21 Ιαν 2010

Λίγο πρίν την εκλογή νέου Πατριάρχη Σερβίας


Στο Βελιγράδι συρρέουν από το πρωί οι 45 μητροπολίτες, επίσκοποι και βικάριοι που υπηρετούν την Εκκλησία της Σερβίας προκειμένου να αναδείξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη των Σέρβων.
Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα ξεκινήσει αύριο. Εχουν όμως αρχίσει να διαφαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές που σημειώθηκαν στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Η καταγωγή, οι απόψεις για τα εθνικά ζητήματα, οι σχέσεις με τη Μόσχα και την Αθήνα και το καθεστώς Μιλόσεβιτς αποτελούν τις βασικές γραμμές που έχουν χαραχθεί και αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των λεγομένων προοδευτικών και των συντηρητικών.
Και ουδείς εκ των υποψηφίων διαδόχων του μακαριστού Παύλου μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να ανέλθει στον πατριαρχικό θρόνο καθώς τα μέλη της Ιεραρχίας θα ψηφίσουν για τον καταρτισμό του τριπροσώπου, και στη συνέχεια τα ονόματα των τριών αρχιερέων που θα αποσπάσουν τις ψήφους τουλάχιστον των μισών συν ενός ιεραρχών θα γραφτούν σε ειδικό χαρτί και θα τοποθετηθούν σε ένα κουτί προκειμένου να διεξαχθεί κλήρωση και να εκλεγεί ο νέος Προκαθήμενος.
Το χαρτί από το κουτί θα τραβήξει ένας μοναχός ο οποίος θα επιβλέπεται από την εφορευτική επιτροπή και ο νέος πατριάρχης, σύμφωνα με το Κατάστικτο της Εκκλησίας της Σερβίας, θα πρέπει να ενθρονιστεί εντός 24 ωρών.
Ο τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς έχει το γενικό πρόσταγμα. Μαθητής και αυτός, όπως και ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς αλλά και άλλοι αρχιερείς, του Ιουστίνου Πόποβιτς, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της σερβικής θεολογίας, θεωρούνται βέβαιοι διεκδικητές του πατριαρχικού θρόνου. Τα άλλοτε μέλη της συμπαγούς ομάδας των μαθητών του Ιουστίνου Πόποβιτς τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαγκωνίζονται για την είσοδό τους στο τριπρόσωπο.
Πρόκειται για τη λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα που αποτελείται κυρίως από κληρικούς που σπούδασαν στην Ελλάδα, όμως ορισμένοι συνδέθηκαν άμεσα ή έμμεσα με το καθεστώς Μιλόσεβιτς και με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία του στρατάρχη Τίτο. Πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας όλων των πλευρών και άμεσης συνεργασίας στη διαμάχη που διεξάγεται κυρίως με τους «Σερβοβόσνιους».
Η «Σερβοβοσνιακή» πτέρυγα της Εκκλησίας της Σερβίας διαθέτει στο δυναμικό της τουλάχιστον 15 αρχιερείς, ανάμεσά τους ο πανίσχυρος Επίσκοπος Σβορνικίου και Τούζλας κ. Βασίλειος. Η ομάδα αυτή δέχεται τα περισσότερα βέλη καθώς πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για ακραίες εθνικιστικές θέσεις, σχέσεις με το καθεστώς του Τίτου και του Μιλόσεβιτς, το Πατριαρχείο Μόσχας και συντηρητισμό. Ο κ. Βασίλειος εκτιμούν ορισμένοι ότι δεν θα συμμετέχει στην κούρσα της διαδοχής, όμως όπως τονίζεται είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσει καίριο ρόλο. Ανάμεσα στα ονόματα που προβάλλονται από την πλευρά αυτή είναι ο Επίσκοπος Μπανιαλούκα κ. Εφραίμ που έχει πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία.
Ακόμη διαφαίνεται και το ενδεχόμενο μιας πιο ουδέτερης λύσης και ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Επισκόπων Ζίτσης κ. Χρυσοστόμου που προέρχεται από τη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους και του Νύσσης κ. Ειρηναίου.
Πηγή: «Το Βήμα» - 21/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com