(Η εικόνα είναι από το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο Κύπρου.Την επίσκεψη στο Βατικανό, πραγματοποίησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος ο Β’ συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο, Κιτίου κ. Χρυσόστομο, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο).
Η εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 19/10/2009 αναφέρει για την πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου προς τον Οικουμενισμό :
Η Εκκλησία της Κύπρου στήριξε από την αρχή τις προσπάθειες προσέγγισης Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών και το θεολογικό διάλογο, παρά τους διωγμούς που υπέστη από τη Λατινική Ιεραρχία από το 1192 μέχρι το 1571. Η μελανότερη σελίδα αυτής της περιόδου ήταν το μαρτύριο των 13 Ορθοδόξων μοναχών της Μονής Καντάρας το 1231.
Το Δεκέμβριο του 1965 ο Πατριάρχης Αθηναγόρας έστειλε δύο επιστολές προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο με τις οποίες του εξηγούσε την απόφαση για την άρση των αναθεμάτων. Μεταξύ άλλων τόνιζε ότι εγκαινιάζεται νέα περίοδος στις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και μάλιστα κατόπιν των καταρχήν αποφάσεων περί διεξαγωγής θεολογικού διαλόγου.
Η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το Μάρτιο του 1966 συζήτησε το θέμα της άρσης των αναθεμάτων μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως και αποφάσισε να την επιδοκιμάσει ως «αποτελούσα σημαντικό γεγονός, συμβάλλον εις την ανάπτυξη πνεύματος συμφιλιώσεως και αγάπης μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».
Ο Μακάριος απάντησε με δική του επιστολή στον Αθηναγόρα επιδοκιμάζοντας «την άρσιν των εν λόγω αναθεμάτων ως αποτελούσαν σημαντικό γεγονός εις την ανάπτυξιν πνεύματος συμφιλιώσεως και αγάπης». Στην ίδια επιστολή διαβίβαζε συγχαρητήρια στον Αθηναγόρα για το ιστορικό γεγονός και ευχόταν από καρδιάς «ίνα η γενομένη αύτη πράξις αγάπης αποτελέσει την απαρχήν γεφυρώσεως του μεταξύ των δύο Εκκλησιών από αιώνων μακρών υφισταμένου χάσματος».
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1968 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέφτηκε το Βατικανό και είχε θερμή συνάντηση με τον Πάπα Παύλο ΣΤ’. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως ιστορική από το επίσημο όργανο της Εκκλησίας της Κύπρου, το περιοδικό «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ».
Ο Μακάριος είχε δηλώσει ότι η συνάντηση με τον Πάπα ήταν στο πλαίσιο των στενών επαφών και της συνεργασίας Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις Αθηναγόρα και Παύλου του ΣΤ’ τονίζοντας ότι αυτές «διάνοιξαν τον δρόμο προς την ενότητα των Εκκλησιών με τελικό σκοπό την επανένωση αυτών».
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό προς το πρόσωπο του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και εξήρε τις προσπάθειές του υπέρ της ειρήνης για το καλό της ανθρωπότητας.
Στα αρχεία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου υπάρχει σχετική αλληλογραφία μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη Δημήτριου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Α΄ για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στο Φανάρι το Νοέμβριο του 1979. Επίσης υπάρχουν σχετικά τηλεγραφήματα μεταξύ Πάπα και Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄.
Ο τελευταίος σε μήνυμά του προς τον Πάπα χαιρέτισε την επίσκεψή του στο κέντρο της Ορθοδοξίας και ευχήθηκε η συνάντηση Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη «να διευρύνει και να λειάνει οδούς προς πανχριστιανική ενότητα επ’ αγαθώ πληρώματος Εκκλησίας και προς δόξαν Ιδρυτού αυτής».
Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ επισκέφθηκε το Βατικανό λίγους μήνες μετά την εκλογή του- Ιούλιος 2007, και μάλιστα πριν επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και είχε συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Εξάλλου, ως μητροπολίτης Πάφου και προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου είχε εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου τιμά τον προστάτη του Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
-
*ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ*
Ὁ Σύνδεσμος Κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν τιμᾶ
τόν Προστάτη Ἃγιό του, τόν ἐν ἁγίοις πατέρα ἡμῶν Ἰωά...
Πριν από 43 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου