Έχουν χαρακτηριστεί “απάτες των γιορτών”, καθώς εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των πολιτών τις συγκεκριμένες μέρες και εφορμούν σε σπίτια παριστάνοντας εκπροσώπους συλλόγων και οργανώσεων, μέχρι και καλόγερους.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για δύο άντρες που κάνουν έρανο χρησιμοποιώντας το όνομα της οργάνωσης, αν και από την πλευρά της δεν πραγματοποιούνται έρανοι. Η απάτη με τους εράνους τα Χριστούγεννα είναι η πιο γνωστή στις διωκτικές αρχές.
Οι μικροαπατεώνες παίρνουν ένα κουτί, το “ντύνουν” με αφίσα ενός οργανισμού, χρησιμοποιούν τυπωμένα κουπόνια και ζητούν ενίσχυση για λογαριασμό του, γεμίζοντας όμως τις τσέπες τους. “Αναφέρθηκε η περίπτωση δύο αντρών, 30-35 ετών περίπου, μελαχρινών, με προσεγμένη εμφάνιση, οι οποίοι μπαίνουν σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης παριστάνοντας τους εκπροσώπους οργανισμού. Κρατώντας ένα κουτί, υποστηρίζουν ότι κάνουν έρανο για ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’.
Επίσης, έχουμε ενημερωθεί από πολίτες ότι οι δύο άντρες φέρουν αφίσα του οργανισμού και μοιράζουν κουπόνια”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της οργάνωσης που φέτος έπεσε θύμα επιτηδείων που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των Θεσσαλονικέων.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση γίνονται ήδη έρευνες από την ασφάλεια, ωστόσο καταγγελίες για παρόμοια κρούσματα γίνονται συνεχώς την περίοδο αυτή.
ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΙ-ΜΑΪΜΟΥ
Χαρακτηριστικά είναι και τα περιστατικά οργάνωσης λαχειοφόρων αγορών-μαϊμού. Οι “διοργανωτές” χρησιμοποιούν ονόματα συλλόγων κληρώνοντας δώρα, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται εισπράττοντας το αντίτιμο των λαχείων.
Διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα και η απάτη με τις “χορηγίες” ιδρυμάτων. Γυναίκες εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένους παριστάνοντας τους εκπροσώπους μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας. Ισχυρίζονται ότι, στο πλαίσιο προγράμματος βοήθειας ηλικιωμένων, το υποψήφιο θύμα κέρδισε μία επιταγή, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάνει έως και τα 30.000 ευρώ.
Ο επιτήδειος ζητά από τον ηλικιωμένο ένα ποσό για τα… γραφειοκρατικά έξοδα, που συνήθως φτάνει τα 500 ευρώ, παραδίδει την επιταγή που είναι πλαστή και εξαφανίζεται. Αυξημένα είναι και περιστατικά τα γυναικών, ντυμένων στα μαύρα, που ισχυρίζονται πως είναι καλόγριες. Με τον τρόπο αυτό εισβάλλουν σε σπίτια κυρίως μοναχικών ανθρώπων και ηλικιωμένων. Με την πρόφαση πώλησης σταυρών, θρησκευτικών εικόνων και θαυματουργού λαδιού, αρπάζουν με τη μέθοδο της απασχόλησης ό,τι πολύτιμο βρίσκουν.
Αυξημένες κατά την εορταστική περίοδο είναι και οι μικροκλοπές σε καταστήματα, με θύματα κυρίως πελάτες αλλά και καταστηματάρχες. Όπως αναφέρουν αστυνομικοί της ασφάλειας, τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στα καταστήματα.
«Μακεδονία» - 23/12/2009
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 6 ώρες
2 σχόλια:
Σχετικό με τις ιερές λαχειφόρους αγορές.
Θυμάμαι, κάποτε, ο ατζέντης-ηγούμενος των παπαροκάδων έβγαζε ένα περιοδικό και μου το έστελνε. Σε ένα από αυτά, είχε μέσα και ταχυδρομική επιταγή για συμμετοχή σε λαχειφόρο αγορά - δια την περάτωσιν του ιερού ησσυχαστηρίου εν ... κλπ). Έπαθλο της (αγίας;) τύχης θα ήταν ένα αυτοκίνητο.
Δεν απάντησα και δεν συμμετείχα. Αποτέλεσμα; Το περιοδικό έπαψε να μου αποστέλλετε.
Δύναται εκ "Χρυσοπηγής" αγαθόν τι είναι κ. Χριστοδουλίδη μας;
Δημοσίευση σχολίου