11 Σεπ 2011

Ο Τίμιος Σταυρός. Αιώνιο σφράγισμα των πιστών (Εορτή της υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού)


Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΙΩΝΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Η εορτή της υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στα μέσα του Σεπτεμβρίου (με τον οποίο αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος) εί­ναι μία τόνωση και αναπτέρωση του ενθουσιασμού μας για τον πνευματικό μας αγώνα. Διότι ό Σταυρός του Κυρί­ου είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον των δυνάμεων του σκότους, το αιώ­νιο τρόπαιο του θριάμβου της αληθείας εναντίον του δαιμονικού ψεύδους, το διαχρονικό σημείο της συντριβής του ορατού και αοράτου κράτους του Σατανά.
Το τονίζουν θαυμά­σια οι ιεροί ύμνοι της εορτής: «Χαίροις, ό ζωηφόρος Σταυρός, της ευ­σέβειας το άήττητον τρόπαιον, ή θύρα του Παραδείσου, ό των πιστών στηριγμός... όπλον ακαταμάχη­το ν, δαιμόνων αντίπαλε...» «...ή ώραιότης της Εκκλησίας... Αγγέ­λων ή δόξα και των δαιμόνων το τραύμα».
Τα πάντα μέσα στην Εκ­κλησία μας, κάθε ιερή Ακολουθία, κάθε ιερό Μυστή­ριο, τα πάντα αρχίζουν αφού σχημα­τισθεί το σημείο του Τιμίου Σταύρου, για να φανεί με τον τρόπο αυτό ότι όλα έλκουν την αρχή τους από τη σταυρική θυσία του Θεανθρώπου.
Όταν γινόμαστε χριστιανοί με το ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος και επισημο­ποιείται και επισφραγίζεται κατόπιν ή εϊσοδός μας στις τάξεις της Εκκλη­σίας με το ιερό Μυστήριο του Χρί­σματος, ή επισφράγιση αυτή γί­νεται με σταυροειδή χρίση με το άγιο Μύρο στο μέ­τωπο μας και σε άλλα σημεία του σώματος μας. Και έτσι ανήκου­με πλέον στο πνευμα­τικό στράτευμα του πρώ­του σταυροφόρου Κυρίου μας Ιησού Χρίστου.
Ό Τίμιος Σταυρός του Κυρίου εί­ναι - και πρέπει να είναι - το καύ­χημα μας. Πολλοί άνθρωποι μέσα στους αιώνες σταυρώθηκαν, έλε­γε χαρακτηριστικά ό άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, τίνος όμως από αυτούς ή επίκληση, τίνος ό σταυρός «άπήλασε δαίμονας»; Αυτά είναι κατορθώματα μό­νον του Χρίστου και του Σταύρου του, ό όποιος είναι «καύχημα καυχημάτων» (PG 33, 472-772).
Ό Τίμιος Σταυρός, έλεγε και ό ιερός Χρυσόστομος, μοιάζει με λαμπάδα, πού φωτίζει τη σκοτισμένη οικουμένη έχον­τας σαν φλόγα στην κεφαλή της «τον ήλιον της δικαιοσύνης έκλάμποντα», τον σταυρωθέντα Θεάνθρωπο (PG 49,397).
Με τη Χάρη του Τιμίου Σταυρού νίκη­σαν μέσα στους αιώνες οι πιστοί όλους τούς πειρασμούς, όλες τις δυσκολίες της ζωής, τις θλίψεις, τις αντιδράσεις και την πολεμική των άπιστων και άθεων και τα τεχνάσματα του μισοθέου και μισανθρώπου Διαβόλου. Ξεπερνούσαν, όπως έλεγε ό ιερός Δαμασκηνός, τις τρικυμίες του βίου με το «πηδάλιον του σταυρού» (ΕΠΕ 9, 44).
