Στοκ από περσινά βιβλία ψάχνει στις αποθήκες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τα μοιράσει στους μαθητές, στις 12 Σεπτεμβρίου, αφού, για να τυπωθούν τα καινούργια στην ώρα τους, ούτε λόγος να γίνεται. Ετσι, αφού η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά θα πάρουν στα χέρια τους τουλάχιστον τα «βασικά» σχολικά εγχειρίδια, τώρα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρει αυτά τα δεκάδες χιλιάδες βιβλία. Εκ πείρας, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο για τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων: κάποιοι τυχεροί που θα πάρουν τα βιβλία όταν αρχίσει η σχολική χρονιά και κάποιοι άλλοι που θα περιμένουν μέχρι τα τέλη του έτους για να τυπωθούν τα καινούργια. Οσον αφορά τα «συμπληρωματικά» εγχειρίδια, όπως τα χαρακτήρισε η υπουργός, παρά το ότι είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθημάτων, θα δοθούν σε φωτοτυπίες.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας -για να μην ξεκινήσουν οι μαθητές το σχολείο με άδειες τσάντες- φαίνεται ότι είναι να αξιοποιηθεί το στοκ των διδακτικών εγχειριδίων που τυπώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα επιστρέφονταν για να μπουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μικρό αριθμό βιβλίων που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν τυπωθεί αστραπιαία η πρώτη φουρνιά εγχειριδίων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαθητές δύο ταχυτήτων. Προνομιούχοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία των μεγαλουπόλεων, ως «βιτρίνα» της τήρησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου, ενώ, την ίδια ώρα, τα σχολεία της επαρχίας θα περιμένουν υπομονετικά να τυπωθούν τα καινούργια βιβλία.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος να μην έχουν οι μαθητές ούτε τα «βασικά» εγχειρίδια είναι ορατός, τα «συμπληρωματικά» θεωρούνται πολυτέλεια, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα - ακόμη και αν τα «συμπληρωματικά» είναι απαραίτητο εργαλείο για το μάθημα, όπως είναι, για παράδειγμα, η Γραμματική και το Συντακτικό για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η κατεύθυνση που σκοπεύουν να δώσουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε δασκάλους και καθηγητές είναι να καταφύγουν στις φωτοτυπίες. Για να φωτοτυπηθεί, εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός σελίδων σε τόσα αντίτυπα, το κόστος είναι τεράστιο και οι σχολικές επιτροπές που θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την «επιχείρηση φωτοτυπίες» έχουν στερέψει από χρήματα.
1 σχόλιο:
Ψηφιοποιήστε τα τουλάχιστον ώστε να έχουμε μιά πρόσβαση στο περιεχόμενο. Ειδικά τα βιβλία των ΕΠΑΛ είναι ανύπαρκτα. Έλεος...
Δημοσίευση σχολίου