ή επάνω στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η διέλευσή τους θα ωφελήσει τους λαούς μας και τις τρεις εθνικές οικονομίες. Εχουμε πληθυσμό με ορθόδοξες χριστιανικές καταβολές κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία και επηρεαζόμαστε από την κληρονομιά του Βυζαντίου. Οι Βούλγαροι γράφουν με το ελληνογενές κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι Ρουμάνοι έως το 1860. Υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και στις δύο χώρες, τις οποίες οφείλουμε να πλησιάσουμε περισσότερο. Εχουμε και οι τρεις κοινή ευαισθησία και αντίθεση στα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, διότι υπήρξαμε και οι τρεις λαοί υπόδουλοι στους Οθωμανούς.
 Ιδίως δε η Βουλγαρία, στην οποία κατοικεί μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα, βλέπει καθημερινά τον τουρκικό δάκτυλο έντονα αναμεμειγμένο στα πολιτικά της πράγματα.
 Είμαστε αντίθετοι και ανησυχούμε ιδιαιτέρως από αποσχιστικά κινήματα υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων. Η Ελλάς όπως και η Ρουμανία δεν έχουμε αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο. Η μεν χώρα μας για λόγους αρχής, η δε Ρουμανία διότι ανησυχεί από τις αυτονομιστικές τάσεις της ισχυρής ουγγρικής μειονότητας. Απορρίπτουμε και οι τρεις τους ανιστόρητους μεγαλοϊδεατισμούς διάφορων γειτόνων και επιθυμούμε να παραμείνουν σταθερά τα σύνορα στην περιοχή.
 Και, φυσικά, έχουμε και οι τρεις χώρες οικονομικά προβλήματα και αγωνιούμε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών μας. Στον οικονομικό τομέα ας μην ξεχνούμε τη σημαντική παρουσία ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και την ύπαρξη πολλών Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια των δύο βόρειων γειτόνων μας.
 Το ιστορικό παρελθόν δεν έχει μόνον καλές σελίδες μεταξύ των λαών μας, αλλά έχουμε αρχίσει μία νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Με τους Βουλγάρους οι σχέσεις υπήρξαν πιο δύσκολες από τον Μακεδονικό Αγώνα έως και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα βλέπουμε μία πολύ καλύτερη συμπεριφορά χωρίς προκλήσεις.
 Η Ρουμανία τον 19ο και τον 20ό αιώνα ζητούσε να αναγνωριστούν ως ρουμανική μειονότητα οι Βλαχόφωνοι Ελληνες, αλλά σήμερα, προς το παρόν, δεν θέτει τέτοιο ζήτημα. Κινείται προς τους Βλάχους της Αλβανίας και των Σκοπίων, αλλά απέναντι στην Ελλάδα προσέχει να μην επαναλάβει σφάλματα του παρελθόντος.
 Ας πάρουμε την πρωτοβουλία για στενότερη συνεργασία που θα ωφελήσει όλους.
Δημοκρατία,19/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com