11 Νοε 2010

Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Το μάθημα των θρησκευτικών

ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ TO ΟΧΥΡΟ;
_________Η επίθεση εναντίον της Ορθοδόξου Πίστεως στη Χώρα μας τώρα τελευταία εκδηλώνεται με δύο τάσεις. Η μιά έχει σαν στόχο της τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία. Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ευκαίρως ακαίρως το εκδηλώνει. Τελευταία αναφορά του ήταν αυτή στην επικοινωνία του με τούς νέους μέσα από τό διαδίκτυο (6 Νοεμβρίου 2010). Νά η ερώτηση που ετέθη καί η απάντηση την οποία έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός:
Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μπορώ να συνοψίσω τις ερωτήσεις μου. Η πρώτη είναι: σκοπεύετε να προβείτε σε πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και σε φορολόγηση της εκκλησίας; Και η δεύτερη είναι, ποια είναι η τοποθέτησή σας απέναντι στο Σύμφωνο Συμβίωσης, τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ενάντια στη ρητορική μίσους και αν εσείς θα συμμετείχατε σ’ ένα αντίστοιχο βίντεο, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα. Ευχαριστώ πολύ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
...........Πρώτα απ’ όλα, το θέμα εκκλησίας - κράτους. Ναι, είμαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την εκκλησία γύρω απ’ αυτό το θέμα, δεν είναι κάτι το οποίο - αν θέλεις - θα το επιβάλλουμε δια της βίας. Αλλά επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα διαχρονικά στη χώρα μας, θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις, διότι πιστεύω ότι ο ρόλος της εκκλησίας θα είναι πολύ σωστότερος, όταν πραγματικά έχει μεγαλύτερη αυτονομία και, θα έλεγα ότι τότε θα έχει και μεγαλύτερη επαφή με τον ίδιο τον πολίτη και ο ρόλος της θα μπορεί να είναι πολύ σημαντικός, όπως σημαντικά είναι και πολλά τα οποία ήδη κάνει η εκκλησία. ...... Στο μέτρο, λοιπόν, που αυτός ο διάλογος προχωρήσει, πιστεύω ότι θα εξυγιάνουμε τους ρόλους μας, και του κράτους αλλά και της εκκλησίας.
________Η άλλη τάση εκδηλώνεται με την επιχειρούμενη κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τά Λύκεια. Η Χώρα μας οδεύει σταθερά σε μια απομάκρυνση από ό,τι έχει σχέση με τη θρησκεία! Σιγά-σιγά, πλήν όμως με σταθερά βήματα, κτίζεται το άθεο Κράτος, το κοσμικό Κράτος! Έτσι μας θέλει η παγκοσμιοποίηση.
________Σχετικά με την δεύτερη αυτή τάση είναι δύο γεγονότα. Το ένα αναφέρεται στην ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου κατά τήν παρουσία Του στην τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως δημοσιεύθηκε χθές στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (της 10ης Νοεμβρίου). Θα την παραθέσουμε καί έπειτα θα την σχολιάσουμε. Το δεύτερο γεγονός είναι ένα άρθρο του Θεολόγου κ. Ε. Π, ο οποίος, μάχεται για την Ορθοδοξία και απαντά επιτυχώς στις θέσεις κάποιας κας Άννας Φραγκουδάκη, η οποία στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" της 6ης Νοεμβρίου δημοσίευσε ένα άρθρο μέ τίτλο "Για την ελευθερία της συνείδησης".
________Στην πρώτη περίπτωση ο Μακαριώτατος υπεραμύνεται της τακτικής, την οποία εφαρμόζει και είναι τό "Bouche fermee" δηλ. "κλειστό στόμα"! Στη δεύτερη περίπτωση ένας πιστός θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να μη αφήσει αναπάντητες τις όποιες σκέψεις μιάς κυρίας αρθρογράφου, η οποία επιτίθεται στο μάθημα των Θρησκευτικών, και γι'αυτό "βγαίνει στο κλαρί", όπως θά λέγαμε πολύ παλαιότερα, τότε που κάποιοι Έλληνες έβγαιναν στα βουνά για νά πολεμήσουν για τις ιδέες τους. Η σιωπή των φρονίμων και των αενάως στοχαζομένων καί μη ομιλούντων, αντιπαρατίθεται με την ζωηράδα των ολίγων, οι οποίοι παραβλέπουν τό προσωπικό τους συμφέρον καί προτάσσουν τό συμφέρον της Ορθοδοξίας.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο

"Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι για το φαίνεσθαι"είπε ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

"Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.....
"Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους" υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: "Όμως αγρυπνούμε και παρακολουθούμε σοβαρά και όπως πρέπει όλα τα θέματα. Η μάχη και ο αγώνας πρέπει να γίνονται συστηματικά και ουσιαστικά, όχι για το θόρυβο και το φαίνεσθαι, αλλά για το είναι και το αποτέλεσμα". Ο Μακαριώτατος σημείωσε εξ άλλου πως "πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ' αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Έφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα".
Τόνισε δε πως πρόσφατα είχε τη διαβέβαιωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε, τέλος, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης".
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ

__________"Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους", είπε ο Μακαριώτατος. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί ή και λίγοι έστω, που προσπαθούν να Τόν παρουσιάσουν ως άφωνο. Είναι άφωνος! Η καθημερινή πραγματικότης το αποδεικνύει! ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ σε τόσα καί τόσα καυτά ζητήματα της καθημερινής ζωής!
__________Ο Μακαριώτατος σημείωσε εξ άλλου πως "πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ' αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Έφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα". Καμμιά αντίρρηση δεν μπορούμε να έχουμε σε όλα αυτά. Αλλά καμμιά φορά οι αποφάσεις των Επιτροπών, των Ειδημόνων καί των Σοφών βγαίνουν, όταν πια δεν χρειάζονται! Το έγκλημα έχει πιά συντελεσθή! Κάνω μια πρόβλεψη: Και την παραθέτω σαν πρόκληση πρός τον Μακαριώτατο: Η Κυβέρνηση θα καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών και ο Αρχιεπίσκοπος ακόμη θα συσκέπτεται συστηματικά μέ τούς ειδικούς για να διατυπώσει τά επιχειρήματα! Είναι η ώρα της μάχης! Τον θέλουμε λοιπόν στο πεδίο της μάχης καί όχι στα σπουδαστήρια και τά ....συσκεπτήρια!
________"...Πρόσφατα είχε τη διαβεβαίωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών¨ προσέθεσεν ο Μακαριώτατος. Κι εμείς αντιτείνουμε, ότι η Υπουργός Παιδείας καί ....λιγάκι των Θρησκευμάτων κα Διαμαντοιπούλου έχει ήδη δηλώσει, ότι στα θέματα της Παιδείας η Εκκλησία δεν μπορεί να ανακατεύεται. Αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας! Ποιά εκ των δύο αυτών θέσεων ισχύει; Θα μας επιτρέψει ο αγαπητός μας Μακαριώτατος να Του υπομνήσουμε, ότι Πολιτική είναι η τέχνη του επιστημονικώς ψεύδεσθαι! Ο καιρός πολύ σύντομα θα αποδείξει ποιός εκ των δύο μας έχει δίκηο!
________Καλά, ας δεχθούμε την άποψη, ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να γίνουν συσκέψεις επί συσκέψεων, προκειμένου η Ιερά Σύνοδος να διαμορφώση άποψη και να λάβη τις αποφάσεις της. Αλλά για το ζήτημα της ανεγέρσεως Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα με δαπάνες του Κράτους, που θα φθάσουν τα 80.000.000 € γιατί δεν ομιλεί ο Μακαριώτατος; Ήδη σε χθεσινή εφημερίδα διαβάσαμε "...στον Ελαιώνα πρόκειται να κατασκεαυστεί το ισλαμικό τέμενος στη θέση του ναυτικού οχυρού. Τον προσεχή Ιανουάριο προγραμματίζεται η δημοπράτηση" (ΕΘΝΟΣ, 10.11.2010), Βαρεθήκαμε πιά να ακούμε το τραγούδι του Μακαριωτάτου σε στύλ "Bouche fermee"! Ας ακούσουμε και μια φορά την βροντερή φωνή Του. Είναι ο Προκαθήμνεος της Εκκλησίας! Να την ακούσουμε εγκαίρως καί όχι όταν θα έχουμε ενώπιόν μας τετελεσμένα γεγονότα! Τότε θα έχει αξία η φωνή Του. Για το Τέμενος λοιπόν τί έχει να μας πεί ο Μακαριώτατος;
________Και ένα τελευταίο: Ο κ. Πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους είπε: "Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την εκκλησία γύρω απ’ αυτό το θέμα.."
