21 Δεκ 2011

Σχολικό μάθημα στην αθεϊστική Βόρεια Κορέα το σκούπισμα των σκαλιών του αγάλματος του Κιμ Ιλ Σουνγκ


«Στρατιωτάκια» από τα θρανία
Τη στιγμή που ο... ανυπόκριτος θρήνος στη Βόρεια Κορέα καλά κρατεί, με αφορμή βέβαια τον αιφνίδιο θάνατο του «Αγαπημένου Ηγέτη» της χώρας, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί έκπληκτη τον συντονισμένο οδυρμό ενός ολόκληρου (;) λαού που κλαίει μπροστά στις κάμερες θρηνώντας τον απόλυτο δεσπότη του.
 Κανείς όμως δεν πρέπει να απορεί με αυτές τις εικόνες. Οι Βορειοκορεάτες από μικρή ηλικία διδάσκονται ότι οφείλουν να εκφράζουν την αφοσίωσή τους τόσο στον Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον αποκαλούμενο «Μεγάλο Ηγέτη» που πέθανε το 1994, όσο βέβαια και στον υιό του και «Αγαπημένο Ηγέτη» της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

 Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι του BBC, οι οποίοι, επισκεπτόμενοι τη Βόρεια Κορέα το 2010, πήραν μια καλή γεύση από τη ζωή στη χώρα.
 Εκπληκτοι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι άκουσαν τους νεαρούς σπουδαστές να λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτε «για τον Νέλσον Μαντέλα», ενώ εντύπωση τους είχε προκαλέσει το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, απασχολούνται και με το σκούπισμα των σκαλιών που οδηγούν στην κορυφή τού ύψους 18 μέτρων μπρούντζινου αγάλματος του Κιμ Ιλ Σουνγκ, το οποίο κυριαρχεί στην Πιονγκ-Γιανγκ.
 Το Διαδίκτυο όσο και η χρήση κινητών τηλεφώνων στη χώρα αποτελούν «απαγορευμένους καρπούς», ενώ ο πολιτικός πολιτισμός της, με τις φροντίδες βέβαια του καθεστώτος, φτάνει έως και την ανθοκομία, καθώς δύο είδη λουλουδιών φέρουν σήμερα τα ονόματα των δύο τελευταίων ηγετών της Βόρειας Κορέας.
 Μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ η χώρα καλείται τώρα να βαδίσει προς το μέλλον. Χθες ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσήλθε ενώπιον της σορού του πατέρα του για να εκφράσει κι αυτός επισήμως «τη θλίψη του». Στο εξής τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν σε αυτόν, και τις τελευταίες ώρες τα ΜΜΕ παγκοσμίως κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Χθες πάντως αυστριακή εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη πρώην συμμαθητή του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, όσο ο τελευταίος ζούσε στην Ελβετία. Σύμφωνα λοιπόν με τον Χοάο Μικαέλο, που σήμερα διατηρεί εστιατόριο στη Βιένη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φοιτούσε στο γυμνάσιο του Λίμπεφελντ με άλλη ταυτότητα και «με το όνομα Ουν Παρκ». Ο Μικαέλο τον περιέγραψε ως «έναν μαθητή με εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, με μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο και κλίση στο μπάσκετ», ενώ δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην αγάπη του «για τον αμερικανικό κινηματογράφο».
 Δημοκρατία, 21/12/2011 (Απόσπασμα του άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com