18 Απρ 2012

Κορίτσια, νεογέννητα και νήπια, θανατώνονται σε όλη την Ινδία, ενώ θηλυκά έμβρυα βρίσκονται σε κάδους απορριμμάτων και εγκαταλειμμένα πηγάδια


CLOSE WINDOW
Πολίτες «β΄κατηγορίας» τα κορίτσια στην Ινδία
Πριν από λίγες ημέρες η μόλις τριών μηνών Αφρίν πέθανε από ανακοπή σε νοσοκομείο της νότιας Ινδίας. Είχε σημάδια από χτυπήματα και καψίματα από τσιγάρο, που της προκάλεσε ο 25χρονος πατέρας της, ο οποίος ήθελε γιο, όπως κατήγγειλε η μητέρα της. Ο νεαρός άντρας συνελήφθη στην Μπανγκαλόρ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Σε ανάλογη υπόθεση τον Μάρτιο, ένα ακόμα "ανεπιθύμητο κορίτσι" πέθανε στο Νέο Δελχί από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα του.

Χθες Τρίτη, ένας άντρας συνελήφθη στην πόλη Αμριτσάρ με την κατηγορία ότι στραγγάλισε τη γυναίκα του επειδή γέννησε για τρίτη φορά κορίτσι.
Κορίτσια--νεογέννητα και νήπια--θανατώνονται σε όλη την Ινδία, ενώ θηλυκά έμβρυα βρίσκονται σε κάδους απορριμμάτων και εγκαταλειμμένα πηγάδια. Οι πρόσφατες περιπτώσεις κακοποιημένων κοριτσιών έχουν αφυπνίσει την συνείδηση του έθνους και έχουν προκαλέσει διαφωνίες για τη θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην προτίμηση των Ινδών στους γιους, που θα φροντίσουν τους γονείς τους και στην αντίληψη ότι οι κόρες αποτελούν οικονομικό βάρος, επισημαίνει η Γκίτα Αραβαμούνταν συγγραφέας του βιβλίου "Εξαφανίζοντας τις Κόρες".
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την Ινδία ως το πλέον "θανατηφόρο μέρος" για τα μικρά κορίτσια. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο από την Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αποκαλύπτουν πως ένα κορίτσι ηλικίας ενός ως πέντε ετών έχει 75% λιγότερες πιθανότητες να επιζήσει απ'ότι ένα αγόρι.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Ινδία, μια χώρα με γυναίκα πρόεδρο και γυναίκα επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στα κορίτσια βρεφικής ηλικίας.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet με θέμα τα ποσοστά γεννήσεων τα τελευταία 20 χρόνια, υπογραμμίζεται πως η χώρα έχει 10 εκατομμύρια "εξαφανισμένες" γυναίκες. Ο προγεννητικός καθορισμός του φύλου και οι επιλεκτικές αμβλώσεις ευθύνονται για το ότι κάθε χρόνο μένουν αγέννητα 500.000 κορίτσια.
Καθώς η Ινδία αναδύεται ως οικονομική δύναμη, η θέση των γυναικών είναι ο μόνος κοινωνικός δείκτης που δεν έχει αντιδράσει θετικά στην πρόοδο στους τομείς της εκπαίδευσης και των παροχών υγείας, αλλά και στην αυξανόμενη ευημερία.
Μελέτες δείχνουν επίσης πως όσο πιο μορφωμένη είναι μια γυναίκα τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να επιλέξει αγόρι αν πρόκειται να κάνει μόνο ένα παιδί.
"Είναι σαν η μόρφωση, η οικονομική άνεση και η τεχνολογία να συνωμοτούν εναντίον της γέννησης κοριτσιών και αυτό φαίνεται τόσο έντονα με την εμβρυοκτονία, την παιδοκτονία και το εμπόριο κοριτσιών", επισημαίνει ο Χαρπάλ Σινγκ, ο οποίος έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Nanhi Chhaan.
Ο νόμος του 1994 που απαγορεύει την επιλογή φύλου στην Ινδία ισχύει αλλά σπάνια εφαρμόζεται. "Τα τελευταία 15 χρόνια μόλις 600 υποθέσεις εμβρυοκτονίας έχουν φτάσει στα δικαστήρια και μόνο 80 κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί", υπογραμμίζει ο Σινγκ.
Νόμοι και πολιτικές που οδηγούν σε ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλλα πρέπει να αλλάξουν, υποστηρίζουν ειδικοί.
"Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι κάθε ευάλωτο κορίτσι θα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας και δεν θα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο ή να παντρευτεί σε πολύ μικρή ηλικία.", τονίζει η Σάντα Σίνχα, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών.
Ο Σινγκ επισημαίνει πως όσο οι νοοτροπίες και οι αξίες δεν αλλάζουν, η κοινωνία στην Ινδία δεν θα σταματήσει να βρίσκει τρόπους για να τελειώνει μαζί τους..."
