10 Σεπ 2009

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι αυτονομιστές


Τουλάχιστον ατυχείς και στερούμενες ιστορικής τεκμηριώσεως μπορούν να χαρακτηρισθούν οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, περί ελεύθερης επανόδου στην Ελλάδα των μεταλλαγμένων Σκοπιανών (πρώην Ελλήνων) αυτονομιστών και προπαγανδιστών.
Οι δηλώσεις έγιναν προσφάτως στην ιστοσελίδα newstime.gr και είναι εύλογο να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά και σε κάθε Έλληνα που γνωρίζει την ιστορία.
Το 1982 με νόμο του αειμνήστου Γεωργίου Γεννηματά είχε επιτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας των πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι ζούσαν στις τότε κομμουνιστικές χώρες, με ρητή εξαίρεση των «αλλογενών», δηλαδή εκείνων που είχαν δηλώσει ότι ανήκουν στην τεχνητή «μακεδονική» εθνότητα.
Οι άνθρωποι αυτοί κατά την περίοδο 1941-1949 είχαν ενόπλως αγωνισθεί για την απόσχιση της Μακεδονίας και της Θράκης από τον ελληνικό κορμό.

Πολλοί από αυτούς είχαν αρχικά ενταχθεί σε βουλγαρικές ομάδες που συνεργάσθηκαν με τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το 1944 μεταμορφώθηκαν εν μιά νυκτί σε «σλαβομακεδόνες» παρτιζάνους του Τίτο.
Όσοι εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια εργάσθηκαν φανατικά κατά της Ελλάδος. Αυτοί και τα παιδιά τους υπήρξαν οι κυριώτεροι στυλοβάτες της προπαγάνδας περί «Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα από το 1993 συνταξιοδοτούνται από το κράτος των Σκοπίων ως «μαχητές του απελευθερωτικού αγώνα».
Όσοι προτείνουν την ελεύθερη είσοδο και εγκατάσταση των οπαδών της απόσχισης της Μακεδονίας μας θα πρέπει να απαντήσουν στα εξής:
α)
Συνειδητοποιούν την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στον πληθυσμό των ακριτικών περιοχών της Βορείου Ελλάδος;
β) Ποια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα ενισχύει την καλλιέργεια αποσχιστικών τάσεων στο έδαφός της;
Και γ) Γιατί πρέπει να επιβραβεύσουμε ηθικά τους Σκοπιανούς προπαγανδιστές;
Κακώς λέγει ο κ. Λοβέρδος ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει την επίλυση των προβλημάτων μας με την ΦΥΡΟΜ.
Η Ελλάδα έχει ήδη φανεί πολύ γενναιόδωρη σε πολιτική και οικονομική υποστήριξη, ενώ οι γείτονες ανταπαντούν με όξυνση των προκλήσεων.
Τα αγάλματα, οι ονομασίες αεροδρομίων και σταδίων, η προπαγάνδα περί ανυπάρκτων μειονοτήτων και πολλά άλλα δείχνουν την εμμονή των Σκοπίων στην διαστρέβλωση και κλοπή της ιστορίας μας.
Ας μην ενθαρρύνουμε, λοιπόν, περισσότερο τον εθνικισμό των Σκοπίων
.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας - 7-9-2009
http://antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5661:0909-autonomistes&catid=35:macedonia&Itemid=79

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψει την επάνοδο των Σλαβομακεδόνων προσφύγων- Λοβέρδος στο newstime.gr

Καθώς οι συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ βαίνουν ξανά προς αδιέξοδο και καθώς οι εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνονται, πλέον, στον ορίζοντα ζητήσαμε από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο να μας αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματός του για το γενικότερο μωσαϊκό θεμάτων που, χωρίς να αφορούν άμεσα το θέμα του ονόματος και των διαπραγματεύσεων, εν τούτοις, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με αυτό το θέμα -π.χ. εθνότητα, γλώσσα, μειονότητα, πρόσφυγες.
Στα ίδια πλαίσια, ζητήσαμε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να μας διευκρινίσει πού ακριβώς διαφοροποιείται η πολιτική του κόμματός του από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόσφατο ξέσπασμα του εθνικισμού στα Σκόπια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην οποία έπαιξε σοβαρό ρόλο και η Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την διαπίστωση;

«Η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο. Πιστεύω ότι η εθνικιστική πολιτική (των Σκοπίων σ.σ.) είναι πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και με αυτή την πολιτική ο κ. Γκρούεφσκι κέρδισε τις βουλευτικές, δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενοχλείται από τον εθνικισμό των Σκοπίων. Ο εκφερόμενος από τη FYROM πολιτικός λόγος συναντά αντιρρήσεις και αλλού και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, που έχει ενοχληθεί από την έξαρση του εθνικισμού.»

