17 Δεκ 2010

Κύπρος - Αλλάζουν τα σχολικά βιβλία. Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας

Της Χριστίνας Κυριακίδου

Η αξιολόγηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού, που χρησιμοποιούν στις αίθουσες διδασκαλίας εκπαιδευτικοί και μαθητές, έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματά της αναμένεται να καταδείξουν τις ανάγκες για την παραγωγή νέου υλικού ή αλλιώς νέων βιβλίων για το δημόσιο σχολείο. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί εξάλλου ότι μετά την ετοιμασία των αναλυτικών προγραμμάτων, αυτό είναι και το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει.

Με απώτερο σκοπό, όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό των σχολικών συγγραμμάτων (ορισμένα από αυτά βρίσκονται στις τάξεις για δεκαετίες) αλλά και την εναρμόνισή τους με το νέο περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός, Ανδρέας Δημητρίου, παραδέχτηκε ότι η παραγωγή νέου εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) θα είναι ένα γιγάντιο εγχείρημα, που θα κρατήσει μέχρι και πέντε με έξι χρόνια. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε, το Υπουργείο ζητά τη συνεργασία της Ελλάδας. Ήδη, ο κ. Δημητρίου απέστειλε σχετική επιστολή στην Ελληνίδα ομόλογό του, Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία την προσκαλεί στην Κύπρο για συζήτηση του όλου θέματος.

Ειδικότερα, ο Υπουργός αναφέρει στην επιστολή τα εξής: Καταρχάς, εκφράζει το ενδιαφέρον «για στενή συνεργασία συνολικά στα θέματα της παιδείας και, στην παρούσα φάση, ειδικά για τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού». Ενημερώνει την κ. Διαμαντοπούλου για το γεγονός ότι η διαδικασία διαμόρφωσης των αναλυτικών έχει ολοκληρωθεί στην Κύπρο, καθώς και για το ότι η εισαγωγή τους θα αρχίσει σταδιακά από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012.

Σε σχέση με τη συγγραφή νέων βιβλίων, τονίζει: «…το θέμα που βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού που θα υποστηρίζει την εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, πλαισιώνοντας το υφιστάμενο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο δεν θα απαξιωθεί αλλά θα αξιοποιηθεί, όπου κριθεί ότι είναι συμβατό με το περιεχόμενο των νέων αναλυτικών». Και προσθέτει: «Στα πλαίσια και του μνημονίου που υπογράψαμε πρόσφατα, εισηγούμαι την ενεργοποίηση της πρόνοιας που αφορά στη συνεργασία μας στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, όπως επίσης και στο θέμα των αναλυτικών».

Ένα «περίπλοκο» εγχείρημα

«Αν από τις επαφές φανεί ότι η Ελλάδα θα βαδίσει στο δρόμο τον δικό μας, τότε ο στόχος είναι η από κοινού παραγωγή του νέου υλικού», εξήγησε στον «Φ» ο Υπουργός (σ.σ. και η Ελλάδα προχωρά σε ανανέωση των αναλυτικών της προγραμμάτων, όμως η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε). Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, η Κύπρος θα προχωρήσει από μόνη της στην ετοιμασία καινούργιων βιβλίων. Ένα «περίπλοκο» εγχείρημα, όπως το χαρακτήρισε, αφού θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθεί το σχετικό υλικό π.χ. εάν θα αναλάβει το έργο η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, εάν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός ή εάν θα γίνει ανάθεση, όπως επίσης θα πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τη συγγραφή του.

«Φιλελεύθερος»17/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com