Κι εμείς ερωτάμε: Είναι αλήθεια, Μακαριώτατες Διεξάγεται ήδη διάλογος κι εμείς οι Ιεράρχες Αδελφοί Σας δεν το γνωρίζουμε; Με ποιά άραγε εξουσιοδότηση διεξάγεται αυτός ο Διάλογος; Ποιοί έχουν καθορίσει τούς όρους και της προϋποθέσεις του διαλόγου; Να ένα ακόμη ερώτημα, που δεν επιδέχεται σιωπήν. Περιμένουμε.......

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην κα ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

του Ευάγγελου Στ. Πονηρού Δρ Θ., Μ.Φ.,Καθηγητή Θεολόγου

Στην εφημερίδα «Τα Νέα» της 6ης-11ου-2010 δημοσιεύθηκε άρθρο της κας Άννας Φραγκουδάκη με τίτλο «για την ελευθερία της συνείδησης». Το άρθρο αφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία. Επειδή όσα το άρθρο περιλαμβάνει, μαρτυρούν ότι η κα αρθρογράφος δεν έχει ενημερωθεί περί το θέμα, θέτουμε υπ΄ όψη της τα εξής:

1. Η διεθνής Σύμβαση της Ρώμης της 4ης Νοεμβρίου 1950 «περί προασπίσεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδων ελευθεριών», την οποία έχει επικυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία διά του νόμου 2329/1953 και διά του Ν.Δ. 53/1974 κατοχυρώνει διά του 9ου άρθρου της το ατομικό δικαίωμα τῆς θρησκευτικής ἐλευθερίας. Στό δε άρθρο 2 του Α προσθέτου πρωτοκόλλου της ορίζει ότι: «ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ΄ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται τό δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις». Ερωτούμε: στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ορθόδοξοι χριστιανοί μαθητές θα είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ορθόδοξη χριστιανική μόρφωση και εκπαίδευση, διότι επιμένουν μερικοί νά τους επιβάλουν την θρησκειολογία;
2. Η «Σύμβαση γιά τά Δικαιώματα τοῦ Παιδιού» η οποία υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση τοῦ Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 20-11-1989 και επικυρώθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία στις 2-12-1992 αναφέρει στο 14ο άρθρο της, παράγραφοι 1, 2: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται τό δικαίωμα του παιδιού γιά ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα και το καθήκον των γονέων ή, κατά περίπτωση, των νομίμων εκπροσώπων του παιδιού, νά τό καθοδηγήσουν στην άσκηση του παραπάνω δικαιώματος κατά τρόπο που νά ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του.» Η από μέρους του κράτους επιβολή στους ορθοδόξους χριστιανούς, τέκνα ορθοδόξων χριστιανών, θρησκειολογικού μαθήματος συνιστά παραβίαση της ως άνω συνθήκης, διότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί γονείς θα καταντήσουν οι μόνοι γονείς οι οποίοι δεν θα έχουν στη χώρα μας τα από την συνθήκη προβλεπόμενα δικαιώματα.
