18 Φεβ 2011

Άρχισαν τα θρησκειολογικά μαθήματα από το Δημοτικό;

Οι μαθητές ανακαλύπτουν τις θρησκείες και τα μηνύματά τους

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στο Εσκί τζαμί αλλά και την αρμενική εκκλησία βρέθηκαν χθες οι μαθητές της Στ τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου με την δασκάλα τους Ιωάννα Μπαλάσκα.

Μια πρωτότυπη εργασία που έχει να κάνει με έρευνα και γνώση γύρω από τις θρησκείες όλου του πλανήτη κάνουν αυτή την χρονιά υποστηριζόμενοι από την δασκάλα τους Ιωάννα Μπαλάσκα οι μαθητές της έκτης τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου. Τους συναντήσαμε στην εξόρμηση που έκαναν στην πόλη επισκεπτόμενοι το Γενή τζαμί, αλλά και τον αρμενικό ναό του Αγίου Ιακώβου όπου τους μίλησε κι απάντησε σε ερωτήσεις τους ο ιερέας Μπογός Μπαλταγιάν.
Τα παιδιά είδαν παμπάλαιες εικόνες ενημερώθηκαν για τα τελετουργικά επισκέφθηκαν το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που υπάρχει με άμφια ευαγγέλια, δισκοπότηρα και πληροφορήθηκαν ότι μέχρι το 304 υπήρχε το ελληνικό και το ασυριακό αλφάβητο, το οποίο το 404 αντικαταστάθηκε από το αρμενικό που στηρίζεται σε 39 γράμματα.

Όπως θα πει η δασκάλα η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε θέματα θρησκειών όλου του κόσμου για να γνωρίσουν τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα, την ανατολική εκκλησία και όσον αφορά το σχίσμα των εκκλησιών και που κρατάει μέχρι σήμερα και γιατί έχουμε αυτές τις διαφορές που έχουμε με τους Καθολικούς. Ακόμη έχουν μιλήσει για το Ισλάμ, τον Βουδισμό, τον Ινδουϊσμό, τον Κομφουκιανισμό, τον Ταοϊσμό, τον Ζωροαστρισμό, την παραδοσιακή θρησκεία των Ιαπωνων τον Σιντοϊσμό, τον προτεσταντισμό, τον Χιλιασμό, την Ουνία, τις ιθαγενείς Αφρικανικές Λατρείες τον Ανιμισμό ή Ψυχισμός αλλά και την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία τον χριστιανισμό και τον Ιουδαισμό, τον Αγγλικανισμό, τον δωδεκαθεϊσμό και άλλα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδιαφέρον τα παιδιά θέλουν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα σε αντιδιαστολή με τις διαφορές στην δική μας θρησκεία με τις υπόλοιπες, είτε είναι μονοθεϊστικές, είτε είναι πολυθεϊστικές. Προσπαθούν να κρίνουν και αυτό είναι πολύ καλό, το να θέλουν τα παιδιά να μάθουν και να μην σταματούν ποτέ σε ότι αφορά την γνώση.

Ουσιαστικά το σχολείο αυτό πρέπει να μεταδίδει, προβληματισμούς και ανοιχτούς ορίζοντες διερεύνησης των πραγμάτων.

-Ακριβώς αυτό. Είναι ένα θέμα που το δουλεύουμε ένα μήνα στην τάξη για όλες τις μεγάλες θρησκείες, μονοθεϊστικές και πολυθεϊστικές, να γνωρίσουμε την ανάγκη του ανθρώπου από παλιά μέχρι σήμερα να πιστεύει κάπου, να αντλεί δύναμη και να παράγει αξίες η θρησκεία, πολιτισμό, σεβασμό και όλα αυτά». Το ενδιαφέρον θα έινα να δούμε να κυκλοφορεί η σχολική εφημερίδα όπου θα διατυπώνονται όλα αυτά τα συμπεράσματα των διαθρησκειακών γνώσεων.

Μ.Μ.

«Χρόνος»17/02/2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να αποβληθούν αμέσως τα Θρησκειολογικά σκουπίδια απο το Ελληνικό Σχολείο μας.

Φαίδων

Ανώνυμος είπε...

Σαν δε ντρέπονται βρε Φαίδωνα!Οπως έλεγε κι'ο μεγάλος μας Αγιος πατρο-Κοσμάς:<>Ιδου λοιπον η επαλήθευσις της προφητείας!Αν τελικά θεωρούνται κι'αυτοί Ελληνες Εκπ/κοί.Καλή δύναμη και κουράγιο στον αγώνα μας! ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ απο ΒΟΛΟ,την πόλι των πολλών αντιθέσεων.

Ανώνυμος είπε...

Aύριο να δούμε τι θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος στην ημερίδα με θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών! Να είστε όλοι οι βολιώτες παρόντες.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com