26 Απρ 2010

Στην Κύπρο μόλις 50 € ο διαδραστικός πίνακας. Στην Ελλάδα πόσο;

Λόγω οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Παιδείας (Κύπρου) ανέστειλε την αγορά και εγκατάσταση νέων διαδραστικών πινάκων στις αίθουσες διδασκαλίας. Τώρα όμως, υπάρχει λύση! Ένα σχολείο κατασκεύασε τον δικό του «χειροποίητο» διαδραστικό πίνακα με μόλις €50. Εξηγεί πώς και διαδίδει τη μέθοδο του καθηγητή JohnnyLee.

Διαδραστικοί πίνακες €50!

Ένα σχολείο κατασκεύασε τον δικό του

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Ελάχιστα σχολεία διαθέτουν, σήμερα, διαδραστικούς πίνακες και όπως φαίνεται, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει το υπουργείο Παιδείας να εξοπλίσει όλες τις σχολικές μονάδες. Ο λόγος είναι κυρίως το οικονομικό, αφού οι διαδραστικοί πίνακες που διατίθενται στην αγορά κυμαίνονται από €1.000 μέχρι €2.000. Κι όμως, υπάρχει λύση. Τα σχολεία μπορούν να κατασκευάσουν τους δικούς τους διαδραστικούς πίνακες εύκολα και φθηνά. Το κόστος, μάλιστα, είναι τόσο χαμηλό που με τα ίδια χρήματα π.χ. €1.000, ένα σχολείο μπορεί να αποκτήσει 20 διαδραστικούς πίνακες αντί ένα! Ήδη, το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου έφτιαξε τον δικό του «έξυπνο» πίνακα, που κόστισε λιγότερο από €50, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες.

Εμπνευστής της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου, ο καθηγητής-ερευνητής JohnnyChung Lee στο Πανεπιστήμιο Carnegie Μellon. Ο κ. Lee επινόησε έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο με τον οποίο οποιοσδήποτε, στην προκειμένη περίπτωση ο εκπαιδευτικός, μπορεί να ελέγξει την οθόνη του υπολογιστή από την προβολή του σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε αυτή είναι ο τοίχος μιας τάξης ή ένας συμβατικός πίνακας.

Τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή ενός «χειροποίητου» διαδραστικού πίνακα είναι τα εξής:

- Ένα στυλό υπέρυθρης ακτινοβολίας (κόστος €3-€5)

- Ένα χειριστήριο της κονσόλας παιχνιδιού Wii της Νintendo wiimode (κόστος €30-€40)

- Λογισμικό που έφτιαξε ο JohnnyLee (διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο)

- Βluetooth προσαρμογέα, σε περίπτωση που ο υπολογιστής δεν έχει ενσωματωμένο, ο οποίος συνδέει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το wiimode.

Χθες, μιλήσαμε με τον βοηθό διευθυντή του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Γιώργο Χρυσοστόμου ο οποίος μας εξήγησε ότι η μέθοδος του κ. Lee περιέπεσε στην αντίληψη του καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου. Ο τελευταίος προχώρησε στην κατασκευή ενός τέτοιου διαδραστικού πίνακα σε συνεργασία με τους μαθητές και όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου «το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό». Ο ίδιος θεωρεί πως όλα τα σχολεία μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την καταπληκτική καινοτομία και να μετατρέψουν τους συμβατικούς πίνακες σε διαδραστικούς. «Πλέον δεν τίθεται θέμα κόστους, το μόνο που χρειάζεται είναι απλές γνώσεις χειρισμού του υπολογιστή και διάθεση για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας», επισήμανε.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να βρει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται για τη λειτουργία του «wiimote πίνακα» καθώς και σχετικά βίντεο για την κατασκευή του. Μάθαμε λοιπόν, ότι λειτουργεί ως εξής: Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδέεται με ένα βιντεοπροβολέα (projector). Το χειριστήριο Wii συνδέεται μέσω Βluetooth με τον υπολογιστή και «ανιχνεύοντας» την κίνηση των υπέρυθρων ακτινών που εκπέμπει το ειδικό στυλό στον πίνακα, λειτουργεί σαν ένα ασύρματο ποντίκι. (http://johnnylee.net)

Αναστέλλει την εγκατάσταση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση επηρέασε και τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο θα προχωρούσε, φέτος, στην εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα τμήματα της Στ’ Δημοτικού. Λόγω οικονομικής κρίσης, όμως, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Εξάλλου, αρμόδιος λειτουργός δήλωσε στον «Φ» πως αναστέλλεται για δύο τουλάχιστον χρόνια ο αρχικός προγραμματισμός για την εισαγωγή των εν λόγω πινάκων σε όλα τα τμήματα από την Γ’ μέχρι τη Στ’ Δημοτικού καθώς και σε όλα τα εργαστήρια του Γυμνασίου. Έτσι, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 αντί το 2014.

«Φιλελεύθερος»- 26 /04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com