3. Το ισχύον Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, άρθρο 16, παράγραφος 2, ορίζει: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.» Τό σύνταγμα είναι σαφέστατο, αναφέρει «ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης», δεν αναφέρει «δημιουργία», πολύ δε περισσότερο δεν αναφέρει και δεν είναι δυνατόν να αναφέρει «παραποίηση», «διαστρέβλωση» ή «βιασμό» της συνειδήσεως. Τόσο η εθνική, όσο και η θρησκευτική συνείδηση υπάρχουν ήδη στο παιδί, είναι ήδη Έλληνας και το γνωρίζει, είναι ήδη χριστιανός ορθόδοξος και το γνωρίζει και η βάσει του συντάγματος κρατική παιδεία, αποσκοπεί να αναπτύξει την συνείδησή του αυτή, δεν την δημιουργεί. Επομένως, δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να διαπαιδαγωγείται από το κράτος ώστε να αναπτύξει π.χ. βραζιλιανή ή ιαπωνική εθνική συνείδηση, την οποία δεν έχει. Δεν είναι δυνατόν ο χριστιανός ορθόδοξος να διαπαιδαγωγείται έτσι ώστε να αναπτύξει βουδδιστική ή ινδουιστική θρησκευτική συνείδηση, τήν οποίαν επίσης δεν έχει, ούτε να επιχειρείται νάρκωση της θρησκευτικής του συνειδήσεως μέσω απαγορεύσεως του ορθοδόξου χριστιανικού μαθήματος και αντικαταστάσεώς του από θρησκειολογικό ή ὁποιοδήποτε άλλο άσχετο με την θρησκευτική του συνείδηση.
4. Η θεσμοθέτηση του ορθοδόξου χριστιανικού μαθήματος θρησκευτικών ως επιλεγομένου μαθήματος συνιστά πράξη αντισυνταγματική. Η χορήγηση στους ορθοδόξους χριστιανούς της δυνατότητας επιλογής του ορθοδόξου χριστιανικού μαθήματος θρησκευτικών μεταξύ άλλων μαθημάτων ασχέτων προς την ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα των μαθητών συνιστά κρατική ἀπόπειρα κατευθύνσεως της συνειδήσεως των ανηλίκων μαθητών. Θα κατηγορηθεί το ελληνικό κράτος ότι αποπειράται να κατευθύνει ανηλίκους μαθητές να πράξουν παρά συνείδηση, ενώ έχουν τη συνείδηση ότι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Τέτοιου είδους δυνατότητα επιλογής είναι πράξη αγωγής, στρεβλή και εσφαλμένη μεν, ἀλλά εἶναι. Κατ΄ ουσίαν το κράτος θα προτρέπει τον ανήλικο μαθητή: «ναι μεν έχεις τη συνείδηση ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος, αλλά εγώ σε προτρέπω να πράξεις παρά συνείδηση.» Εάν ο μαθητής και η οικογένειά του αποφασίσουν π.χ. να αλλάξουν θρησκευτική συνείδηση, δηλαδή να αλλαξοπιστήσουν, τότε πλέον το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών δεν θα τους αφορά. Όμως η απόφαση αυτή θα είναι δική τους, και κατά κανένα τρόπο δεν εμπίπτει στή δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας να προτρέπει ορθοδόξους χριστιανούς να αποποιηθούν τήν θρησκευτική τους συνείδηση και ταυτότητα.
5. «Κατήχηση» ονομάζεται η χριστιανική παιδεία εδώ και δύο χιλιάδες (2.000) έτη. Ο όρος προέρχεται από τον απόστολο Παύλο και τον ευαγγελιστή Λουκά, οι οποίοι είναι οι εισηγητές του ρήματος «κατηχείν» στην χριστιανική θεολογία. Κανένας νομικός και κανένας θεολόγος δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής, ότι δεν επιτρέπεται (από νόμο, ελληνικό ή διεθνή, ή νομολογία οποιουδήποτε δικαστηρίου) νά διδάσκεται η ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση στα σχολεία του ελληνικού κράτους. Εάν ο ισχυρισμός αυτός υποστηριχθεί από νομικό, τότε θα συνιστά απόπειρα περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ορθοδόξων χριστιανών μαθητών, οι οποίοι θα απαγορεύεται πλεόν να διαπαιδαγωγούνται ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εάν υποστηριχθεί από θεολόγο, τότε η ιδέα αυτή είναι δυνατόν νά οδηγήσει σε αιρετική δοξασία. Θά καταντήσουμε δηλαδή νά ακούσουμε να υποστηρίζεται, ότι εάν η ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση διδαχθεί έξω από το κτήριο του ορθοδόξου χριστιανικού ναού, τότε θά είναι από άκυρη έως και επιβλαβής. Εν τέλει, από μάθημα το οποίο θα ήταν εχθρικό ή αδιάφορο προς την κατήχηση της ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας, θα είχαν πλήρες και απαραβίαστο δικαίωμα να απαλλαγούν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, διότι το μάθημα αυτό θα ήταν πλέον εχθρικό προς την πίστη τους.
