10 Νοε 2009

Έξαρση του αθεϊσμού στην Βρεττανία


(Απο-βαπτισμένος...)

[Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις κινήσεις εντυπωσιασμού ή αισχροκέρδειας, ανθρώπων που ποιος ξέρει τι πιστεύουν. Οι κινήσεις αυτές βέβαια, εξυπηρετούν απόλυτα την παγκοσμιοποίηση. Όσους δεν μπορούν να τους εντάξουν στην «παγκόσμια θρησκεία (σαλάτα)», θα τους βάλουν στην κλασική τάξη των άθεων. Το μόνο που πρέπει να σκεφτούμε και να ερευνήσουμε, γιατί η Ορθοδοξία πιστεύει στην έρευνα, είναι ότι ΟΠΟΤΕ ο άνθρωπος έχει γυρίσει στην πίστη του ΕΓΩ, έχει πάθει μεγάλες συμφορές και αυτοκρατορίες έχουν παρακμάσει. Ζωή χωρίς Θεό δεν νοείται…]
Περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί έχουν πρόσφατα κατεβάσει “πιστοποιητικά απο-βαπτίσεως” από το Διαδίκτυο για να αποκηρύξουν την χριστιανική πίστη τους.
Η πρωτοβουλία που εκτοξεύθηκε από μια ομάδα που ονομάζεται Εθνική Άθρησκη Κοινότητα (NSS) ακολουθεί αθεϊστικές εκστρατείες εδώ και αλλού, συμπεριλαμβανομένης μιας αφίσας λεωφορείου του Λονδίνου που πυροδότησε διαμαρτυρίες, κηρύσσοντας πως “Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός”.
“Τώρα παράγουμε πιστοποιητικά σε περγαμηνή και έχουμε πουλήσει 1.500 μονάδες για τρεις λίρες (4,35 δολάρια, 3,20 ευρώ) το καθένα”, δήλωσε ο πρόεδρος της NSS Terry Sanderson, 58 χρονών.
Ο John Hunt, ένας 58χρονος από το Λονδίνο και ένας από τους πρώτους που προσπάθησε να «απο-βαπτιστεί», πίστευε ότι ήταν πολύ μικρός για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση όταν βαφτίστηκε σε πέντε μηνών.
Ο νοσοκόμος είπε ότι απευθύνθηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας (δηλαδή την Αγγλικανική «Εκκλησία») για να της ζητήσει να αφαιρέσει το όνομά του. “Είπαν ότι είχαν ζητήσει νομική συμβουλή και ότι θα πρέπει να βάλω μια ανακοίνωση στο London Gazette”, δήλωσε ο Hunt, αναφερόμενος σε μία από τις επίσημες εφημερίδες της βρετανικής κυβέρνησης.
Αυτό έκανε λοιπόν – η ανακοίνωση της αποκήρυξής του δημοσιεύθηκε στο Gazette τον Μάιο του 2008 και άλλοι Βρετανοί ακολούθησαν.
Ο Michael Evans, 66 χρονών, καυτηρίασε τη βάφτιση των παιδιών ως “μια μορφή παιδικής κακοποίησης” – και είπε ότι όταν παραπονέθηκε στην εκκλησία όπου βαφτίστηκε, του είπαν να επικοινωνήσει με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Εκκλησία της Αγγλίας είπε ότι η επίσημη θέση της είναι να μην τροποποιεί τα αρχεία της. “Η αποκήρυξη του βαπτίσματος είναι ένα ζήτημα μεταξύ του ατόμου και του Θεού”, είπε εκπρόσωπος της Εκκλησία στο AFP.
“Δεν είμαστε μια εκκλησία μελών, και δεν κρατάμε ένα τρέχον σύνολο του αριθμού των ανθρώπων που βαφτίστηκαν στην Εκκλησία της Αγγλίας, και τέτοια σύνολα δεν εμφανίζονται στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύουμε τακτικά», πρόσθεσε.
Οργανωτές “απο-βαπτίσεως” λένε πως η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση σε αυτό που βλέπουν ως αυξανόμενη τραχυφωνία από εκκλησίες – το αργότερο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ανακίνησε παγκόσμια διένεξη σε ένα ταξίδι στην ρημαγμένη από το AIDS Αφρική, λέγοντας ότι η χρήση προφυλακτικού θα μπορούσε να συντελέσει στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
“Η Καθολική Εκκλησία είναι τόσο πολιτικά ενεργή αυτή τη στιγμή, που νομίζω ότι από εκεί προέρχεται η εχθρότητα”, δήλωσε ο Sanderson. “Στις καθολικές χώρες υπάρχει μια πολύ έντονη αίσθηση του να θέλουν να τιμωρήσουνν την εκκλησία με το να την αφήνουν.”
