skip to main |
skip to sidebar
O πρόεδρoς της Σερβίας, Boris Tadić, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι σερβικοί ιεροί ναοί στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου
O πρόεδρoς της Σερβίας, κ. Boris Tadić, προειδοποίησε από την Κωνσταντινούπολη ότι κινδυνεύουν άμεσα οι σερβικοί ιεροί ναοί στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, και ανέφερε πως οι Αρχές της Πρίστινας προσπαθούν, με ύπουλο τρόπο, να χωρίσουν τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, από τη μητέρα Σερβία, και να το κάνουν μέρος της πολιτικής διαμάχης.
«Και τα τέσσερα μεγάλα σερβικά μνημεία πολιτισμού, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που βρίσκονται στο έδαφος της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που απειλείται από καταστροφή, κι όμως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, επειδή, δυστυχώς, αυτά τα μνημεία πρέπει να παραμείνουν εκεί»,- δήλωσε ο κ. Tadić λαμβάνοντας μέρος στο «Φόρουμ για την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της τριγύρω περιοχής», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο της Διαδικασίας συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αναφερόμενος, στην ίδια συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, στο μέρος αφιερωμένο στο θέμα της μουσικής σαν τρόπο ανάπτυξης πολιτιστικού διαλόγου, ο κ. Tadić ανέφερε ότι οι λαοί της τριγύρω περιοχής είναι αλληλοσυνδεδεμένοι, επί αιώνες, με τη μουσική, πράγμα στο οποίο δάνειζαν, πολύ συχνά, οι μεν από τους δε, ορισμένες μελωδίες και πρόσθεταν και κάτι από τις δικές τους.
Τονίζοντας πως η Σερβία υποστηρίζει τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος Tadić πρότεινε ώστε να φιλοξενήσει η Σερβία, το έτος 2011, τη συνάντηση αυτού του σπουδαίου φόρουμ, με θέμα «Από τη ρωμαϊκή ανεκτικότητα ως την ευρωπαϊκή κατανόηση», με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην παράδοση της συμφιλίωσης και της ανάπτυξης γεφυρών πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς της τριγύρω περιοχής.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο κ. Tadić ανέφερε τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα
– -πρώτον, το Διάταγμα των Μεδιολάνων, του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, που, άλλωστε, γεννήθηκε στην περιοχή της σημερινής σερβικής πόλης της Νίσης, και ο οποίος καθιέρωσε την ανεξιθρησκεία στο χώρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,
– -δεύτερον, τον Νομικό Κώδικα του Σέρβου βασιλιά Ντούσαν, από τον Μεσαίωνα, που καταξίωσε την κυριαρχία του Νόμου και του Δικαίου στην τριγύρω περιοχή, θεσπίζοντας την ισότητα όλων έναντι του Νόμου, και
– -τρίτον, όπως είπε ο πρόεδρος Tadić, αποτελούν τα επιτεύγματα του μεγάλου βεζίρη Μεχμέντ Πασά Sokolović, στον 16ο αιώνα, ο οποίος κατάγεται από τη Σερβία και ήταν ένας από τους πιο έγκριτους κρατικούς ηγέτες την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ο οποίος συνέβαλλε για την ανασύσταση του σερβικού Πατριαρχείου Πεκίου, και θέσπισε εκεί ένα θρησκευτικό και μορφωτικό κέντρο.
«Του χρόνου στη Σερβία έχουμε σκοπό να κατασκευάσουμε ακόμα πολλές τέτοιες γέφυρες, για να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο την ιδεά της πολυποικιλότητας του σύγχρονου κόσμου, για χάρη των μελλοντικών γενιών»,- διαμήνυσε ο Σέρβος πρόεδρος Tadić.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου