25 Μαρ 2010

11 χρόνια από την έναρξη του Νατοϊκού βομβαρδισμού στη Σερβία

11 χρόνια από την έναρξη του Νατοϊκού βομβαρδισμού της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας. Παντού στη Σερβία, και ανάμεσα σε Σέρβους της Διασποράς, σήμερα (24/03/2010) επισημαίνεται η μέρα ανάμνησης προς τα θύματα που έπεσαν στην επιδρομή του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιδρομή τη ζωή τους έχασαν περίπου 3.500 άτομα, τραυματίστηκαν 12.500 άτομα, και καταστράφηκαν πολλές χιλιάδες εγκαταστάσεων υποδομής – γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, νοσοκομεία, σχολεία και άλλοι στόχοι του άμαχου πληθυσμού. Με την ευκαιρία πραγματοποιήθηκαν διάφορες επιμνημόσυνες συγκεντρώσεις, δόθηκε ύστατος φόρος τιμής στα θύματα που έπεσαν, οι συγγενείς, οι φίλοι και κρατικοί λειτουργοί κατάθεσαν στέφανα σε πολλά αναμνηστικά πλακίδια και άλλα μνημεία.

Ο Σέρβος Πατριάρχης, Ειρηναίος, τέλεσε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Βελιγραδίου, επιμνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής όλων των θυμάτων που έπεσαν στη NATOϊκή επιδρομή. Οι ηγετικοί παράγοντες του NATO αιτιολόγησαν τις επιθέσεις σε βάρος της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, που είχαν αρχίσει στις 24 Μαρτίου του 1999, με κάποιους δήθεν ‘ανθρωπιστικούς λόγους’ και με φροντίδα για τη θέση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, και οι εναέριες αυτές επιθέσεις κράτησαν 78 μέρες.

Η επιδρομή έληξε με την υπογραφή της Συμφωνίας του Κουμάνοβο και με την απόσυρση των δυνάμεων του Στρατού της Γιουγκοσλαβίας και των ανδρών του Υπουργείου Εσωτερικών Σερβίας από το χώρο του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα κατόπιν του οποίου στη νότια αυτή σερβική επαρχία έφτασαν στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε. Αξίζει να σημειωθεί, στο τέλος, ότι μετά την άφιξη αυτών των διεθνών δυνάμεων, από τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο εκδιώχθηκαν δια της βίας παραπάνω από 200 χιλιάδες Σέρβων, που ζούσαν εκεί από ανέκαθεν.

πηγή:glassrbije.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com