Στη Βρετανία, όπου τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι σχεδόν το 72 τοις εκατό του πληθυσμού προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς, ο Sanderson αισθάνεται ότι αυτή η “εχθρότητα” τροφοδοτεί το κίνημα της “απο-βαπτίσεως”.
Ο θεολόγος Paul Murray στο Durham University διαφωνεί. “Δεν είναι αυτό η εμπειρία μου”, είπε, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια αλλαγή στον αέρα.
“Βρισκόμαστε σε ένα ενδιαφέρον κλίμα όπου ο καθολικισμός και άλλα συστήματα πεποιθήσεων έχουν μεταφερθεί στην δημόσια, πλουραλιστική αρένα, παράλληλα με τους αθρηκευτιστές”, είπε.
Κινήματα “απο-βαπτίσεως” έχουν ήδη ξεφυτρώσει σε άλλες χώρες.
Στην Ισπανία, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ ενός άνδρα από την Βαλένθια, του Manuel Blat, λέγοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων θα μπορούσε να σβήσει το αρχείο της βαπτίσεώς του, σύμφωνα με μια αναφορά της International Herald Tribune.
Ομοίως, η ιταλική Ένωση των Ορθολογιστών και Αγνωστικιστών (UAAR) κέρδισε μια νομική μάχη για το δικαίωμα αίτησης “απο-βαπτίσεως” το 2002, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα της ομάδας φέρει μια φόρμα”απο-βαπτίσεως” για να διευκολύνει τα πράγματα.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του UAAR Raffaele Carcano, περισσότερα από 60.000 από αυτές τις φόρμες έχουν κατεβαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχίζουν να κατεβάζονται με ρυθμό περίπου 2.000 τον μήνα. Άλλα 1000 κατεβάστηκαν μέσα σε μια μέρα, όταν η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της εθνική ημέρα “απο-βαπτίσεως” την περασμένη 25 Οκτωβρίου.
Αλλού, ένα αθρησκευτικιστικό κίνημα της Αργεντινής ξεκινάει μια εκστρατεία “συλλογικής αποστασίας”, χρησιμοποιώντας το σύνθημα “Όχι στο όνομά μου” (No en mi nombre).
Ο Sanderson ελπίζει ότι αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν τον δρόμο για νομική δράση στην Βρετανία, εφόσον οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν ένα επίπεδο ισότητας μεταξύ των νομοθεσιών των κρατών-μελών.
“Αυτό θα ήταν ένα καλό προηγούμενο για να πούμε εμείς στον βρετανικό Information Commissioner: Άντε τώρα, ποια είναι η δικαιολογία σου;”, δήλωσε ο Sanderson.
Οι αφίσεις στο πλάι των λεωφορείων που χτύπησαν το Λονδίνο τον Ιανουάριο πλασάραν το μήνυμα: “Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός. Τώρα, λοιπόν, σταματήστε να ανησυχείτε, και απολαύστε την ζωή σας. “
Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση σε διαφημίσεις υπέρ του Χριστιανισμού (στην πραγματικότητα διαφημίσεις κάποιας προτεσταντικής ομάδας) σε λεωφορεία κατευθύνοντας τους περαστικούς σε μια ιστοσελίδα που προειδοποιούσε εκείνους που δεν δέχονταν τον Ιησού ότι θα υπέφεραν αιώνια στην κόλαση.
Η κωμωδιογράφος Ariane Sherine, ιθύνων νους της βρετανικής εκστρατείας λεωφορείου που είδε απομιμήσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις, είπε ότι υποστηρίζει το κίνημα της “απο-βάπτισης”, αλλά επέμεινε πως οι δύο πρωτοβουλίες ήταν ξεχωριστές.
Ο Sanderson παραμένει αποφασισμένος. “Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις περγαμηνές δείχνει πόσο στα σοβαρά τις παίρνουν ,” είπε.
Πηγή: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com