Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν, κατάσταση που ο υφυπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη, αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.
Το δημοσίευμα, που αποδίδει τον αριθμό σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας, συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στην Κίνα στη λεγόμενη βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.
Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι "οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα", δήλωσε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.
Προκειμένου να καμφθεί η "μακρόχρονη εξάρτηση" της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε χθες Τρίτη ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, ανέφερε η εφημερίδα.
Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.
Η Κίνα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται είναι κρατικό μυστικό στο Πεκίνο.
Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους, η Κίνα θέσμισε κανονισμούς για τις μεταμοσχεύσεις το 2007. Απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων, όπως και τον ιδιότυπο "τουρισμό" ξένων ασθενών που διαθέτουν χρήματα και θέλουν μόσχευμα χωρίς λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στην μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους.
Παρ' όλ' αυτά, οι κανονισμοί δεν μετέβαλαν την κατάσταση, γράφει η China Daily.
"Ορισμένοι απλώς αψηφούν τις νομικές διαδικασίες για την δωρεά οργάνων από τους κρατούμενους που εκτελούνται και βγάζουν μεγάλο κέρδος", αναφέρει η εφημερίδα.
Επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως 1,5 εκατ. Κινέζοι χρειάζονται μεταμοσχεύσεις σε ετήσια βάση, όμως κάθε χρόνο γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις, λόγω της μεγάλης έλλειψης δωρητών οργάνων, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Η Σημερινή» - 26/08/2009
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου τιμά τον προστάτη του Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
-
*ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ*
Ὁ Σύνδεσμος Κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν τιμᾶ
τόν Προστάτη Ἃγιό του, τόν ἐν ἁγίοις πατέρα ἡμῶν Ἰωά...
Πριν από 44 δευτερόλεπτα
2 σχόλια:
Λοιπόν; Τι λέγαμε; Κάτι για πρόοδο και τα τοιαύτα, αν θυμάμαι καλά. Να την χαίρονται αυτή την πρόοδο και την επιστήμη τους. Μεθαύριο, όταν βγεί να μας πει κάποιος Νομπελίστας, ότι ο καρκίνος θεραπεύεται από πολτό ιστοσυμβατού ανθρώπου, τι θα κάνουμε; Θα φτιάχνουμε ιστοσυμβατά έμβρυα με τον σωλήνα για να τα κάνουμε πολτό ή θα ψάχνουμε μέσω των προσωπικών δεδομένων; Θα είναι γνωστά στις αρχές για λόγους προστασίας μας από τρομοκράτες. Πάμε καλά, τα καλύτερα έρχονται.
Εκεί στην Αμερική οι Προτεστάντες τι κάνουν; Μόνο με τις εκτρώσεις ασχολούνται; Θείον δώρον και οι μεταμοσχεύσεις; Άντε να δούμε, πότε θα ξυπνήσουν. Η NASA έχει άριστους επιστήμονες. Και θεοσεβείς, ναι, ναι, θεοσεβέστατους, αλήθειαν λέγω.
Δημοσίευση σχολίου