6. Τί είναι το λεγόμενο θρησκειολογικό μάθημα: Παράθεση με ουδέτερο, στατιστικό, μη αξιολογικό κριτικό τρόπο πλήθους δοξασιών και τελετουργικών από όλες τις ιστορικές περιόδους ολόκληρης της υφηλίου. Το μάθημα αυτό θα παραθέτει με εντελώς ουδέτερο τρόπο ελάχιστα στοιχεία από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ζωή. Τέτοιου είδους μάθημα δεν θα αναπτύσσει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των ορθοδόξων χριστιανών μαθητών, θα είναι δηλαδή αντισυνταγματικό και θα καταργεί το ανθρώπινο δικαίωμα των εν λόγω μαθητών να απολαμβάνουν την ορθόδοξη χριστιανική παιδεία. Θα ενέχει εξ άλλου τον σοβαρό κίνδυνο δυσμενούς επηρεασμού και στρεβλώσεως της θρησκευτικής συνειδήσεως των ορθοδόξων χριστιανών μαθητών.
7. Οι μαθητές μας θέλουν την ορθόδοξη χριστιανική παιδεία, την επίσης ονομαζόμενη και κατήχηση. Επί σειρά ετών διδάξαμε με κάθε δυνατή, παραδοσιακή ή εκσυγχρονιστική μέθοδο διδασκαλίας, τά θρησκειολογικά μαθήματα της Β΄ Λυκείου και αντιμετωπίζαμε πάντοτε το ίδιο αίτημα: «κύριε, πότε θα επιστρέψουμε στα δικά μας;» Με ποιό δικαίωμα θέλουν κάποιοι να επιβάλουν διά νόμου στους χριστιανούς μαθητές μας ό,τι τους καταργεί τα δικαιώματα και ό,τι αποδεδειγμένα δεν τους κινεί το ενδιαφέρον; Εάν, όπως λέγουν κάποιοι συνάδελφοι θεολόγοι, επιλέξει το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών στο λύκειο μόνο το 1/3 των μαθητών, θα συμβεί αυτό όχι λόγω αδιαφορίας, αλλά διότι το Υπουργείο Παιδείας θα τους έχει στερήσει τη δυνατότητα ωθώντας τους να επιλέξουν άλλο μάθημα πιεζόμενοι από την ανάγκη επαγγελματικής αποκαταστάσεως, παραμερίζοντας έτσι την ανάγκη της ψυχοπνευματικής τους τελειώσεως.
8. Αυτή τη στιγμή στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανικό μάθημα θρησκευτικών για μουσουλμανόπαιδα και στις Κυκλάδες ρωμαιοκαθολικό μάθημα θρησκευτικών για ρωμαιοκαθολικά παιδιά. Κανένας δεν αμφισβητεί την ύπαρξη και συνέχιση αυτών των δύο τύπων μαθήματος. Εάν επιχειρηθεί η απαγόρευση των δύο αυτών τύπων μαθήματος, θα ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή από Βατικανό μέχρι Μέκκα. Το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών είναι το μόνο το οποίο αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από μερικούς αρθρογράφους και ζητείται από τους ίδιους η απαγόρευση ή η μετατροπή του σε κάτι το αλλότριο. Ερωτούμε: οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι οι μόνοι μαθητές στην Ελλάδα οι οποίοι δεν θα έχουν ανθρώπινα δικαιώματα; Θα αποστερηθούν το ανθρώπινο δικαίωμα να διαπαιδαγωγούνται σύμφωνα με την πίστη τους;
9. Ο αγώνας των θεολόγων για ένα μάθημα το οποίο θα προσφέρει στα χριστιανόπουλα τους θησαυρούς της ορθόδοξης χριστιανικής πνευματικότητας δεν είναι συντεχνιακός. Εάν οι θεολόγοι ενδιαφέρονταν απλώς και μόνο να διατηρήσουν τις εργασιακές τους θέσεις, τότε θα δέχονταν να διδάσκουν οτιδήποτε: ιστορία θρησκευμάτων, φαινομενολογία της θρησκείας, πολιτισμολογία, μέχρι και … συνταγές μαγειρικής! Όμως νοιάζονται για το σοβαρό έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί και δεν θελουν να το στρεβλώσουν. Δεν διακατέχονται από δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, πιστεύουν ακράδαντα: «Αν μας απαγορευθεί να διδάσκουμε το «αγαπάτε αλλήλους» θα ζημιωθούν οι αθώες ψυχές των μαθητών μας».
