«Για την εκκλησία η λέξη υποχρεωτικό δεν υπάρχει, διότι υποκρύπτει πίεση» τονίζει ο π. Δανιήλ Αεράκης (φωτό, αριστερά) ιεροκήρυκας και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. «Για την εκκλησία υπάρχει η λέξη αναγκαίο. Είναι αναγκαίο το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο θα διδάξει στα παιδιά τις ηθικές ικανότητες και αξίες, τις οποίες δεν καλλιεργούν τα υπόλοιπα μαθήματα –που είναι βέβαια πολύ σημαντικά. Ο θεολόγος, όταν είναι σωστά καταρτισμένος, είναι ο μόνος που μπορεί να καλύψει αυτήν την αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει άλλο αντίβαρο ηθικής αξίας στο εκπαιδευτικό σύστημα ως έχει. Ακριβώς γι’ αυτό, η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών αποτελεί έγκλημα απέναντι στην ελληνική νεολαία».
«Ουσιαστικά, το να γίνει το μάθημα επιλογής συνεπάγεται την κατάργησή του» συνεχίζει. «Ποιο παιδί θα επιλέξει μόνο του, και μάλιστα υπό την επήρεια μιας αθεϊστικής κοινωνίας, το μάθημα των θρησκευτικών;».
Στην ερώτηση αν το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό ως έχει, ή να συμπεριλάβει τη διδασκαλία άλλων θρησκειών, στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπως είναι η σύγχρονη ελληνική, ο π. Δανιήλ απαντά ότι «το αν θα αλλάξει η ονομασία του μαθήματος ή δομή των βιβλίων είναι ένα άλλο ζήτημα. Φυσικά μέσα σε αυτήν την κουλτούρα τα παιδιά πρέπει να διατηρούν ανοιχτό πνεύμα και να διδάσκονται και άλλες θρησκείες. Το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει έωλο. Λυπάμαι που δεν γίνεται σαφής έρευνα. Κι εμείς από τον χώρο της εκκλησίας δεν είμαστε όσο κοντά θα έπρεπε στη νέα γενιά».
2 σχόλια:
Ο π.Δανιήλ Αεράκης, πρώην αντιπρόεδρος της Π.Ε.Θ. πρωτοστατεί πάντα στους αγώνες υπερ των ιερών παραδόσεων της Ορθοδοξίας και καταφέρεται πάντοτε εναντίον των αθέων, των αιρετικών αλλά και των νεοβαρλααμιτών.
Σπύρος
Για αυτό διώκεται αγαπητέ Σπύρο ο π.Δανιήλ. Για όσα λες. Αν δεν κατεφέρετο κατά των αθέων, κατά των αιρετικών, κατά των νεοβαρλααμιτών και νεονικολαϊτών και αν δεν δίδασκε άδολη την Αγία Γραφή και Ιερά Παράδοση αποκαλύπτοντας την "ψευδοθρησκεία" με τα "μαγικά" τα "τυχερά" τα "γραώδη" και τα "ανήθικα", θα ήταν αρεστός στους κατέχοντας την εξουσία, κοσμική και εκκλησιαστική και προ πολλού θα είχε εκλεγεί επίσκοπος. Το κοινωνικό και εκκλησιαστικό του έργο είναι τεράστιο και η μορφή του γνωστή παγκοσμίως.
'Ομως ο π.Δανιήλ είναι ο πνευματικός καθρέπτης στον οποίο βλέπουμε τα χάλια μας. Οι μεν συναισθανόμεθα τις πτώσεις μας, οι δε σαν την κακιά μητριά του παραμυθιού, μισούμε τον καθρέπτη που αποκαλύπτει την πνευματική ασχήμια μας και αρεσκόμεθα σ' αυτούς τους κληρικούς που μας αντικατοπτρίζουν ωραίους και αμώμους.
'Ερχονται στιγμές που σκέπτομαι να πάρω το τραίνο από Θεσσαλονίκη, να πάω στην Αθήνα να ακούσω την Κυριακή το κήρυγμα του π.Δανιήλ και να επιστρέψω. Τις ευχές και προσευχές του να έχουμε.
Δημοσίευση σχολίου