Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε (17/02/2011) με τον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο 16ο.
Όπως αναφέρει μάλιστα Η «Φωνή της Ρωσίας» οι δύο άνδρες στο Βατικανό συνομιλούσαν «περίπου μισή ώρα στην παπική βιβλιοθήκη. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου Μεντβέντιεφ στο Βατικανό, παρόλο που στο παρελθόν είχε συναντηθεί με το Βενέδικτο 16ο – το Δεκέμβριο του 2009. Το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης ήταν η εγκαθίδρυση κανονικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Βατικανού.
Και τα χρόνια της μετασοβιετικής περιόδου οι σχέσεις του Βατικανού με τη χώρα μας σε ένα βαθμό είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται – στα τέλη του 1989 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκε με τον Ιωάννη Παύλο Β΄. Για τη Σοβιετική Ένωση, στην οποία η εκκλησία για πολλά χρόνια διωκόταν, εκείνη η συνάντηση αποτέλεσε πραγματικό άλμα προόδου. Όμως η υπόθεση δεν είχε συνέχεια. Η αιτία, κατα την άποψη εμπειρογνωμόνων, ήταν η όξυνση των διαφωνιών μεταξύ των ορθόδοξων και των καθολικών, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 το Βατικανό δήλωνε απαιτήσεις επί των κανονικών εδαφών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Εσθονία και ανάπτυσε επιθετική ιεαραποστολική δραστηριότητα. Αυτό εμπόδιζε την εγκαθίδρυση σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σήμερα τα διαθρησκειακά πάθη ηρέμισαν και οι δύο εκκλησίες βρήκαν δυνατότητα για διαθρησκειακή εταιρική σχέση. Το θέμα των διπλωματικών αμοιβαίων σχέσεων της Ρωσίας και του Βατικανού έγινε και πάλι επίκαιρο. Βέβαια, δεν γίνεται λόγος για πολιτική συνεργασία, θεωρεί ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Βατικανού στη Ρωσία Βίσβαλντας Κούλμποκας:
«Το Βατικανό σήμερα το ανησυχούν περισσότερο τα προβλήματα, τα οποία αφορούν τα θέματα της ηθικής και του συστήματος της ζωικής δραστηριότητας. Και σε πολλά απ΄αυτά υπάρχει αλληλοκατανόηση και κοινά συμφέροντα – τόσο από μέρους της Ρωσίας, όσο και από μέρους του Βατικανού.
Πολλοί εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η τωρινή επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Ρωσίας στο Βατικανό δεν υπηρετεί μόνο την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων, αλλά και προωθεί το διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ των δύο χριστιανικών εκκλησιών. Παρόλο που η διαθρησκειακή σύμπραξη σήμερα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, προβλήματα ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν. Και από το πως και πότε θα διευθετηθούν, εξαρτάται η πολυπόθητη σε όλο τον κόσμο συνάντηση των αρχηγών των δύο Εκκλησιών. Από χρόνο σε χρόνο η δυνατότητά της καθίσταται όλο και πιό ρεαλιστική, γιατί τον τελευταίο καιρό και οι δύο Εκκλησίες άρχισαν να συνεργάζονται αποτελεσματικά, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τις ηθικές βάσεις του χριστιανισμού στον κόσμο».
Δείτε και:
1 σχόλιο:
Πολλοί εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η τωρινή επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Ρωσίας στο Βατικανό δεν υπηρετεί μόνο την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων, αλλά και προωθεί το διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ των δύο χριστιανικών εκκλησιών.
Θλιβερό πολύ.
Σπύρος
Δημοσίευση σχολίου