Περίπου 800 σελίδες του Σιναϊτικού Κώδικα ψηφιοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο.
Οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα (http://www.codexsinaiticus.org/), μπορούν να δουν εικόνες από περισσότερες από τις μισές σελίδες του Σιναϊτικού Κώδικα, ηλικίας 1.600 ετών. Τμήματα του κειμένου, που είναι γραμμένο στα Ελληνικά σε φύλλα περγαμηνής, έχουν επεξεργαστεί από ερευνητικά ιδρύματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα «παράθυρο στην εξέλιξη της πρώιμης Χριστιανοσύνης».
Ο Δρ. Σκοτ Μακέντρικ, επικεφαλής του τμήματος Δυτικών χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ανέφερε ότι η ευρεία διαθεσιμότητα του κειμένου παρουσιάζει πολλές ερευνητικές ευκαιρίες.
«Ο Σιναϊτικός Κώδικας είναι ένας από τους μεγαλύτερους γραπτούς θησαυρούς του κόσμου», επεσήμανε. «Το αρχαίο χειρόγραφο παρέχει ένα παράθυρο στην ανάπτυξη του Χριστιανισμού και την πρώτη απόδειξη για τον τρόπο που το κείμενο της Βίβλου μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά».
Η διάθεση του κειμένου σε ψηφιακή μορφή για μελέτη από ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο παρέχει δυνατότητες συνεργασίας που δεν θα ήταν εφικτές πριν από μερικά χρόνια. Το σύνολο της έκδοσης περιέχει περίπου 1.460 σελίδες, διαστάσεων 40 x 35 εκατοστά.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συνδυάζει τη διάθεση του κειμένου στο Διαδίκτυο με μια έκθεση, που περιλαμβάνει ιστορικά αντικείμενα και σχετίζονται με το κείμενο.
Για 1.500 χρόνια, ο Σιναϊτικός Κώδικας βρισκόταν σε μοναστήρι του Σινά, μέχρι που εντοπίστηκε το 1844 και μοιράστηκε μεταξύ Αιγύπτου, Ρωσίας, Γερμανίας και Βρετανίας. Θεωρείται ότι άντεξε στο χρόνο επειδή ο αέρας της ερήμου είναι ιδανικός για τη διατήρηση κειμένων αλλά και επειδή το μοναστήρι παρέμεινε ανέγγιχτο από επίδοξους κατακτητές.
kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν: «Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»
-
Τίτλος Ἐκπομπῆς: *«Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Χαράλαμπος
Ἂνδραλης ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος-Καθηγητής
Πριν από 10 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου