7 Φεβ 2011

Επιστολή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Υπουργό Παιδείας για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών


Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας αποφάσισε να στείλει η Γενική Συνέλευση της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 στο αμφιθέατρο της Σχολής με θέμα: ” Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών”. Η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ

ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ

Πληροφορίες: ΟΛΓΑ ΛΟΥΠΕΓΙΔΟΥ

Τηλ. : 2310 996698 Fax: 2310 996692

e mail: info@theosch.auth.gr

Κτίριο : Θεολογικής Σχολής

Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμ. Πρωτ 127

Προς: την κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό Παιδείας,

Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

ΑΘΗΝΑ

Κοιν/ση: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Θέμα: «Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

Κυρία Υπουργέ,

Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στη Γενική Συνέλευση αριθμ. 14/28.1.2011 συζήτησε το θέμα της προαιρετικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανέκυψε από τα δημοσιεύματα τα σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων του Λυκείου, και κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

1. Η μέσω του ημερήσιου τύπου πληροφόρηση των προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με το πρόγραμμα του Λυκείου προκάλεσε συζητήσεις και αντεγκλήσεις γύρω από το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στην ελληνική κοινωνία και στους θεολογικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους.

2. Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι αντιπαραθετικές τακτικές για το συγκεκριμένο θέμα βλάπτουν μακροπρόθεσμα την πορεία της παιδείας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σύνολο της εγκύκλιας παιδείας. Η αντίληψη αυτή για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών προωθείται και από μέρους καταξιωμένων πανευρωπαϊκών θεσμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις συστάσεις των Οργανισμών αυτών η συγκυρία απαιτεί να περιλαμβάνεται στο σχολικό πρόγραμμα το μάθημα των Θρησκευτικών, και μάλιστα, να πραγματοποιείται με την εγγύηση και τον έλεγχο της Πολιτείας, όπως εξάλλου προβλέπεται και στο ισχύον Σύνταγμά μας. Με τον τρόπο αυτό η ευθύνη για τη διδασκαλία και τον προσδιορισμό του περιεχομένου του μαθήματος αυτού ανήκει στην Πολιτεία, πράγμα που μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, την ελευθερία της σκέψης και του θρησκευτικού προβληματισμού.

3. Με βάση τα παραπάνω το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και να διδάσκεται από τους υπηρετούντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θεολόγους, αφού κατά τεκμήριο είναι οι μόνοι ειδικοί για να διδάξουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη θρησκεία. Άλλωστε, οι Θεολογικές Σχολές διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή, δεδομένου ότι στα προγράμματα σπουδών τους περιλαμβάνονται θεολογικά, θρησκειολογικά, κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, πολιτιστικά και παιδαγωγικά μαθήματα. Το μάθημα των Θρησκευτικών στοχεύει τελικώς στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών, στην καλλιέργεια της ανεκτικότητας, στην προώθηση της αλληλογνωριμίας των πολιτισμών, στην παρουσίαση και προβολή του πολιτισμού της χώρας μας και στην ανάπτυξη της πνευματικής και κοινωνικής συνείδησης των μαθητών. Όπως και όλα τα άλλα μαθήματα της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης προσφέρει γνώσεις, πληροφόρηση, μόρφωση και συμβάλλει στην καλλιέργεια των μαθητών στο πλαίσιο της γενικότερης παιδείας που είναι άκρως απαραίτητη στην εποχή μας. Για την περαιτέρω βελτίωση του μαθήματος, ασφαλώς, μπορούν να αναζητηθούν διάφοροι τρόποι. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία θα ήταν – αν μη τι άλλο – ανεύθυνο η Πολιτεία να αφήσει μέσω της καθιέρωσης της προαιρετικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών ανεξέλεγκτα στα χέρια παραγόντων εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας τη θρησκευτική εκπαίδευση.

Επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εγκύκλιας εκπαίδευσης.

Με τιμή

Εκ της Κοσμητείας

Ο Κοσμήτωρ

ΜΙΧΑΗΛ Γ.ΤΡΙΤΟΣ

Ο Πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας............. Ο Πρόεδρος του Τμ. Ποιμ. & Κοιν. Θεολογίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΚΑΪΜΑΚΗΣ ..............ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Καθηγητής.......... Καθηγητής

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

· ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κάρολο Παπούλια

· Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικο

· Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας… κ. Φ. Γεννηματά

· Υφυπουργό Παιδείας… κ. Πανάρετο

· Υφυπουργό Παιδείας… κ. Χριστοφιλοπούλου

· Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. κ. Ιερώνυμο

· Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο

· Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

· Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης

· Αρχηγούς Κομμάτων

· Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Ι. Μυλόπουλο

· Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας

· Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com