Στην ιερωμένη Σουηδή Ευρωβουλευτή Cecilia Wikstrom απένειμε το παράσημο του Απ. Παύλου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
Για την προσφορά της στον αγώνα του κυπριακού λαού
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' τίμησε την Ευρωβουλευτή Cecilia Wikstrom για την προσφορά της στον αγώνα του κυπριακού λαού προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και απελευθέρωση της πατρίδας του, απονέμοντάς της το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου.
Κατά την προσφώνησή του σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η κ. Wikstrom «έδωσε μέχρι σήμερα σκληρούς αγώνες στη μεγάλη προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο, με την εφαρμογή και σ’ αυτήν, και για όλους τους νόμιμους γηγενείς κατοίκους της των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών».
Ανέφερε, ότι η ίδια «και ως ιερωμένη, και ως ενεργός πολίτης της χώρας της Σουηδίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως ακαδημαϊκός, επίσης, και ως Ευρωβουλευτής, προέβαλε –και συνεχίζει να προβάλλει- σθεναρά τα δίκαια του λαού μας σε όλα τα εκάστοτε προσφερόμενα βήματα. Επεσήμανε, ακόμη, και κατήγγειλε επανειλημμένα το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μας ελευθεριών».
«Βαθύτατα μάς συγκίνησε, επίσης, γιατί είχε το θάρρος και τη γενναιότητα να διακηρύξει τις θέσεις της υπέρ της Κύπρου ακόμη και στην ίδια την Τουρκία, καταγγέλλοντας, ενώπιον της μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τη βάναυση και απάνθρωπη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του λαού μας, την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, την αλλαγή των τοπωνυμίων στο σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της νήσου και, τέλος, τη βίαιη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης, ότι η κ. Wikstrom επισκέφθηκε ως Ευρωβουλευτής το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, προσθέτοντας ότι «είδε, έτσι, ιδίοις όμμασιν, την επικρατούσα κατάσταση και σχημάτισε προσωπική άποψη για το θέμα μας».
Ως αποτέλεσμα τούτου, συνέχισε, «κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα διεθνή βήματα, την καταστροφή και τη σύληση ιερών ναών, τη βεβήλωση άλλων ιερών μας χώρων και μνημείων, ακόμη και κοιμητηρίων, όπως επίσης και την καταστροφή του εκεί φυσικού περιβάλλοντος».
Επεσήμανε, ότι «οι αγώνες της συνεχίστηκαν και στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η ίδια, αλλά και άλλοι έντιμοι συνάδελφοί της, πέτυχαν τελικά να υιοθετηθούν οι δίκαιες θέσεις μας για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα».
Γενικά, είπε, «η συμβολή της και στο θέμα της αναδιαμόρφωσης των θέσεων του Κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη των κυπριακών δικαίων είναι πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι «πλήθος είναι τα άρθρα και τα άλλα δημοσιεύματά της στα Σουηδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Απευθυνόμενος προς την ίδια, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «για όλους αυτούς τους λόγους σας εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες και τη βαθύτατη αγάπη μας. Οι αγώνες και η προσφορά σας στηρίζουν και ενισχύουν και τους δικούς μας αγώνες, που στόχο έχουν μια Κύπρο ελεύθερη και δικαιωμένη, χωρίς στρατεύματα εισβολής και εποίκους, στην οποία να εφαρμόζονται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες».
Από την πλευρά της, η κα. Wikstrom ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή που της έγινε με την απονομή του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, το οποίο και αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Ανέφερε, επίσης, ότι η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου καταστρέφεται, λόγω της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, κάνοντας παράλληλα λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Εξέφρασε ακόμη την ευχή ο στόχος της συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων στο νησί να γίνει μια μέρα πραγματικότητα.
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς παρευρισκομένους στην εκδήλωση ότι «η Κύπρος θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά και στις προσευχές μου».
«Ρωμιοσύνη»9/04/2011
Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε:
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τίμησε την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011 και ώρα 12.00΄ μ., στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, την κα Cecilia Wikstrom, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Μακαριώτατος απένειμε στην κα Cecilia Wikstrom το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την αφοσίωσή της στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, στις χριστιανικές αξίες και στον αγώνα του κυπριακού λαού προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και απελευθέρωση της πατρίδας του.
