21 Ιουλ 2010

Σύννομη με το διεθνές δίκαιο η κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου !!!

Η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Χάγης.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) έκρινε σήμερα πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σε συμβουλευτική του γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της ανακήρυξης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θεωρώντας τα εδάφη αυτά ως νότια επαρχία της. Θέλει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, κάτι το οποίο δεν θέλει να ακούσει η Πρίστινα.

Εξήντα εννέα χώρες, ανάμεσα τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων το 90% είναι Αλβανοί.

Ικανοποίηση Κοσοβάρου προέδρου

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Kοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.

«Η απόφαση αίρει τελικά όλες τις αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν ακόμα τη Δημοκρατία του Κοσόβου», τόνισε ο Σεϊντίου χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της». Ο πρόεδρος Σεϊντίου κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτους» να το κάνουν «το συντομότερο δυνατόν».

«Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε ακόμη ο κοσοβάρος πρόεδρος και σημείωσε: «Το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αυτονομιστικής επιδίωξης.

Μπερίσα: Ιστορική η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στην δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Σφοδρή αντίδραση Σερβίας

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CIJ).

«Εμείς ποτέ δεν θα αναγνωρίσoυμε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας, που ήταν παρών στη Χάγη, όταν το CIJ γνωμοδότησε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας, μεγάλες προκλήσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας (Κόσοβο). Είναι ζωτικής σημασίας το ότι οι πολίτες μας δεν απαντούν σε ενδεχόμενες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ηρεμία μας, να είμαστε επίμονοι, αποφασιστικοί και ενωμένοι για τη συνέχιση αυτού του αγώνα», τόνισε ο Γέρεμιτς.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τυχόν «προκλήσεις»

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα κατά της οποιασδήποτε «πρόκλησης», μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ). «Ο γγ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν την οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του διαλόγου», δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του κ. Μπαν σε συνέντευξη Τύπου.

Το Βελιγράδι είχε λάβει στις 8 Οκτωβρίου του 2008 την υπόσχεση ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ζητήσει από το CΙJ, κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Δεν αλλάζει τη θέση της η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας, που είναι εχθρική προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η θέση μας σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη», τονίζει το ρωσικό υπουργείο. «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της εξακολούθησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας κυρίως ότι δεν εξέτασε στο σύνολο του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», αναφέρει ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Γερμανία: Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον».

«Ζητώ από τους πολιτικούς ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να κοιτάξουν προς το ευρωπαϊκό τους μέλλον και να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά και ρεαλιστικά τις υποθέσεις της καθημερινής τους συγκατοίκησης προς το συμφέρον του πληθυσμού των χωρών τους. Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος», είπε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Σερβίας και του Κοσόβου βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Θετική αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ), το οποίο εκτιμά ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. «Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και είχε επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.

Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο. Το διεθνές δικαστήριο απεφάνθη, λίγη ώρα μετά, πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Η απόφαση δεν επηρεάζει το έργο της KFOR

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της αποστολής στο Κόσοβο.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η KFOR θα συνεχίσει κανονικά το έργο της με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στο Κόσοβο, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην περιοχή

kathimerini.gr/4- από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com