6 Μαρ 2011

Ετοιμάζουν κι άλλη απόσπαση από τη Σερβία

Όσοι πιστεύουν, ότι το σχέδιο διαμελισμού εφαρμόζεται μόνον στη Σερβία, ας αναρωτηθούν γιατί μόνον εκεί. Και γιατί να μη υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις και στις άλλες βαλκανικές χώρες, από ομάδες υποκινούμενων πολιτών

Σε δίλημμα βρίσκεται η σερβική κυβέρνηση λόγω των πιέσεων που δέχεται για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό θα σημάνει εγκατάλειψη των Σέρβων που ζουν εκεί, καθώς και του σερβικού τομέα. Στις πολλές πιέσεις προστίθεται ακόμη μία, στις περιοχές όπου ζουν αλβανόφωνοι, οι οποίοι εδώ και 20 χρόνια ζητούν -άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε ένοπλα- την ενσωμάτωσή τους με το Κοσσυφοπέδιο.

Με αφορμή την επέτειο των 19 ετών από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 1-2 Μαρτίου του 1992, στις περιοχές Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντια, ο εκεί αλβανικός πληθυσμός που πλειοψηφεί, ψήφισε για την εδαφική πολιτική αυτονομία του, με το δικαίωμα συνένωσής του με το Κοσσυφοπέδιο. Είχε τρεις επιλογές: Την άμεση συνένωση με το Κοσσυφοπέδιο, την πολιτιστική του αυτονομία, και την εδαφική με δικαίωμα όταν κρίνουν ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος, να συνενωθούν τότε. Επέλεξαν την τρίτη περίπτωση.

Το Πρέσεβο, βρίσκεται στα σερβοσκοπιανά σύνορα, και κατά την απογραφή του 2002 ο πληθυσμός ήταν 34.904 κάτοικοι, εκ των οποίων 31.099 Αλβανοί (89.1%). Το αίτημα της αυτονομίας, κατά την περίοδο 1999 και 2001, έλαβε και στρατιωτική μορφή με τον «Απελευθερωτικό Στρατό του Πρέσεβου, Μεντβέντιας και Μπουγιάνοβατς».

Την κοιλάδα του Πρέσεβο είχαν ορμητήριο κατά το 2001 οι Αλβανοί, όταν αμφισβήτησαν ενόπλως τη σλαβική διοίκηση των Σκοπίων. Η εξέγερσή τους ως γνωστόν, έληξε ύστερα από δυτική παρέμβαση, επιφέροντας τη Συμφωνία της Αχρίδας, η οποία εξασφάλισε περισσότερα δικαιώματα στους Αλβανούς των Σκοπίων, αλλά αυτοί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται κατά του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Οι προχθεσινές εκδηλώσεις στο Πρέσεβο, ήσαν απροκάλυπτα υπέρ της απόσχισης από τη Σερβία και της ενσωμάτωσης στο Κοσσυφοπέδιο. Υποστηρίζουν, ότι οι Σέρβοι όχι μόνον δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία, αλλά τους καταπιέζουν ποικιλοτρόπως, παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Φαίνεται ότι κάποια στιγμή η Σερβία θα πιει ακόμη ένα πικρό ποτήρι, που δεν φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο, διότι υπάρχει και η Βοϊβοντίνα με 33% του πληθυσμού της Ούγγρους. Το τωρινό δίλημμά της, το σκιαγράφησε πριν από μέρες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος συνέδεσε το Πρέσεβο με τη Μιτρόβιτσα, την σερβική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Γιακούπ Κρασνίτσι: «Εάν, εντέλει, οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου δεν είναι διατεθειμένοι να συνυπάρξουν με τους Αλβανούς και θεωρούν ότι μπορούν να αποσχιστούν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι και οι Αλβανοί από την Κοιλάδα του Πρέσεβο είναι έτοιμοι να συνενωθούν με το Κόσοβο».

Όσοι πιστεύουν, ότι το σχέδιο διαμελισμού εφαρμόζεται μόνον στη Σερβία, ας αναρωτηθούν γιατί μόνον εκεί. Και γιατί να μη υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις και στις άλλες βαλκανικές χώρες, από ομάδες υποκινούμενων πολιτών. Τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας -και όχι μόνον- δεν παραδειγματίζουν;

Ο Μακεδών

voria.gr/=display&sid=42365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com