Μπορείτε με μια πρόταση να μας πείτε γιατί δεν αποδέχεσθε τον όρo «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη γειτονική χώρα;

«Το μέρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όλο. Η γειτονική χώρα αποτελεί ένα τμήμα της Μακεδονίας και συνεπώς, δεν μπορεί να υιοθετεί μια ονομασία που παραπέμπει σε ολόκληρη την Μακεδονία.»

Με την ίδια λογική, σε περίπτωση που τα Σκόπια αποδεχτούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα πρέπει και η ελληνική Μακεδονία να μετονομασθεί σε «Νότια Μακεδονία»;

«Όχι.. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι περιοχή. Είναι χώρα κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας μια περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία. Το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μιλάμε για «Ελληνική Δημοκρατία» αίρει το εύλογο του ερωτήματός σας.»

Έχει γλώσσα η γειτονική χώρα και ποια είναι αυτή;

«Τι είναι η γλώσσα τους; Η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Όμως, αυτό είναι έξω από τα ζητούμενα της ενδιάμεσης συμφωνίας.»

Και ποια είναι η εθνότητα τους;

«Το ερώτημα σχετικά με την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έπεται της λύσεως της ονομασίας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λύση. Νομίζω ότι η μη συμπερίληψη του θέματος της εθνότητας και της γλώσσας στις προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.»

Η Αθήνα ζητά από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους και παράλληλα αρνείται να τα διαβεβαιώσει δημόσια ότι θα έχουν, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να επιλέξουν την εθνότητα και την γλώσσα τους. Δεν κατανοώ πώς αυτό διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.

«Διότι αν μπούμε σε μια συζήτηση περί γλώσσας και εθνότητας δεν πρόκειται να απεμπλακούμε ποτέ. Αν όμως η συμπερίληψη γίνει με αναγωγές που οδηγούν σε συνομολογήσεις αυθαιρεσιών, δεν θα μας βρει πολιτικά σύμφωνους.»

Τι πιστεύετε για το αίτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» που εγείρουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπολίτες μας;

"Ο προσδιορισμός της μειονότητας, όπως υπάρχει στον ΟΗΕ και αλλού, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατυπώνουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας.»"

Ισχύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους Έλληνες πολίτες;

«O αυτοπροσδιορισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όμως, αποτελεί θέμα και με βρίσκει αντίθετο η αποδοχή οποιουδήποτε στοιχείου(πολιτισμικού κλπ) που συνιστά αποδοχή χαρακτηρισμού μειονότητας. Φυσικά στο ατομικό επίπεδο, κανένας δεν έχει πρόβλημα να πιστεύει αυτά που θέλει.»

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διώκονται όσοι κάτοικοι της Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονται ως «μειονοτικοί»;

"Θεωρώ τους ανθρώπους του «Ουράνιου Τόξου» συμπατριώτες μου, έχω συναντηθεί μαζί τους και έχω ακούσει τα επιχειρήματα τους. Είμαι αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα μειονότητας, όπως είμαι και αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε δίωξη ατόμου ή ατόμων επειδή τυχαίνει να αυτοπροσδιορίζονται ως μειονοτικοί, όσο αυθαίρετες κι αν είναι οι κρίσεις τους."

O περίφημος νόμος Γεννηματά που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των κομμουνιστών προσφύγων του Εμφυλίου απέκλειε από την κατηγορία αυτή τους «αλλογενείς». Σκέπτεστε να τον αλλάξετε όταν έρθετε στην εξουσία;

«Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»

Ποιες είναι εν συντομία οι καθοριστικές διαφορές σας με τη ΝΔ όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος της ονομασίας;

«H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος.»

