«Μέτωπο» Προέδρου της Βουλής Γ. Ομήρου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου με επίκεντρο τη σωστή λύση του εθνικού μας πρόβλημα φαίνεται, ότι λαμβάνει «σάρκα και οστά», μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, την Τετάρτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων του Δημήτρη Χριστόφια στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θεώρησε καθήκον του να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, προκειμένου να του εκφράσει τη βούλησή του «για μια στενή συνεργασία, με στόχο την προαγωγή των κοινών εθνικών σκοπών που είναι η ελευθερία και η δικαίωση της πατρίδας μας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη θέση, ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τις εθνικές επάλξεις.
«Μπορεί στο κυπριακό πολίτευμα να υπάρχει και να είναι κατοχυρωμένη η διάκριση, ο χωρισμός, όπως λέμε, εκκλησίας και κράτους, όμως, όταν χειμάζεται ο κυπριακός ελληνισμός, μια Εκκλησία με μια ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων, με μια βαριά κληρονομιά ενός Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, μιας 9ης Ιουλίου, ενός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ενός Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και άλλων κληρικών που αγωνίστηκαν για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, και να το ήθελε, που δεν το θέλει, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις εθνικές επάλξεις», τόνισε.
Το μήνυμα που στέλλουμε, συνέχισε, είναι ότι «ασφαλώς θέλουμε την Εκκλησία να είναι παρούσα, να είναι γρηγορούσα, να είναι αγρυπνούσα στον εθνικό αγώνα».
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ευχήθηκε στον κ. Ομήρου «ολόθερμα να επιτύχει στη νέα του θέση», προσθέτοντας ότι «έχει ένα τεράστιο έργο να επιτελέσει ως Πρόεδρος της Βουλής».
Ανέφερε, ότι ο κ. Ομήρου «έχει μπροστά του ένα αρμόνιο που είναι αναγκασμένος να κτυπά τα πλήκτρα για να βγαίνει μια όμορφη συμφωνία».
«Από τον ίδιο εξαρτάται, αυτό το ρυθμιστικό ρόλο που έχει ως Πρόεδρος της Βουλής να τον διαδραματίσει κατά τον καλύτερον δυνατόν τρόπο», ούτως ώστε, πρόσθεσε, οι περισσότερες νομοθεσίες να ψηφίζονται ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. «Αυτό λέει η δημοκρατία», είπε.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση, διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι η Εκκλησία, και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι στη διάθεσή του.
«Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, θα το πράξουμε με πολλή αγάπη για το καλό της πατρίδας μας, του λαού μας, της εθνικής μας υπόθεσης», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η συνεργασία μεταξύ τους θα είναι πιο στενή μετά την εκλογή του κ. Ομήρου στη προεδρία της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «πάντοτε είχαμε στενή συνεργασία με τον κ. Ομήρου, πολύ δε περισσότερο σήμερα, με τη νέα του θέση».
Είπε ακόμη, ότι «πάντοτε είχαμε καλές σχέσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με όλους τους Προέδρους της Βουλής. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο», όπως ανέφερε.
Έκανε, παράλληλα, λόγο για «μια προσωπική φιλία πολλών δεκαετιών», με τον κ. Ομήρου.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί εκλογής του κ. Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο τώρα να καταπιαστούμε με αυτά τα θέματα. Έχουμε μπροστά μας ευρύτατο πεδίο για να εργαστούμε. Αυτά πηγαίνουν στη λήθη και ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε πάντοτε μπροστά».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε, με τη σειρά του, ότι «η εκλογή του Προέδρου της Βουλής έγινε με διαφάνεια ενώπιον ολόκληρου του κυπριακού λαού με απόλυτα δημοκρατική διαδικασία».
«Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να λεχθεί. Έκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Τώρα, είναι μπροστά μας τα προβλήματα, είναι μπροστά μας το εθνικό θέμα, είναι μπροστά μας η οικονομία και οφείλουμε μέσα σε πνεύμα συναντίληψης, ευρύτατων συναινέσεων, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του λαού», πρόσθεσε.
«Δεν θα μπούμε», συνέχισε, «στη λογική των παραπολιτικών. Είμαστε για την πολιτική και όχι για την παραπολιτική», όπως είπε.
Ερωτηθείς, ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση».
«Όπως ξέρετε, το Εθνικό Συμβούλιο δεν συνήλθε εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Άρα, το πρώτο που αναμένουμε είναι ενημέρωση ενόψει της συνάντησης της 7ης Ιουλίου και ασφαλώς θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας υπό το φως και της ενημέρωσης που αναμένουμε ότι θα υπάρξει», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου