19 Αυγ 2011

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Η συνέχεια για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου

ieronymos_xrysostomos

Η συνέχεια για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ανακοίνωσε στους κληρικούς της Μητρόπολης του την απόφαση την οποία έλαβε να παραιτηθεί της θέσεως του, αλλά δεν είπε κάτι για το τί σχεδιάζει στη συνέχεια. Πιθανό είναι να ιδιωτεύσει και στα εναπομένοντα χρόνια της ζωής του, είναι 72 ετών, να συνεχίσει με προσευχή, περισυλλογή, πνεύμα μετανοίας και νηστεία, προετοιμαζόμενος για «χριστιανά τέλη... και καλήν απολογίαν». Η δεύτερη πιθανότητα είναι να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία από άλλη σημαντική κεντρική θέση, μετοικών οριστικά από τη Ζάκυνθο στην Αθήνα. Στην περίπτωση αυτή θα βρισκεται πιο κοντά στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στα κέντρα των αποφάσεων.

Δύο θέσεις είναι στην κεντρική διοίκηση οι πιο σημαντικές, η Διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου και η Γενική Διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Το Διορθόδοξο Κέντρο βρίσκεται στη Μονή Πεντέλης, όπου ο κ. Χρυσόστομος υπηρέτησε ως Ηγούμενος, και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος ή ο αναπληρωτής του και έχει Διευθυντή, που σήμερα είναι ο καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος, ο οποίος παλαιότερα είχε βοηθήσει τον Προκαθήμενο και χαίρει της εμπιστοσύνης του. Βεβαίως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου έχει προσφέρει πολύ περισσότερες υπηρεσίες στον κ. Ιερώνυμο, αλλά δεν έχει διδακτορικό, όπως προβλέπεται να έχει ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου. Όμως μια αλλαγή στον Κανονισμό, που πάντως θα έπρεπε να εγκριθεί από την ΔΙΣ και την Ιεραρχία, θα διευκόλυνε την αλλαγή. Το Διορθόδοξο Κέντρο έχει σχεδόν μηδενίσει τη δραστηριότητα του όσον αφορά στην καλλιέργεια των πνευματικών σχέσεων με τους Ομοδόξους των άλλων Εκκλησιών και σχεδόν αποκλειστικά απασχολείται με τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων και γενικά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, από την πλευρά του, έχει μια ιδιαίτερη κλίση στις Διορθόδοξες Σχέσεις και στην ανάπτυξη του διεκκλησιαστικού τουρισμού.

Η δεύτερη σημαντική θέση είναι αυτή του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, της μεγάλης αυτής ιεραποστολικής υπηρεσίας της Εκκλησίας. Και αυτή διοικείται από ΔΣ, του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος και στο οποίο συμμετέχουν Μητροπολίτες και εσχάτως διορίστηκαν ως μέλη του από την ΔΙΣ οι πνευματικά «αδελφοποιτοί» καθηγητές κ.κ. Φειδάς και Κωνσταντινίδης. Γενικός Διευθυντής της ΑΔ είναι σήμερα ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, πνευματικό ανάστημα του σημερινού Αρχιεπισκόπου, αλλά που επελέγη για τη θέση και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο κ. Αγαθάγγελος δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τη θέση του και η μόνη λύση να κενωθεί η θέση είναι να εκλεγεί στη Μητρόπολη Ζακύνθου, που θα κενωθεί μετά την παραίτηση του κ. Χρυσοστόμου. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα τον ψηφίσει η Ιεραρχία. Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο να ψηφιστεί βοηθός επίσκοπος ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Σιφναίος, ο οποίος από τη μητέρα του είναι λευιτικού γένους και Ζακυνθινής καταγωγής και είναι κουρά εις μοναχό και χειροτονία εις διάκονο και πρεσβύτερο του κ. Χρυσοστόμου. Η επιθυμία του έγινε δεκτή, ο κ. Διονύσιος έχει τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής και κατά κάποιο τρόπο προετοιμαζόταν το κλίμα στην Ιεραρχία αυτός να είναι ο διάδοχος του σημερινού Μητροπολίτου. Όμως στην πρόσφατη σύναξη των ιερέων της Μητρόπολης του ο κ. Χρυσόστομος δεν έκανε οποιαδήποτε νύξη για τον Επίσκοπο Φωτικής, ένα έντιμο και εξαιρέτου ήθους κληρικό και το μόνο που είπε ήταν οι κληρικοί του να περιβάλλουν και τον νέο Μητροπολίτη με αγάπη και σεβασμό. Ελέχθη ότι δεν ηθέλησε να προκαταλάβει την θέληση της Ιεραρχίας, όμως δεν αποκλείεται να άφησε το θέμα ανοικτό λόγω της περίπτωσης της υποψηφιότητας του κ. Αγαθαγγέλου.

