1 Αυγ 2009

Πετρέλαιο στο Άγιο Όρος.


Η εφημερίδα Μακεδονία01/08/2009 αναφέρει:

● Σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου στοχεύει πλέον η Καβάλα Όιλ, η οποία προσδοκά να αποκτήσει τα δικαιώματα ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Άθω, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες του ωκεανογραφικού “Αιγαίο” στον κόλπο της Καβάλας.
● Χθες η εταιρεία άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένει τον τριπλασιασμό της παραγωγής της, φτάνοντας τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Την άνοιξη το ωκεανογραφικό “Αιγαίο” του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό νέων πεδίων έρευνας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καβάλας, για την οποία η Καβάλα Όιλ έχει τα ερευνητικά δικαιώματα. Παράλληλα η Ενεργειακή Αιγαίου βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Ανάπτυξης για την απόκτηση των δικαιωμάτων στις περιοχές Άθως και Αμμώδες.
Τα δικαιώματα ανήκουν κατά 75% στην εταιρεία Calfrac -πρώην Denison- η οποία όμως έχει χρόνια να εκτελέσει ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή και θεωρητικά το υπουργείο μπορεί να τα εκχωρήσει σε άλλη εταιρεία.
Κατά τη δεκαετία του ’80 είχαν πραγματοποιηθεί ερευνητικές γεωτρήσεις που δεν είχαν δώσει αξιόλογα αποτελέσματα. “Τα στοιχεία αυτά ήταν παλιά. Υπάρχουν πολύ πιο εξελιγμένες μέθοδοι εντοπισμού και άντλησης”, σημειώνει ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, της εταιρείας που κατέχει το 95% της Καβάλα Όιλ, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την απόκτηση των δικαιωμάτων του Άθω.
Η γεώτρηση στο παλιό κοίτασμα του Βορείου Πρίνου εκτελέστηκε μέσα στο καλοκαίρι και κόστισε 35 εκατ. ευρώ. “Για πρώτη φορά έλληνες μηχανικοί πραγματοποιούν μια τέτοια δύσκολη γεώτρηση, στα 4.400 μέτρα με οριζόντια κατεύθυνση”, σημειώνει στη “Μ” ο κ. Ρήγας.
Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν, όπως τα περίμενε η εταιρεία, καθώς το πολυδιαφημισμένο γεωτρύπανο Εnergy Exeter, για το οποίο η εταιρεία πλήρωνε 150.000 δολάρια κάθε μέρα που περνούσε, παρουσίαζε τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος της γεώτρησης και να καθυστερήσει η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου.

ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Τώρα η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέου γεωτρύπανου, προκειμένου να προχωρήσει την γεώτρηση στο πεδίο “Ε”. Πρόκειται για έναν ταμιευτήρα “παρθένο”, που ανακαλύφθηκε το 2002, αλλά, λόγω των αλλαγών στο μετοχικό σχήμα και την έλλειψη ρευστότητας των προηγούμενων ετών, η εταιρεία δεν κατάφερε να αξιοποιήσει. Βρίσκεται σε γεωλογική ζώνη και ιζηματογενές περιβάλλον ανάλογο με αυτό του κοιτάσματος του Πρίνου, που έδωσε περί τα 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε μια εικοσαετία.
Ωστόσο το “Ε” έχει χαμηλότερη διαπερατότητα από τον Πρίνο και η γεώτρηση θεωρείται αρκετά δύσκολη. Από τον περασμένο Μάρτιο το πεδίο “βομβαρδίστηκε” με ηχητικά κύματα και με βάση τη διάθλαση και την επιστροφή αυτών θα “αποκρυπτογραφηθεί” το είδος των πετρωμάτων, η γεωλογική τους σύσταση, η ύπαρξη ρηγμάτων, κοιλοτήτων με πετρέλαιο κτλ.
Η γεώτρηση προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα γίνει η περιχαράκωση του κοιτάσματος. Η εταιρεία προσδοκά να ξεκινήσει την άντληση πετρελαίου από το “Ε” μέσα στο φθινόπωρο, ώστε μαζί με τις ποσότητες που θα δώσουν ο Βόρειος Πρίνος και το παλιό κοίτασμα του Πρίνου να φτάσει την παραγωγή της στα 5.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία NAPC αποχώρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, καθώς έκρινε ότι η παραγωγή των 7.000 βαρελιών ήταν ασύμφορη. Η παραγωγή, που σήμερα βρίσκεται στα 1.400 βαρέλια, είχε πέσει το προηγούμενο διάστημα μέχρι το “ψυχολογικό” όριο των 1.000 βαρελιών. Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία δεν βγάζει τα λειτουργικά της έξοδα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ρήγας, με την επίτευξη του στόχου των 5.000 βαρελιών, και με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς της τιμής του πετρελαίου στα 50-60 δολάρια το βαρέλι, η εταιρεία θα μπει σε θετική πορεία.
Ωστόσο το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η εταιρεία δεν περιορίζεται ούτε στα παλιά πηγάδια του Πρίνου, ούτε στο πεδίο Ε. “Ο στόχος μας δεν είναι μόνο τα 5.000 βαρέλια αλλά ο εντοπισμός νέων πεδίων” σημειώνει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com