Υπάρχει τίποτα που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία θα λύσει το πρόβλημα;

«Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.»
http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=12245

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανεις για αυτες τις απαραδεκτες θεσεις.Λυπαμαι για το κανταντημα αυτο και αναρωτιεμαι αν υπαρχει Ελληνας και δη Μακεδονας που παει του χερι του να ψηφιζει Πασοκ μετα απο αυτο.Θα πρεπει o Παπανδρεου να αδειαζει αμεσως τον Λοβερδο διοτι διαφορετικα ειναι αναξιος να γινει Πρωθυπουργος διοτι δεν θα μπορει να υπερασπισθει τα ελληνικα συμφεροντα.

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτος.

ν.μ

Ανώνυμος είπε...

τοσο φοβαστε τους σλαυομακεδονες
μην μου πειτε οτι οι ελληνες μακεδονες ειναι απογονοι των γνησιων αρχαιων. δεν ηξερα οτι ο μεγας αλεξανδρος μιλαγε σαν τους σημερινους ...σμυρνιωτικα, οπως μιλουν οι συγχρονοι. γνωστο ειναι οτι οι τωρινοι εχουν ερθοι σαν προσφυγες απο την μ. ασια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8.11
Απο που ως που υπάρχουν Σλάβοι Μακεδόνες;

Μη λες ανοησίες. Ελπίζω να ξέρεις πότε ήρθαν οι Σλάβοι στην περιοχή.

Μακεδόνας (ΦΥΣΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ)

The Most Dangerous Internetic Shark είπε...

Αγαπητε φιλε Ανωνυμε εγραψες «Λυπαμαι για το κανταντημα αυτο και αναρωτιεμαι αν υπαρχει Ελληνας και δη Μακεδονας που παει του χερι του να ψηφιζει Πασοκ μετα απο αυτό.»

Ποιος σου ειπε ότι αυτος που ψηφιζει το Πασοκ η οποιοδηποτε από τα αλλα το ψηφιζει με γνωμονα να υπερασπισθει την Ελλαδα όταν ερθει στην εξουσια;

Για να σε βοηθησω να καταλαβεις πως εχει το πραγμα θα στο εξηγησω αναλυτικα.

Ο κάθε γονιος βλεπωντας την ολη κατασταση της χωρας μας ανησυχει για το παιδι του ως προς το αν θα βρει δουλεια.

Η ανησυχια του αυτή τον σπρωχνει εξω από την πιστη(διοτι αν πιστευεις δεν προσκυνας κανεναν…)με αποτελεσμα να θεοποιει την ευρεση εργασιας και να προσκυνα ως «θεο» τον παροχο της.

Ο «θεος της εργασιας» λοιπον δεν είναι ενας και δεν εχει συγκεκριμενο ονομα αλλα αλλαζει προσωπα υιοθετωντας το προσωπο της εκαστοτε κυβερνησης.

Με λιγα λογια παει στον υποψηφιο και του ζηταει να του βαλει το παιδι του σε καποια θεση.
Ο Πολιτικος με τη σειρα του ζηταει την ψηφο του ως ανταλλαγμα.
Απο αυτή την συναλλαγη διοτι για συναλλαγη προκειται και μαλιστα μαφιοζικη χαμενος είναι μονον το ΚΡΑΤΟΣ.

Πολυ απλα το παιδι του δεν είναι το πιο αξιο γι’αυτην τη δουλεια και κατά συνεπεια το κρατος χανει που δεν εχει αξιους υπαλληλους αλλα ουτε και ο Πολιτικος που εξελεγη είναι ο καταλληλος επειδη δεν βγηκε με την αξια του.
O Πολιτικος λοιπον που εξελεγη (οποιασδηποτε κυβερνησης) θα σκεφτει τα εξης:

1.Αυτον εγω τον εβαλα σε δουλεια εμενα με εβαλε κανενας για μια ζωη Πολιτικο

2.Αυτος θα εχει παντα 1000+ το μηνα εγω ποσα θα εχω όταν δεν ΘΑ εκλεγω

Συμπερασμα: Κλεψε τωρα που εισαι στην εξουσια γιατι κατά 90% δεν θα ξαναγινεις ουτε υπουργος ουτε …
Ετσι εχουν τα πραγματα κυριε Ανωνυμε και βγαινει μετα ο παρα του ρουσφετιου βολεμενος και λεει : ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΡΙΕ !!!

Χρονια Πολλα

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com