Το όριο ηλικίας των Αρχιερέων

Με την παραίτηση του ο κ. Χρυσόστομος έθεσε και ένα ζήτημα της αποχώρησης των Αρχιερέων μετά από μια ηλικία. Βέβαια αν διεκδικήσει άλλη υψηλή εκκλησιαστική θέση στην Αθήνα αποδυναμώνεται το διάβημα του. Όμως προκλήθηκε μια αναταραχή στους Μητροπολίτες που είναι συνομήλικοι του και μεγαλύτερης ηλικίας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος. Σήμερα άνω των 78 ετών είναι 17 Μητροπολίτες, από τους οποίους 80 ετών και άνω είναι οι δώδεκα. Τους αναφέρουμε βάζοντας σε παρένθεση την ηλικία τους: Μαρωνείας και Κομοτηνής (91), Κεφαλληνίας (85), Μεγάρων (83), Καρυστίας (82), Καρπενησίου (82), Ιωαννίνων (81), Μηθύμνης (81), Νέας Ιωνίας (81), Παραμυθίας (80), Ιερισσού (80), Φωκίδος (80), Σταγών (79), Τρίκκης (79), Αργολίδος (79), Νικοπόλεως (78) και Μάνης (78). Από αυτούς υπάρχει Μητροπολίτης που δεν μπορεί να τελέσει τη Θεία Λειτουργία, άλλοι που πολύ δύσκολα διαποιμαίνουν το λαό και άλλοι που εξακολουθούν να τελούν με ιεραποστολικό ζήλο τα καθήκοντα τους. Δεν είναι επομένως τόσο η ηλικία όσο η κατάσταση του Αρχιερέα που παίζει ρόλο και αν και κατά πόσο ανταποκρίνεται στο πολύ υψηλό λειτούργημα του, ή αν παραμένει στον θώκο απλά και μόνο γιατί αισθάνεται ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα και υπάρχει και το «βολεμένο» περιβάλλον του που δεν τον αφήνει να παραιτηθεί. Πάντως το θέμα είναι λελυμένο από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που ισχύει και εκείνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του. Στην περίπτωση που η ΔΙΣ διαπιστώσει αδυναμία επιτέλεσης των καθηκόντων του από έναν Ιεράρχη κινεί τη διαδικασία για την απομάκρυνση του από τη Μητρόπολη που κατέχει. Η εν λόγω διαδικασία έχει εφαρμοστεί παλαιότερα και παρά την πικρία που προκάλεσε στους γηραιούς Μητροπολίτες που υποχρεώθηκαν να κενώσουν τη θέση που κατείχαν και στα περιβάλλοντά τους έδρασε θετικά στη διαποίμανση του λαού.

Επαλήθευση ρεπορτάζ

Εν τω μεταξύ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Συνεδρίαση της Πέμπτης ήρθε να επαληθεύσει πλήρως το ρεπορτάζ, ότι εφαρμόζει πλέον κινήσεις που δεν στοιχίζουν στον Αρχιεπίσκοπο και σε κανένα Μητροπολίτη οποιαδήποτε ψυχική δοκιμασία και που έτσι τα περνά η Κυβέρνηση ανώδυνα γι’ αυτήν και επώδυνα μόνο για το λαό. Συζήτησε δυο σημαντικά θέματα που αλλάζουν τον τρόπο της ζωής των ανθρώπων του ποιμνίου της. Το ένα είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και το άλλο η εικαζόμενη συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις. Για το πρώτο πάρθηκε η απόφαση να παρακολουθηθεί η πορεία του Νομοσχεδίου και να θέσει η Εκκλησία υπόψη του Κοινοβουλίου τις θέσεις της... Και για το δεύτερο να αποχωρήσει ο εκπρόσωπος της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ( Σημ. Πιστεύει ότι θα φέρει έτσι την Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση;...) και να απευθυνθεί με μήνυμα στο λαό για τις θέσεις της επί του ζητήματος της λεηλασίας των οργάνων των ανθρώπων. Ζήτημα το οποίο απαιτεί, με κέντρο την Ειδική Επιτροπή Βιοηθικής, μια εκστρατεία πληρέστερης ενημέρωσης του λαού και κινητοποίησης του για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του.-

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας ευχηθούμε στον ασελγήσαντα όσο λίγοι στο Σώμα της Ελλαδικής Εκκλησίας μητροπολίτη Ζακύνθου καλή μετάνοια.Επιεικέστατα κρινόμενη η όλη πολιτεία του στο χώρο της Εκκλησίας χαρακτηρίζεται ολέθρια!Η Ελλαδική Εκκλησία δεν έχει ανάγκη της παρουσίας αλλά της απουσίας του κου Χρυσοστόμου.Ούτε η Αποπστολική Διακονία τον χρειάζεται ούτε κάποιος άλλος εκκλησιαστικός οργανισμός.Ελπίζω μόνο να μην αναλάβει τα οικονομικά της Εκκλησίας όπου τα έκανε μαντάρα ο άλλος φωστήρας του σεραφειμισμού Θεόκλητος Σετάκης!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com