Δείτε και:-Κύπρος - Τους ενόχλησε ο Παπαδιαμάντης και η ελληνική σημαία
Σειρά ερωτημάτων θέτει στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού, ο Διευθυντής του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως.
Ο Παντελής Ιωάννου διερωτάται γιατί προχώρησαν στην απαράδεκτη ενέργεια να σβήσουν έργο τέχνης-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Σειρά από αμείλικτα ερωτήματα απηύθυνε, χθες, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, ο Διευθυντής του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, διαμαρτυρόμενος για την απροκάλυπτη ενέργεια υπαλλήλου τους να σβήσει έργο-αφιέρωμα στον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε με μεράκι και αγάπη από μαθητές και καθηγητές του Λυκείου, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Πέρα, όμως, από την αντίδραση του Λυκειάρχη, έντονα αντέδρασε και ομάδα καθηγητών του σχολείου που, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε: «Ούτε καν τον κυρ-Αλέξανδρο δεν σεβάστηκαν;», ενώ με μια απλή, άτυπη, ανακοίνωση, η Σχολική Εφορεία απάντησε πως δεν πάρθηκε ποτέ απόφαση, από μέρους τους, για να σβηστεί το έργο.
Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Λυκείου μέσω επιστολής του, την οποία κατέχει η «Σ», αναφέρει ότι «η βασική αποστολή της Σχολικής Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού είναι η προβολή του ελληνικού Πολιτισμού και γενικά η στήριξη της ελληνικής Παιδείας στα σχολεία . Δυστυχώς», τονίζει, «η πιο πάνω αποστολή έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος από την ενσυνείδητη ενέργειά σας να δολοφονήσετε τον "Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων", Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και την ελληνική σημαία. Βέβαια και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η ελληνική σημαία δεν δολοφονούνται και δεν εξαφανίζονται με την άσπρη μπογιά, γιατί αντιπροσωπεύουν αξίες ακατάλυτες και θα ζουν αιώνια στις ψυχές των απανταχού Ελλήνων, προπάντων στο μαρτυρικό μας νησί».
Η Σχολική Εφορεία πίσω από αυτό
Στη συνέχεια σημειώνει πως από την ενέργεια αυτή έχει προκληθεί μεγάλη αγανάκτηση στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, που κατέθεσαν την ψυχή τους για ένα σχεδόν χρόνο, για να δημιουργήσουν αυτό το ωραίο έργο τέχνης. «Η αγανάκτηση είναι μεγαλύτερη», υποδεικνύει, «όταν είναι διάχυτη πλέον η βεβαιότητα ότι πίσω από την ύπουλη αυτή ενέργεια κρύβονται άτομα της Σχολικής Εφορείας». Παράλληλα, αφού υπέδειξε στη Σχολική Εφορεία πως πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη φθηνή δικαιολογία πως ο υπάλληλός τους «λειτούργησε με αφέλεια και έσβησε το έργο χωρίς να γνωρίζει την αξία του», τους έθεσε επιτακτικά τα εξής ερωτήματα:
«1. Γιατί ο υπάλληλος δήλωσε στις καθαρίστριες, όταν έπαιρνε το κλειδί του σχολείου, ότι του είπαν να σβήσει το έργο; Ποιος του είπε; 2. Γιατί ζήτησε κλειδί για να έρθει το απόγευμα; Μήπως δεν μπορούσε να εργαστεί το πρωί ή πληρώνετε υπερωρίες τους υπαλλήλους σας; 3. Γιατί ο υπάλληλός σας έσβησε αυτό το έργο τέχνης και δεν έσβησε τα graffiti ή τα υβριστικά συνθήματα, που βρίσκονταν στο σχολείο; Το ένα μάλιστα βρισκόταν στη σκάλα που ανέβαινε και δεν δικαιολογείται να μην το είδε. 4. Γιατί ο υπάλληλος δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, το Διευθυντή για το έργο που θα επιτελούσε στο σχολείο, αφού αυτή είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται; Και 5. Γιατί πολλά από τα μέλη της Εφορείας και προπάντων ο Πρόεδρος, δεν γνώριζαν τίποτε ούτε επίσης ο Επιστάτης Α΄, που είναι υπεύθυνος για τέτοιου είδους εργασίες;».
Αγανακτισμένοι και οι καθηγητές
Πέραν της επιστολής του Διευθυντή του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, επιστολή απέστειλε και ομάδα καθηγητών του σχολείου, διά μέσου της οποίας εξέφρασε «την αγανάκτηση πολλών συναδέλφων μας για την αποτρόπαια και βέβηλη πράξη, να σβηστεί από τοίχο του σχολείου μας, με εντολή της Σχολικής Εφορείας, η τοιχογραφία-αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του "Αγίου των ελληνικών γραμμάτων"».
