7 Ιουν 2010

''Ιστορική'' χαρακτηρίζει ο Εκπρόσωπος του Βατικανού την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

-«Μπορεί η Εκκλησία της Κύπρου να είναι μικρή στον αριθμό, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο…… στη δέσμευση για την οικουμενικότητα».

-Τα «σημάδια αντίθεσης» που υπήρχαν το Σάββατο το πρωί έξω από το στάδιο Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, λέγοντας ότι ήταν μικρός ο αριθμός συγκριτικά με τη μεγάλη γιορτή…..

-«Στην πρωινή Θεία Λειτουργία της Κυριακής,…υπήρχαν πολλοί μη Καθολικοί Επίσκοποι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Επίσκοποι των Κοπτών, των Αγγλικανών και των Αρμένιων»

-Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις απουσίες από το γεύμα στην Αρχιεπισκοπή μελών της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου, είπε ότι ήταν «μειονότητα».

…………………………………………………………………………………………………………….....................

Ιστορική χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, την επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο, σημειώνοντας πως πρόκειται για το τρίτο ταξίδι του Ποντίφικα σε λιγότερο από δύο μήνες, μετά τη Μάλτα και την Πορτογαλία και όλα είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η συνάντηση του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο ΙΙ ήταν πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Καθολική εκκλησία, όσον αφορά το διάλογο για την ενότητα των Χριστιανών, αλλά και για την εκκλησία της Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο χαιρετισμό του το Σάββατο ανέφερε, ότι μπορεί η εκκλησία της Κύπρου να είναι μικρή στον αριθμό, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο ανάμεσα στις ορθόδοξες εκκλησίες και στη δέσμευση για την οικουμενικότητα. Αυτή η συνάντηση «ήταν πολύ σημαντική για την αναγνώριση από την Καθολική εκκλησία αυτού του σημαντικού ρόλου, που η Εκκλησία της Κύπρου έχει στον κόσμο των χριστιανικών εκκλησιών».

Ο πατέρας Λομπάρντι έκανε λόγο σε «σημάδια αντίθεσης» που υπήρχαν το Σάββατο το πρωί έξω από το στάδιο Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, λέγοντας ότι ήταν μικρός ο αριθμός συγκριτικά με τη μεγάλη γιορτή – όπως είπε – στην παρουσία πιστών, των Αρχών και της αποδοχής της ορθόδοξης εκκλησίας. «Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη του Πάπα» πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στις τρεις σημαντικές συναντήσεις του Ποντίφικα με τους πιστούς, στο σχολείο του Αγίου Μάρωνα και στη Θεία Λειτουργία το Σάββατο και την Κυριακή. Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχουν 20.000 Καθολικοί και περίπου οι μισοί ήταν σήμερα στο στάδιο για τη Θεία Λειτουργία.

Η επιλογή της Κύπρου για την παρουσίαση του Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) και της ανακοίνωσης του Ειδικού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή της Συνόδου των Επισκόπων, ανέφερε ο κ. Λομπάρντι, είναι πολύ σημαντική γιατί αναγνωρίζει, ότι η Κύπρος είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα μέρος όπου πολιτισμοί, θρησκείες και κόσμος μπορούν να συναντώνται ειρηνικά.

Στην πρωινή Θεία Λειτουργία της Κυριακής, ανέφερε, υπήρχαν πολλοί μη Καθολικοί Επίσκοποι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Επίσκοποι των Κοπτών, των Αγγλικανών και των Αρμένιων, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Ευρωβουλευτές. Στη Θεία Λειτουργία, είπε, συμμετείχαν 8.500 μέλη της καθολικής κοινότητας, 6500-7000 από αυτούς ήταν μέσα στο στάδιο και εκατοντάδες άλλοι έξω από αυτό. Ο Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη χορωδία, στην οποία εκτός από Μαρωνίτες, συμμετείχαν Αφρικανοί και Ασιάτες καθολικοί, τραγουδούσαν όλοι μαζί, «ένα καλό παράδειγμα κατ’ εμένα, της παγκόσμιας εκκλησίας που έρχεται εδώ και της ενότητας της καθολικής εκκλησίας με διαφορετικά συστατικά στοιχεία».

Όσον αφορά το Κείμενο Εργασίας, είπε ότι επιδόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων για τη Μέση Ανατολή, από χώρες της περιοχής και τρεις Καρδινάλιους από τη Ρώμη που είναι μέλη της Συνόδου, σημειώνοντας ότι υπήρχε η απουσία Επισκόπου από την Τουρκία, μετά τη δολοφονία του Λουΐτζι Παντοβέζε.

