11 Ιαν 2012

Κύπρου Χρυσόστομος:«Θέλουμε η Εκκλησία να εμπλέκεται ιδιαίτερα μέσα στη σχολή γιατί δεν θα θέλαμε να κάνουμε Θεολογική Σχολή με τα πρότυπα τα ελλαδικά»


Αρχιεπίσκοπος: Θα συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και για τη Θεολογική Σχολή
Την επιθυμία της Εκκλησίας να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ό,τι αφορά την ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής και Σχολής Καλών Τεχνών στην παλιά Λευκωσία εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σημειώνοντας ότι η συνεργασία θα είναι απόλυτη, γιατί ενδιαφέρει την Εκκλησία κάποιες σχολές να είναι μέσα στην παλιά πόλη, έτσι ώστε να ζωντανέψει η περιοχή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφτηκε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Μέλη της Συγκλήτου.
Μιλώντας στην αίθουσα του Συμβουλίου της Συγκλήτου όπου έγινε δεκτός, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Εκκλησία θέλει πάντα να συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι το εθνικό πανεπιστήμιο.

Σε καθοδική πορεία το μορφωτικό επίπεδο του Κλήρου 
Ανέφερε ότι το μορφωτικό επίπεδο του κυπριακού λαού είναι αρκετά ψηλό και η Εκκλησία θέλει όχι μόνο να διατηρηθεί ψηλό αυτό το επίπεδο αλλά να γίνει ακόμα πιο ψηλό. Σημείωσε ωστόσο ότι το μορφωτικό επίπεδο του Κλήρου βρίσκεται σε καθοδική πορεία. «Η έγνοια μας είναι μεγάλη γι’ αυτό το γεγονός» συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την επιθυμία της Εκκλησίας για ίδρυση Θεολογικής Σχολής. «Θέλουμε η Εκκλησία να εμπλέκεται ιδιαίτερα μέσα στη σχολή γιατί δεν θα θέλαμε να κάνουμε Θεολογική Σχολή με τα πρότυπα τα ελλαδικά» όπου, όπως εξήγησε, πολλές φορές οι φοιτητές σπουδάζουν Θεολογία όχι από ενδιαφέρον αλλά λόγω της βαθμολογίας τους στις προεισαγωγικές εξετάσεις.
«Σίγουρα θα συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο και για τη Θεολογική Σχολή η ίδρυση της οποίας καθίσταται αυτή την περίοδο δύσκολη λόγω της οικονομικής ύφεσης» πρόσθεσε.
Συνεργασία για ίδρυση σχολών στην παλιά πόλη 
Σημείωσε ακόμη ότι η Εκκλησία θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και σε ό,τι αφορά τις Σχολές που επιθυμεί το Πανεπιστήμιο να ιδρύσει στην παλιά πόλη. «Ευτυχώς η Εκκλησία όπως μας ενημερώσει το Κτηματολόγιο έχει το 10% της παλιάς πόλης και έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στο να αναπτυχθούν εκεί οι Σχολές από απόψεως κτηριακής. Η συνεργασία μας θα είναι απόλυτη γιατί μας ενδιαφέρει κάποιες σχολές να είναι μέσα στην παλιά πόλη, να ζωντανέψει η παλιά πόλη» είπε.
Επανέλαβε τέλος ότι η οικονομική κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, επισήμανε ωστόσο πως καλό θα ήταν να συνεχιστεί η προετοιμασία έτσι ώστε όταν η κρίση υποχωρήσει να προχωρήσουν τα σχέδια με γρήγορους ρυθμούς.
6.500 φοιτητές, 300 περίπου καθηγητές
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου πληροφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φτάσει σήμερα στους 6.500 φοιτητές, 300 περίπου καθηγητές, 400 μέλη διοικητικού προσωπικού, 500 περίπου ερευνητές και τις 8 σχολές.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υλοποιηθούν τα σχέδια του Πανεπιστημίου για ίδρυση Σχολής Αρχιτεκτονικής και Σχολής Καλών Τεχνών στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου ήδη βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
Ερευνητική προσπάθεια
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου διεξάγει σήμερα μια έντονη ερευνητική προσπάθεια. «Συμμετέχουμε» είπε, «σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και ευελπιστούμε μέχρι το 2020 το Πανεπιστήμιο Κύπρου να εισέλθει στην ομάδα των 500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου».
«Αυτός είναι ο στόχος μας γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα πανεπιστήμιο ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου» πρόσθεσε καταλήγοντας.
Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Πρύτανης είχαν ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του Πρύτανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com