ΖΥΡΙΧΗ Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία «για λόγους συμπόνιας και χωρίς προσωπικό όφελος», όπως την ευαγγελίζεται η «κλινική ευθανασίας» Dignitas στην Ελβετία, ίσως είναι ένα ψέμα ολκής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελβετικού Τύπου, ο ιδρυτής της δικηγόρος Λούντβιχ Μινέλι έχει σήμερα μια μεγάλη προσωπική περιουσία ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Οταν άνοιξε την κλινική, πριν από 10 χρόνια, ήταν απένταρος.
Ο 77χρονος ελβετός δικηγόρος υποστηρίζει, μέσω του εκπροσώπου του, ότι η περιουσία του προέρχεται από την κληρονομιά που του άφησε η μητέρα του και από χρηματικές δωρεές τις οποίες δέχεται όλα αυτά τα χρόνια από διάφορους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που «νιώθουν ευγνωμοσύνη για το έργο της κλινικής».
Αλλά ο εισαγγελέας Αντρέας Μπρούνερ έχει διαφορετική άποψη. Συνέστησε στις αρχές «να διενεργήσουν έναν ενδελεχή έλεγχο στους λογαριασμούς και στα λογιστικά βιβλία του ιδρυτή της Dignitasπροκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν φορολογικές ατασθαλίες. Ο κ. Μινέλι μάς είχε υποσχεθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι θα δημοσιοποιούσε την περιουσιακή του κατάσταση και νομίζω πως ήρθε ο καιρός να γίνει ένας έλεγχος» είπε.
Η Dignitas δέχεται σφοδρή κριτική από τον ελβετικό Τύπο για τις γενναιόδωρες χορηγίες που λαμβάνει από ασθενείς της, συχνά της τάξεως των 50.000 ευρώ, μια πρακτική που απαγορεύεται ρητά από τους νόμους της χώρας. Δικηγόρος ειδικευμένος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μινέλι έχει αφιερωθεί εδώ και 20 χρόνια στον αγώνα υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Τον Μάιο του 1998 ίδρυσε στη Ζυρίχη την κλινική Dignitas. Η ομώνυμη οργάνωση, η οποία υποστηρίζει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πεθάνει με αξιοπρέπεια, δεν απευθύνεται μόνο σε κατοίκους της Ελβετίας αλλά σε όλον τον κόσμο. Στην Ελβετία η υποβοηθούμενη αυτοκτονία για τους ανίατα ασθενείς επιτρέπεται από το 1942 «για λόγους συμπόνιας και χωρίς προσωπικό όφελος». Η οργάνωση-κλινική προσφέρει στα μέλη της με ανίατες αρρώστιες ή σε ασθενείς με παράλυση τη δυνατότητα δημιουργίας μιας «Διαθήκης Πρόθεσης Ζωής», δηλαδή την επιλογή να συνεχίσουν να ζουν ή να προτιμήσουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία και στη Γερμανία, στην Ελβετία δεν επιτρέπεται στον ίδιο τον γιατρό να χορηγήσει τη θανατηφόρα δόση παρά μόνο να γράψει τη συνταγή και να προετοιμάσει το φάρμακο, ένα κοκτέιλ βαρβιτουρικών. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του ασθενούς να το πάρει μόνος του ή με τη βοήθεια των οικείων του σε κλινικές όπως η Dignitas.
Εθελουσία έξοδος από τη ζωή
4 Από το 1998 ως σήμερα 900 άνθρωποι έχουν «αυτοκτονήσει» οικειοθελώς στην κλινική Dignitas 4 Το 60% των πελατών του Λούντβιχ Μινέλι είναι Γερμανοί, ενώ ακολουθούν Αμερικανοί και Βρετανοί 4 Το κόστος μιας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ανέρχεται σε 4.000-7.000 ευρώ
«Βήμα» 25/06/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου