Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι Βεδουίνοι συνεόρτασαν χθες στη Μονή Σινά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης. Το πρωί στο Καθολικό της Μονής, που οικοδομήθηκε την εποχή του Ιουστινιανού και όπου φυλάσσεται η μαρμάρινη λάρνακα του λειψάνου της Αγίας, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο ναός ήταν κατάμεστος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση γύρω από το ναό της τιμίας κάρας και της δεξιάς χειρός της Αγίας Αικατερίνης. Εντός της Μονής και δίπλα από το καμπαναριό υπάρχει τέμενος για τις θρησκευτικές ανάγκες των Βεδουίνων Μουσουλμάνων, οι οποίοι τιμούν την Αγία Αικατερίνη και τον προφήτη Μωϋσή.
Οι Βεδουίνοι θεωρούν αυτούς απογόνους των στρατιωτών, τους οποίους είχε στείλει στο Σινά ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός για την προστασία της Μονής.
Ο ηγούμενος της Μονής, Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός σε ομιλία του ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία στο φετινό εορτασμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.
Τόνισε, ότι η αδελφότητα της Μονής προσεύχεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την Κύπρο στην καρδιά του από το τέλος της δεκαετίας του 1950, όταν είχε πάρει μέρος σε διαδηλώσεις στην Αθήνα για το κυπριακό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στη δική του ομιλία, τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου αγωνίζεται για λύση του κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλο τον κυπριακό λαό. Αναφερόμενος στην Αγία Αικατερίνη υπογράμμισε ότι είναι ίσως το σημαντικότερο ιερό πρόσωπο μετά την Παναγία.
Οι σημερινές γυναίκες, τόνισε, πρέπει να έχουν ως πρότυπό τους την Αγία Αικατερίνη. Επίσης, υπέδειξε ότι οι μητέρες σήμερα πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσωπική φροντίδα για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερινής ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με τα εγκαίνια από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου για τα μικρά παιδιά των Βεδουίνων, που ζουν στην κοινότητα «Αγία Αικατερίνη», σε μικρή απόσταση από τη Μονή Σινά. Ο πρόεδρος της κοινότητας και οι Βεδουίνοι με τα παιδιά τους υποδέχθηκαν θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Το νηπιαγωγείο, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Προφήτης Μωϋσής», κτίστηκε με δαπάνες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Μονής Σινά και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρωπιστική Ευρωπολιτιστική Ανάπτυξη και Συνεργασία».
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Ηλίας Νομπιλάκης ανακοίνωσε ότι για το 2010 προγραμματίζεται η ανέγερση ενός ιατρικού κέντρου για τους Βεδουίνους της κοινότητας.
Ο Βεδουίνος πρόεδρος της κοινότητας τόνισε ότι το Σινά είναι η γέφυρα των μονοθεϊστικών θρησκειών και ευχαρίστησε τη Μονή για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά της προς την κοινότητά του.
Του Α. Βικέτου
«Ο Φιλελεύθερος» - 09/12/2009
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 5 ώρες
2 σχόλια:
Λαμπρά! Λαμπρότατα!! Ο Βεδουίνος πρόεδρος της κοινότητας τόνισε ότι το Σινά είναι η γέφυρα των μονοθεϊστικών θρησκειών και ευχαρίστησε τη Μονή για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά της προς την κοινότητά του. Και όλοι πήραν την ευλογία από τους επισκόπους μιά εκ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Μια θρησκεία είναι η θρησκεία των αδελφών τριών, εν ης και η ορθόδοξη, η οποία όμως - λέμε εμείς - δεν είναι θρησκεία, αλλά την έκαναν. Όπως είπε και η κα. Δραγώνα: "Δεν είμαστε Έλληνες, αλλά μας έκαναν". Οι άλλες δυο είναι θρησκείες. Εμείς απλά συμμετέχουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ούτε και οι Βεδουΐνοι. Μέχρις ότου όμως μάθουμε τι λογής θρησκεία είναι η Ορθοδοξία ή γιατί δεν είναι θρησκεία, θα έχουμε μάθει πλήρως ότι τη Μία θρησκεία την αποτελούν τρείς. Και ότι είμαστε το ίδιο (διαφέρουμε μόνο ως προς τη λατρευτική έκφραση!!!). Τέλεια.
Οι σχέσεις των Βεδουίνων με την Μονή Σινά είναι ιδιότυπες και παλαιότατες, κρατούν απ' τον μεσαίωνα ακόμη. Είναι σχέσεις φιλίας και αλληλοπροστασίας και δεν έχουν καμία σχέση με το οικουμενιστικό κίνημα, έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν σήμερα, εκ του πονηρού, να διαστρέψουν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις, προς όφελος του οικουμενισμού και της πανθρησκείας.
Δημοσίευση σχολίου