"Κανείς δεν μαθαίνει το μάθημά του, αφού οι άνθρωποι δεν παραδέχονται πως κάνουν λάθος και ισχυρίζονται πως είναι οικογενειακό θέμα. Σε μια χώρα όπου λατρεύονται οι γυναικείς θεότητες, υπάρχει μια σιωπηλή ανοχή στην θανάτωση των κοριτσιών, είναι μια εθνική τραγωδία", καταλήγει η Αραβαμούνταν.
Ημερησία/ 18/04/2012
Ινδία: Απαγορευμένα παιδιά τα κορίτσια!
Στη μακρινή Ινδία πολλοί την αποκαλούν και φυλοκτονία. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα συντελείται ένα απίστευτο, διαρκές έγκλημα, καθώς περισσότερα από 12.000.000 αγέννητα κορίτσια έχουν θανατωθεί μέσω της άμβλωσης, εξαιτίας της εμμονής των γονιών τους να αποκτήσουν αρσενικούς απογόνους.
Κάποτε μάλιστα που η επιστήμη δεν είχε εξελιχθεί δεν ήταν λίγοι οι γονείς εκείνοι που δεν δίσταζαν να προβούν ακόμη και σε βρεφοκτονία, όταν διαπίστωναν πως το παιδί τους, που μόλις είδε το φως της ζωής, ήταν κορίτσι.
 Η συστηματική εξόντωση των θηλυκών εμβρύων στη μεγαλύτερη -πληθυσμιακά- δημοκρατία του πλανήτη σήμερα έχει δημιουργήσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα με έντονο αντίκτυπο στην κοινωνία. Η φετινή απογραφή αποκάλυψε πως σήμερα στην αχανή χώρα τα κορίτσια κάτω των επτά ετών είναι κατά 7.100.000 λιγότερα σε σχέση με τα αγόρια της ίδιας ηλικίας, ενώ η αναλογία κοριτσιών και αγοριών αγγίζει πια τα 915 προς 1.000 - που είναι και η χαμηλότερη από το 1961. Σε μερικές πόλεις της Ινδίας ήδη εμφανίζονται και οι πρώτες επιπτώσεις αυτής της φυλοκτονίας, υπό τη μορφή έλλειψης νυφών για τους νεαρούς άνδρες-γαμπρούς που βρίσκονται σε ηλικία γάμου.
 Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αμβλώσεις πραγματοποιούν κυρίως τα ζευγάρια που και το πρώτο τους παιδί είναι κορίτσι. Ζευγάρια, δηλαδή, που στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι ένα αγόρι θα επιφέρει την ισορροπία στην οικογένεια, θα καταφέρει να βγάλει λεφτά για να φροντίσει τους γονείς στο μέλλον και βέβαια θα μπορέσει να διαιωνίσει το πατρικό όνομα.
 Επειδή όμως όλα στον κόσμο έχουν και την οικονομική τους διάσταση, η εμμονή των Ινδών να αποκτήσουν αγόρια κι όχι κορίτσια έχει το αντίτιμό της και αποτελεί πηγή μεγάλων εσόδων για κάποιους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εφιαλτικής αυτής αγοράς αγγίζει τα 100.000.000 δολάρια, ποσό που φέρονται να μοιράζονται οι 40.000 κλινικές που λειτουργούν -επισήμως- στη χώρα.
 Δημοκρατία/ 26.05.2011 - Γιώργος Τραπεζιώτης
200.000.000 κορίτσια έχουν θανατωθεί επειδή γεννήθηκαν …κορίτσια!
Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας εφαρμόζεται η ειδεχθής πράξη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών.
Σήμερα στις χώρες αυτές περισσότερες από 114 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί αυτό το μαρτύριο. 
Στην Ινδία, στο Πακιστάν, αλλά και αλλού στη νοτιοανατολική Ασία οι γυναίκες που κυοφορούν θηλυκά έμβρυα υποχρεώνονται σε άμβλωση, ενώ αν κατορθώσουν να τα γεννήσουν, συχνά τους τα παίρνουν και τα θανατώνουν.Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μάλιστα στην Ινδία, συντελείται ένα απίστευτο, διαρκές έγκλημα, καθώς περισσότερα από 12.000.000 αγέννητα κορίτσια έχουν θανατωθεί μέσω της άμβλωσης, εξαιτίας της εμμονής των γονιών τους να αποκτήσουν αρσενικούς απογόνους. Σε μερικές πόλεις της Ινδίας ήδη εμφανίζονται και οι πρώτες επιπτώσεις αυτής της φυλοκτονίας, υπό τη μορφή έλλειψης νυφών για τους νεαρούς άνδρες-γαμπρούς που βρίσκονται σε ηλικία γάμου.
Σε χώρες όπως η  Κίνα κι η Αφρική, το να  γεννηθεί κορίτσι είναι ΝΤΡΟΠΗ. 
Ο αριθμός των κοριτσιών που θανατώθηκαν, επειδή είχαν την «τύχη» να μην γεννηθούν αγόρια, έφθασε τα 200.000.000. 
Ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο  “it’s a girl”, διαδραματίζεται την ιστορία όλων αυτών των "άτυχων" κοριτσιών.
Πρόκειται να κυκλοφορήσει στα μέσα του έτους και είναι σίγουρο πως θα συγκλονίσει το Δυτικό κόσμο.
Σταυρούλα Αδαμάκη - mylady.gr/ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com