Ούτε τον κυρ Αλέξανδρο δεν σεβάστηκαν;, διερωτήθηκαν και υπέδειξαν πως το έργο έγινε με πολύ μεράκι και αγάπη, το καμάρωναν όλοι και κανείς δεν πίστεψε ότι άνθρωπος νουνεχής θα αποτολμούσε να το καταστρέψει. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιχείρηση σβησίματός του, υπέδειξαν, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι η ενέργεια ήταν σκόπιμη και στοχευμένη. «Ο υπάλληλος της Σχολικής Εφορείας, εκτελώντας εντολές, μπήκε στο σχολείο, χωρίς την έγκριση του Διευθυντή, έσβησε ΜΟΝΟ τη συγκεκριμένη τοιχογραφία και έφυγε, τη στιγμή που στο υπόλοιπο σχολείο υπήρχαν πολλά άλλα ακαλαίσθητα graffiti και συνθήματα, τα οποία θα μπορούσε να καθαρίσει.
Ένας υπάλληλος της Σχολικής Εφορείας που αναλαμβάνει τέτοιου είδους εργασίες είναι αδιανόητο να μην μπορούσε να διακρίνει τι είναι αντιαισθητικό και τι αποτελεί έργο τέχνης. Αν έβαζε κανείς ένα παιδάκι τριών χρονών, θα μπορούσε αμέσως να διακρίνει τη διαφορά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να δεχτούμε τη δικαιολογία ότι ήταν λάθος του υπαλλήλου, αφού μια τέτοια απάντηση δεν θα αποτελούσε τίποτε άλλο παρά υποτίμηση της νοημοσύνης μας», συνέχισε η ανακοίνωση.
Η ομάδα καθηγητών, ακόμη, κάλεσε τη Σχολική Εφορεία να αναζητήσει και να βρει το μέλος της που έδωσε την εντολή να σβηστεί το έργο και να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του. «Θεωρούμε», τόνισαν, «ότι ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος, αφού η Σχολική Εφορεία αποστολή έχει τη φροντίδα για την καλαισθησία των σχολικών χώρων, ενώ ο ίδιος δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη αίσθηση του ωραίου, ούτε και την ευαισθησία να σεβαστεί ένα τόσο φροντισμένο και όμορφο έργο τέχνης». Θεωρούμε, δε, συνέχισαν, επιτακτική ανάγκη να αφαιρεθούν αμέσως από τον άνθρωπο αυτό όλες οι εξουσίες που έχει (άλλωστε αν δεν είχε εξουσία πώς θα μπορούσε να διατάξει τον υπάλληλο να σβήσει το έργο), έτσι ώστε να μην είναι πια σε θέση, με διαταγές χουντικής τακτικής, να προκαλεί τόση ζημιά στα σχολεία.
Τέλος, η ομάδα καθηγητών έδωσε υπόσχεση στους μαθητές που ξεκίνησαν το έργο και σε όσους το εκτίμησαν πως «θα το ξαναφτιάξουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να ομορφαίνουμε τα σχολειά μας, απέναντι σε κάθε θρασύ ή θρασύδειλο που προτιμά την ασκήμια, ίσως και γιατί την κουβαλά μέσα του».
Την Πέμπτη η απάντηση της Εφορείας
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Σχολική Εφορεία απέστειλε στη «Σ» άτυπη επιστολή, υπογεγραμμένη από τους Ντίνο Έλληνα (Γραμματέα) και Νίκο Καυκαλιά (Πρόεδρο) διά της οποίας γνωστοποιούσαν πως: «Σχετικά με το θέμα που προβλήθηκε το Σάββατο, 6.8.2011, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, όσον αφορά την αφαίρεση/σβήσιμο της τοιχογραφίας του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που έχει δημιουργηθεί από μαθητές και καθηγητές του Σχολείου, η Ολομέλεια της Σχολικής Εφορείας δηλώνει ότι ουδέποτε και σε καμία περίπτωση έχει πάρει τέτοια απόφαση και ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Το όλο θέμα που προέκυψε, το οποίο η Σχολική Εφορεία θεωρεί πολύ λυπηρό και σοβαρό, θα διερευνηθεί άμεσα». Πάντως με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας επικοινώνησε, χθες, το Sigmalive, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την Πέμπτη, μετά τη συνεδρία της Εφορείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου