22 Φεβ 2011

Βελιγράδι – Ανακοίνωση για το τέλος της συνάντησης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Συνάντηση ΚΕΚ στο Βελιγράδι «Ατομική και Συλλογική Αξιοπρέπεια»

Τα Προεδρεία Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) (Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, Πρόεδρος του CEC, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Bishop Christopher Hill, Αντιπρόεδρος του CEC, Αγγλικανική Εκκλησία και Cordelia Kopsch, EKD United, Αντιπρόεδρος του CEC, Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας και του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ευρώπης (CCEE) (Καρδινάλιος Péter Erdő, Αρχιεπίσκοπος Esztergom-Budapest, Πρόεδρος του CCEE, Καρδινάλιος Jean-Pierre Ricard, Αρχιεπίσκοπος Bordeaux, Αντιπρόεδρος του CCEE και Καρδινάλιος Josip Bozanic, Αρχιεπίσκοπος του Zagreb, Αντιπρόεδρος του CCEE) καθώς καί άλλα μέλη των δύο Συμβουλίων συναντήθηκαν στο Βελιγράδι από 17 έως 20 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Μεικτής Επιτροπής των δύο αυτών Οργάνων.

Με τη συμπαράσταση ειδικών, συζητήθηκε το θέμα της Χριστιανικής προσφοράς στην κατασκευή της εθνικής ταυτότητος και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το θέμα αναπτύχθηκε από την οπτική γωνία των τεσσάρων διαστάσεων στις οποίες οι σχέσεις μεταξύ εθνικής ταυτότητος και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ιδιαίτερα έντονες: την θρησκευτική ελευθερία, τον διάλογο μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών, την οικονομική κρίση και την ειρήνη.

Ένας από τους στόχους των συνατήσεων της Μεικτής Επιτροπής του CEC και του CCEE, είναι η γεφύρωση των κενών και η προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των Χριστιανών οι οποίοι ανήκουν στις διάφορες Ανατολικές και Δυτικές Ευρωπαϊκές παραδόσεις.

Κάθε άνθρωπος έχει προικιστεί με μη-διαπραγματεύσιμη αξιοπρέπεια, η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί καθ’ ομοίωση του Θεού, ο Οποίος αποτελεί αφ’εαυτού την κοινωνία των προσώπων, του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Συνεπώς, ο άνθρωπος δεν περιορίζεται μόνο στην ατομική διάστασή του , αλλά απολαμβάνει και ουσιαστικά την ιδιότητα του κοινωνικού όντος.

Παρά το γεγονός ότι κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό, κανείς δεν δύναται να πραγματώσει πλήρως την κλήση του μονοδιάστατα, χωρίς να έχει σχέσεις με άλλους.

Οι Χριστιανοί γνωρίζουν ότι η θεμελιώδης ταυτότητά τους προέρχεται από την βάπτισή τους. Αυτό καθιστά δυνατόν για τους Χριστιανούς να ανακαλύψουν τον εαυτό τους ως ανθρώπινα όντα και τοιουτοτρόπως να διακονήσουν τους άλλους.

Από εκεί προέρχεται η έννοια του ανήκειν εις την Εκκλησία, που σημαίνει στην οικογένεια του Θεού, και αυτό γίνεται μέρος της ταυτότητάς τους που έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική υπευθυνότητα.

Η ταυτότητα ωστόσο, δεν είναι καθ’ολοκληρία αμετάβλητη στη ζωή ενός ανθρώπου, μιας πόλεως ή ενός έθνους.

Υπάρχει μια διαρκής εξέλιξη νέων στοιχείων τα οποία ίσως να αποτελέσουν προκλήσεις για την ταυτότητά μας, ενίοτε ενδυναμώνοντάς την, και ανάλογα με τις περιστάσεις να δημιουργούν μέχρι και εντάσεις.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, «η θρησκευτική ελευθερία δεν δύναται να σημαίνει την παραπομπή της θρησκευτικής διάστασης στον ιδιωτικό χώρο. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί δικαίωμα και αξία την οποία θα έπρεπε κάθε δημοκρατική κοινωνία να προωθεί και να προστατεύει.»

Με βάση αυτήν την λογική τα μέλη της Μεικτής Επιτροπής αποφάσισαν να στείλουν μια επιστολή στη Βαρόνη Catherine Ashton, Ύπατη Eκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, αιτούμενοι όπως το θέμα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και των Χριστιανών στον κόσμο να τεθεί ως ζήτημα στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 21 Φεβρουαρίου.

Το παράδειγμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης αποτέλεσε και αυτό μια ευκαιρία συλλογισμού για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των εθνών τα οποία την αποτελούν.

Μπορεί να πει κανείς ότι η οικονομική κρίση έθεσε στα Ευρωπαϊκά έθνη την πρόκληση οτι πρέπει να διαλέξουν μεταξύ προστατευτισμού και αλληλεγύης.

«Είναι βέβαιο ότι μόνο όταν είμαστε σίγουροι για τη ταυτότητά μας είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την αξία των άλλων και την σημασία των δεσμών οι οποίοι προωθούν την αμοιβαία βοήθεια

Ήταν κοινή αντίληψη οτι αυτή είναι η αλήθεια, και ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή όλους, άντρες και γυναίκες, άσχετα με το θρήσκευμα, ακόμα και εάν δεν έχουν.

Η Χριστιανική πίστη ωστόσο, με τη δύναμη του Θεού που φέρει, δίνει την δυνατότητα να δει κανείς πιο καθαρά πόσο κρίσιμο είναι να μην συνδράμει κάποιος ή να μην συνδράμει αρκετά για το καλό όλων όσων ζουν στην Ευρώπη, σεβόμενοι ταυτοχρόνως και την εθνική ταυτότητα και προωθόντας την αλληλεγύη.

«Η πίστη μας βοηθάει να αγαπάμε την ταυτότητά μας και όσους ανήκουν σε αυτή, και ταυτοχρόνως ανοίγει την καρδιά μας προς τους άλλους και ενθαρρύνει να κάνουμε το τόσο απαραίτηττο βήμα πρός αυτούς που έχουν ανάγκη.»

romfea.gr/index.php?2-18-08-37-46

Δείτε σχετικά και:

-Βελιγράδι – Συμπροσευχές μέσα στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου Σερβίας

-Βελιγράδι – Συνάντηση των εκπροσώπων της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με τον Παπικό Νούντσιο

-Βελιγράδι - Κεκλεισμένων των θυρών η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com