Ο πατέρας Λομπάρντι έκανε ειδική μνεία στις αναφορές στη σημερινή ομιλία του Πάπα Βενέδικτου στην ειρήνη και το χριστιανισμό στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε επίσης, ότι στις ομιλίες τους χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στη διαίρεση της Κύπρου και ο Ποντίφικας απάντησε με το δικό του τρόπο, αλλά ξεκάθαρα, υπογραμμίζοντας το κοινό έδαφος για να χτίσουν τη βάση για μια κοινή ζωή. Ο Πάπας, πρόσθεσε, εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στους Μαρωνίτες που δεν μπορούν να επισκεφθούν τα χωριά τους στα κατεχόμενα και σημείωσε τα θρησκευτικά δικαιώματα και την συνέχιση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις απουσίες από το γεύμα στην Αρχιεπισκοπή μελών της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου, είπε ότι ήταν «μειονότητα».

Εκ μέρους της Εκκλησίας των Καθολικών και των Μαρωνιτών, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για θέματα επικοινωνίας, Αντώνης Σκούλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους δημοσιογράφους ξένων και τοπικών ΜΜΕ, που καλύπτουν την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο και κάνουν γνωστό το νησί στη διεθνή κοινότητα.

«Ρωμιοσύνη»- 07/06/2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν γράφετε στον τίτλο σας "εκπρόσωπος του Βατικανού" ποιόν εννοείτε; Τον Αρχιεπ.Κύπρου;

Φαίδων

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μήπως η ζέστη έφτασε σε προχωρημένα επίπεδα στην Κύπρο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ζαλιστέι;

Επειδή ΚΑΜΙΑ απολύτως ωφέλεια δεν προέκυψε από την παπική επίσκεψη όπως γνωρίζουν ακόμη και οι κότες!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

-Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις απουσίες από το γεύμα στην Αρχιεπισκοπή μελών της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου, είπε ότι ήταν «μειονότητα».

Μειονότητα ήταν και ο αγ. Μάρκος Εφέσου, μειονότητα ήταν και ο Απ. Παύλος, μειονότητα ήταν και οι κατακόμβες. Αυτοί με τους πολλούς, εμείς με τους λίγους.

-Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχουν 20.000 Καθολικοί και περίπου οι μισοί ήταν σήμερα στο στάδιο για τη Θεία Λειτουργία.

Ογδόντα χιλιάδες ήταν οι Τουρκοκόπριοι και τους έφτιαξαν κράτος. Είκοσι χιλιάδες είναι εκεί οι παπικοί. Να φτιάξουν και γι΄ αυτούς κράτος. Γιατί να μη φτιάξουν; (Δεν μάθαμε πόσοι προτεστάντες υπάρχουν).

Τώρα που καταργούνται τα κράτη, αυτοί οι ψεύτες φτιάχνουν κράτη (Κόσοβο και Ματσεντόνια) χωρίζοντας με πελώριο τείχος την ανατολική από τη δυτική όχθη του Ιορδάνη.

Ξεκίνησαν την παγκοσμιοποίηση με τον ΟΗΕ και τον οικουμενισμό με το ΠΣΕ. Αλλά ο σιωνισμός απαιτούσε το "κράτος του Θεού", τον άγιο τόπο, όπου δόθηκε (υποτίθεται) η υπόσχεση στους Εβραίους να κατακυριεύσουν των εθνών. Αναγνώρισαν το θεϊκό κράτος, αλλά αυτό βαρύνεται με ένα απίστευτο έγκλημα. Εκεί διαπράχθηκε η βέβηλη και αιμοσταγής θεοκτονία η οποία συνεχίζεται ακόμη και επί των ημερών μας.

Η Ιερουσαλήμ απέκτεινε τον Υιό, η Ρώμη το Πνεύμα. Αναζητείται ο πατροκτόνος, αυτός που θα φονεύσει τον Πατέρα. Ήδη, τον ξέρουμε.

-Η Κύπρος είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα μέρος όπου πολιτισμοί, θρησκείες και κόσμος μπορούν να συναντώνται ειρηνικά.

Απίστευτο θράσος! Ακαταίσχυντο ψεύδος !! Πολιτισμοί, θρησκείες και κόσμος να συναντώνται ειρηνικά σε ένα σημείο όπου οι κατακτητές άλλαζαν πότε με τη δύναμη των όπλων και πότε με τη δύναμη του χρήματος. Μήπως είπε κανείς σ΄ αυτό τον υποκριτή να πάει να προσκυνήσει τα "Φυλακισμένα Μνήματα"; Γιατί εκεί, σ΄ αυτό το σημείο μόνο, μπορούν να συναντηθούν ειρηνικά οι πολιτισμοί, οι θρησκείες και ο κόσμος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com