Οι Βίοι των Άγιων μας, και των παλαι­ών και των νεωτέρων και μάλιστα όσων έμαρτύρησαν κατά τούς διωγμούς της σοβιετικής τυραννίας, το βεβαιώνουν. 'Άν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και τον άγιο Λουκά τον ιατρό, τον Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας, πόση δύναμη ελάμβαναν κατά τις δο­κιμασίες τους από την Χάρη του Τιμίου Σταυρού, θα μας απαντούσαν με συγκί­νηση και με ταπείνωση από τον ουρα­νό: «Εμοί δέ μή γένοιτο καυχάσθαι εί μή έν τω σταυρώ του Χριστού» (Γαλ. ς' 14).
Και στην εποχή μας πού ό σατανάς, καθώς γράφει ή «Άποκάλυψις», με «θυμόν μέγαν» (Άποκ. ιβ' 12) επιτίθεται εναντίον των πιστών τέκνων της Εκκλη­σίας με παλαιούς και νέους τρόπους, για να βλάψει την Εκκλησία, ό Σταυρός είναι - και πρέπει να είναι - το στήρι­γμα μας. Όσοι πιστεύουμε στη δύναμη του Εσταυρωμένου μη λησμονούμε πο­τέ αυτό πού μας υπενθυμίζει συχνά ή Εκκλησία μας: «Κύριε, όπλον κατά του Διαβόλου τον Σταυρόν σου ήμίν δέδωκας- φρίττει γάρ και τρέμει μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν...».
Να προτάσσουμε ως άλλο πνευματικό όπλο τον Σταυρό στις επιθέσεις του Πο­νηρού, και θα τον αποκρούουμε με τη Χάρη του. Να σφραγίζουμε την καρδιά μας, έλεγε ό ιερός Χρυσόστομος, με τη σφραγίδα του σταυρού, και θα την καθα­ρίζουμε από τα πάθη της (ΕΠΕ 12, 326). Να σφραγίζουμε και το «μέτωπόν» μας με το σημείο του Σταυρού, πρόσθετε και ό άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, για να φεύγουν οι δαίμονες και να εξαγιάζονται οι σκέψεις μας (ΒΕΠΕΣ 39, 168). Ανά­λογα έλεγε στις Διδαχές του και ό φλο­γερός Διδάχος του Γένους μας Εθναπόστολος και Ισαπόστολος Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός.
Ή σταυροαναστάσιμη πορεία του Ορ­θοδόξου Γένους μας δίνει εντυπωσιακή μαρτυρία για τη χάρη και δύναμη πού χαρίζει ό Τίμιος Σταυρός στη ζωή των πιστών. Και άν υπάρχουμε σήμερα ως χώρα, έπειτα από τη μακραίωνη τουρ­κική σκλαβιά, οφείλεται στο ότι εκείνοι πού άρπαξαν τα όπλα ύψωσαν σημαίες με το σύμβολο του Σταυρού. Πίστευαν στη χάρη και δύναμη του Σταυρού και γκρέμισαν την ημισέληνο.
Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς σήμερα ως πρόσωπα και ως κράτος. Εάν γνωρί­ζουμε τί σημαίνει το σχήμα του Σταυρού, με το όποιο σφραγίζουμε το σώμα μας κάνοντας τον σταυρό μας, και πιστεύ­ουμε στον Εσταυρωμένο αληθινά, μπο­ρούμε να ξεπεράσουμε κάθε πειρασμό. Κι άν τον Τίμιο Σταυρό δεν τον έχουμε απλώς για στολίδι στη σημαία μας και στο εθνόσημο μας, αλλά υπολογίζουμε το Ευαγγέλιο του Εσταυρωμένου, τότε και ως άτομα και ως λαός δεν θα φοβό­μαστε κανένα εχθρό, ούτε ορατό, ούτε αόρατο. Θα μάς σκεπάζει τότε και θα μας ευλογεί ό Τίμιος Σταυρός.
 "Ο ΣΩΤΗΡ"15/09/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com