10. Όσον αφορά εν τέλει στους βαθμούς, δεν γνωρίζω πώς η κα αρθρογράφος κατέληξε σε τέτοια παρεξήγηση; Ανέκαθεν εμείς οι θεολόγοι πιστεύαμε ότι ό βαθμός του μαθήματός μας δεν πρέπει να γίνεται άγχος στο μαθητή, γι΄ αυτό και δέν υπήρξαμε ποτέ φειδωλοί βαθμολογητές!
11. Καλούμε την αξιότιμη κυρία Άννα Φραγκουδάκη, αλλά και όλους τους πολιτικούς όλων των ελληνικών κομμάτων, να προασπίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα των ορθοδόξων χριστιανών να διαπαιδαγωγούνται στα σχολεία του Ελληνικού Κράτους σύμφωνα με την πίστη τους. Εάν απαγορευθεί το ανθρώπινο δικαίωμα των ορθοδόξων χριστιανών να διαπαιδαγωγούνται στα σχολεία του Ελληνικού Κράτους σύμφωνα με την πίστη τους, τότε θα καταπατηθεί στην Ελλάδα η ελευθερία της συνειδήσεως τους για πρώτη φορά από το 1821 μέχρι σήμερα.
12. Εάν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε απορίες ή αμφισβητήσεις γύρω από το θέμα, προσκαλούμε σε δημόσιο διάλογο τόσο την αξιότιμη κυρία αρθρογράφο, όσο και οποιονδήποτε αμφισβητεί τις αλήθειες τις οποίες μόλις εκθέσαμε. Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό εκείνοι επιλέξουν.
Μετά τιμής
Ευάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.
Καθηγητής Θεολόγος
________Συγχαίρουμε τον κ. Καθηγητή για την τόλμη του. Με την μαρτυρία του "βγήκε στο κλαρί", δημοσιοποίησε την άποψή του! Μερικοί ίσως τον ταξινόμησαν ήδη στούςαντιρρησίες! Μπορεί αύριο να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην υπηρεσιακή του καριέρα. Αλλά τί μ' αυτό; Έπραξε το καθήκον του. Υπερασπίσθηκε την αλήθεια! Μας είπε επί τέλους ευθέως τί πιστεύει ως πρός το μάθημα των Θρησκευτικών. Ενώ αντιθέτως ο Μακαριώτατος δεν έλαβε θέση. Δεν μας είπε τι ακριβώς πιστεύει. Θα ήταν πιό χρήσιμο εάν στην ομιλία του πρός τους φοιτητές έλεγε: "
"Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι".Αυτά είπε, αλλά θάπρεπε να συμπληρώσει. "Σας δηλώνω λοιπόν, ότι θα πέσουμε μαχόμενοι επί των επάλξεων. Πρώτος εγώ θα σημκώσω τήν σημαία του αγώνος και σας καλώ να σταθήτε δίπλα μας". Η διατύπωση "Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι" είναι σιβυλλική! Καθένας μπορεί να την ερμηνεύει όπως θέλει, όπως τον βολεύει, η δε Κυβέρνησις ασφαλώς την εισπράττει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βλέποντας ότι εχει απέναντί της ένα Αρχιεπίσκοπο ιδιαιτέρως μετριοπαθή.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 11 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com