Η κα Cecilia Wikstrom αφίχθηκε στην Κύπρο, από το Στρασβούργο, την Πέμπτη 7 Απριλίου και θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 11 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής της, θα επισκεφθεί μνημεία της πολιτιστικής δημιουργίας του λαού μας, αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς μας θησαυρούς, καθώς και άλλα μνημεία του τόπου μας.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
8 Απριλίου 2011.
**************************
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑ CECILIA WIKSTROM
Αγαπητοί μας,
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνωρίζοντας τους συνεχείς και συνεπείς αγώνες και την πολύμορφη και σημαντική προσφορά της Ευρωβουλευτού Κυρίας Cecilia Wikstrom, υπέρ του λαού και της νήσου μας, αποφάσισε να απονείμει προς αυτήν, κατά τη σημερινή σεμνή αυτήν τελετή, το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, το οποίο και αποτελεί την ανώτατη τιμητική της διάκριση.
Τονίζουμε ότι η αγαπητή μας Κυρία Cecilia Wikstrom έδωσε μέχρι σήμερα σκληρούς αγώνες στη μεγάλη προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο, με την εφαρμογή και σ’ αυτήν, και για όλους τους νόμιμους γηγενείς κατοίκους της, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Αναφέρουμε, ειδικότερα, ότι η Κυρία Cecilia Wikstrom και ως ιερωμένη, και ως ενεργός πολίτης της χώρας της Σουηδίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κόσμου, ως ακαδημαϊκός, επίσης, και ως Ευρωβουλευτής, προέβαλε –και συνεχίζει να προβάλλει- σθεναρά τα δίκαια του λαού μας σε όλα τα εκάστοτε προσφερόμενα βήματα. Επεσήμανε, ακόμη, και κατήγγειλε επανειλημμένα το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μας ελευθεριών. Βαθύτατα μας συγκίνησε, επίσης, γιατί είχε το θάρρος και τη γενναιότητα να διακηρύξει τις θέσεις της υπέρ της Κύπρου ακόμη και στην ίδια την Τουρκία, καταγγέλλοντας, ενώπιον της μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τη βάναυση και απάνθρωπη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του λαού μας, την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, την αλλαγή των τοπωνυμίων στο σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της νήσου και, τέλος, τη βίαιη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού.
Υπογραμίζουμε, επίσης, ότι η Κυρία Cecilia Wikstrom επισκέφθηκε ως Ευρωβουλευτής το κατεχόμενο βόρειο τμήμα. Είδε, έτσι, «ἰδίοις ὄμμασι» την επικρατούσα κατάσταση και σχημάτισε προσωπική άποψη για το θέμα μας. Ως αποτέλεσμα τούτου, κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα διεθνή βήματα, την καταστροφή και τη σύληση Ιερών Ναών, τη βεβήλωση άλλων ιερών μας χώρων και μνημείων, ακόμη και κοιμητηρίων, όπως επίσης και την καταστροφή του εκεί φυσικού περιβάλλοντος. Οι αγώνες της συνεχίστηκαν και στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η ίδια, αλλά και άλλοι Έντιμοι συνάδελφοί της, πέτυχαν τελικά να υιοθετηθούν οι δίκαιες θέσεις μας για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.
Γενικά, η συμβολή της και στο θέμα της αναδιαμόρφωσης των θέσεων του Κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη των Κυπριακών δικαίων, είναι πολύ σημαντική. Να αναφέρουμε, τέλος, ότι πλήθος είναι τα άρθρα και τα άλλα δημοσιεύματά της στα Σουηδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητή μας Κυρία Cecilia Wikstrom, σας εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες και τη βαθύτατη αγάπη μας. Οι αγώνες και η προσφορά σας στηρίζουν και ενισχύουν και τους δικούς μας αγώνες, που στόχο έχουν μια Κύπρο ελεύθερη και δικαιωμένη, χωρίς στρατεύματα εισβολής και εποίκους, στην οποία να εφαρμόζονται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες.
Απονέμοντάς σας το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, σας παρακαλούμε να το δεχθείτε μαζί με τις ολόψυχες ευχαριστίες του λαού μας. Ευχόμαστε, τέλος, όπως ο Θεός σας χαρίζει χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον το πολύτιμο έργο και τη μεγάλη σας προσφορά. Ευχαριστούμε
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
8 Απριλίου 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου