«Έφυγε, έφυγε», φώναζαν στο χειρουργείο
Η γυναίκα είχε μεγάλη αιμορραγία. «Ήταν πραγματικά μια αιμορραγία τεραστίων διαστάσεων. Ήταν μια αιμορραγία που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, παρόλο ότι έχουμε τεράστια πείρα στο Νοσοκομείο», αναφέρει στον «Φ» ο διευθυντής του Μακάρειου. Ο καρδιογράφος έδειχνε μόνο μια ευθεία γραμμή. Η γυναίκα «έφυγε». Για 15 λεπτά πάγωσαν όλοι στο χειρουργείο...
Για περίπου δεκαπέντε λεπτά η καρδιά της είχε σταματήσει να λειτουργεί. Είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή μετά από ακατάσχετη αιμορραγία που προκλήθηκε λόγω προδρομικού πλακούντα, κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής. Δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ζωής. Ο καρδιογράφος σταμάτησε να καταγράφει οποιοδήποτε καρδιακό παλμό, μόνο μια συνεχόμενη ευθεία γραμμή και το χαρακτηριστικό ήχο που πάγωσε τα πάντα. Στο χειρουργείο βρισκόταν μια ομάδα γιατρών από διάφορες ειδικότητες, οι οποίοι προσπαθούσαν με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους να την επαναφέρουν.
Πρώτα με ηλεκτροσόκ και στη συνέχεια με μαλάξεις στην καρδιά. Και εκεί που τα πάντα έμοιαζαν να είχαν χαθεί, η καρδιά της 34χρονης άρχισε να πάλλεται ξανά και η ευθεία συνεχόμενη γραμμή του καρδιογράφου να παίρνει σχήμα και να καταγράφει καρδιακή λειτουργία. Η νεαρή μητέρα επέστρεψε από το σύντομο ταξίδι της και, το πιο εκπληκτικό, στα δεκαπέντε λεπτά που η καρδιά της είχε σταματήσει να λειτουργεί, ο εγκέφαλός της δεν είχε υποστεί καμιά βλάβη, κάτι που ανησυχούσε τους γιατρούς. Σήμερα, μετά τη δραματική εμπειρία της, είναι καλά και απολαμβάνει την ευτυχία της μητρότητας για πέμπτη φορά.
Το απίστευτο αυτό περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες στην Κύπρο, στο Μακάρειο Νοσοκομείο και το ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Σταύρος Νεοφύτου, ο οποίος το έζησε λεπτό προς λεπτό.
Η περίπτωση αφορά μία 34χρονη, η οποία παραπέμφθηκε στη Γυναικολογική Κλινική του Μακάρειου από ιδιώτη γυναικολόγο, όταν οι υπέρηχοι έδειξαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον πλακούντα. Η 34χρονη θα έφερνε στον κόσμο το πέμπτο της παιδάκι με καισαρική τομή, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εγκυμοσύνες (η μία ήταν δίδυμη).
Το Μακάρειο Νοσοκομείο είναι γνωστό, εξάλλου, ότι αποτελεί Κέντρο Αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο και όταν προβλέπεται ότι θα προκληθεί μεγάλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, τότε οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτιμούν να παραπέμπουν το περιστατικό στο Μα κάρειο, σύμφωνα με τον δρα Νεοφύτου.
Η 34χρονη παρέμεινε για κάποιες μέρες στο νοσοκομείο και οι γυναικολόγοι, «ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό, το οποίο βέβαια δεν προβλεπόταν να είναι τόσο δύσκολο, όπως αποδείχθηκε στο τέλος». Δευτέρα πρωί και ο δρ Νεοφύτου κατευθύνεται στο γραφείο του, όταν συναντά έναν συνάδελφό του ο οποίος βρισκόταν στο δρόμο για το χειρουργείο, όπου θα διενεργούσε μία καισαρική τομή.
Τον ρώτησε τι περιστατικό αφορούσε και του είπε ότι επρόκειτο για την έγκυο με τον προδρομικό πλακούντα. Θα διενεργούσε την καισαρική μαζί με έναν άλλο συνάδελφό του γυναικολόγο. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ ο δρ Νεοφύτου βρισκόταν στην καθιερωμένη συνεδρία της Δευτέρας με τους υπόλοιπους γιατρούς του νοσοκομείου, κλήθηκε επειγόντως να πάει στο χειρουργείο, διότι η γυναίκα είχε μεγάλη αιμορραγία.
Όπως μας εξήγησε, όταν πρόκειται για δύσκολα περιστατικά, αναλαμβάνει ο διευθυντής της Κλινικής. «Και ήταν πραγματικά μια αιμορραγία τεραστίων διαστάσεων. Ήταν μια αιμορραγία που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε παρόλο ότι έχουμε τεράστια πείρα στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Προσωπικά, είμαι στο Μακάρειο Νοσοκομείο από το 1981 και έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλά τέτοια περιστατικά.
»Η περίπτωση, όμως, αυτή ήταν εντελώς διαφορετική. Η γυναίκα είχε χάσει σχεδόν όλο της το αίμα. Κάναμε μετάγγιση με πίεση από δύο φλέβες, αλλά είχαν χαθεί οι παράγοντες πήξης αίματος και δεν έπηζε το αίμα της. Είχε πάθει τη λεγόμενη διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και προσπαθούσαμε να σταματήσουμε την αιμορραγία, αλλά για μια στιγμή τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου. »Σταματήσαμε την επέμβαση για να φτιάξουν οι αναισθησιολόγοι τους παράγοντες πήξεως, ενώ στο μεταξύ ειδοποιήσαμε και άλλες ειδικότητες, αιματολόγους, αγγειοχειρούργους, καρδιολόγους.
Ήταν κάτι που δεν είχα συναντήσει ξανά στην καριέρα μου. Και ξαφνικά, η καρδιά της άρρωστης σταμάτησε. Έπαθε καρδιακή ανακοπή. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ δυσάρεστη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Οι αναισθησιολόγοι φώναζαν, “έφυγε”, “έφυγε”, δώσαμε ηλεκτροσόκ, αλλά δυστυχώς η γυναίκα δεν επανήλθε. Ξεκινήσαμε μαλάξεις στην καρδιά και μετά από αρκετά λεπτά, άλλοι λένε δέκα, άλλοι δώδεκα, εγώ πιστεύω περισσότερο από 15 λεπτά, η άρρωστη επανήλθε.
Ο καρδιογράφος άρχισε να καταγράφει καρδιακή λειτουργία. Εκεί που η γραμμή ήταν ίσια, άρχισε να γράφει παλμούς η καρδιά και να ξεκινά».
Η αιμορραγία, όμως, συνέχισε και η εγχείρηση κράτησε άλλες τρεις ώρες. Οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία μετά τις 12 το μεσημέρι και η 34χρονη μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η μεγάλη έγνοια των γιατρών ήταν μήπως είχε προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο, μετά την καρδιακή ανακοπή. Ευτυχώς, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Η 34χρονη μεταφέρθηκε ξανά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και είναι καλά, όπως και το νεογέννητο παιδάκι της.
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»- 11/01/2010
11 Ιαν 2010
Κύπρος - Έγκυος «επέστρεψε» από το θάνατο . Η καρδιά της σταμάτησε για 15 λεπτά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Τί καλό έχει να μας πει σ' αυτό ο γιατρός μας;
Χάθηκαν όργανα. Τελικά ποιός δεν άκουσε τις προσευχές, που αναπέμπουν οι λίστες αναμονής;
Αν τα γεγονότα είναι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα 15 λεπτά εγκεφαλικής ανοξαιμίας (: απουσία αιμάτωσης) θα έπρεπε να την καταστήσουν εγκεφαλικά ή κλινικά, νεκρή, όταν επανήλθε ο καρδιακός ρυθμός. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα το ανώτερω όριο σε εξασκημένα άτομα είναι περί τα 10 λεπτά ( στατική άπνοια για άνδρες 11 λεπτά, για γυναίκες 8 λεπτά, μέγιστες τιμές).
Την καλύτερη απάντηση να μας τη δώσουν αυτοί που θέσπισαν τα κριτήρια του εγκεφαλικού (νεο)θανάτου για να κάνουν τις εγκληματικές - αγαθοεργείς λέει - μεταμοσχεύσεις.
Δημοσίευση σχολίου