«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (κεφ. 16-8) διαβάζουμε στίς Πράξεις των Αποστόλων και παρατηρούμε με δέος ότι το Άγιο Πνεύμα εμπόδισε τον Απόστολο Παύλο να συνεχίσει την πορεία του στη Μικρά Ασία και ενώ ευρίσκετο στήν Τρωάδα τον απέστειλε στη Μακεδονία για να κηρύξει το Ευαγγέλιο στον Ελληνισμό και στην Ευρώπη.
Από εκείνη την στιγμή η Ελλάδα γίνεται η πύλη εισόδου του Χριστιανικού μηνύματος σε όλη την Ευρώπη και η Ευρώπη βαπτίζεται σε «πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον»!
Οι ρίζες της Ευρώπης και του πολιτισμού της είναι αναμφίβολα Χριστιανικές, έστω κι αν ορισμένοι σήμερα τις αμφισβητούν.
Η έμφαση, την οποία δίδει σήμερα η Ευρώπη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι και αυτή μια απόδειξη της Χριστιανικής κληρονομιάς της.
Ωρισμένοι νεοέλληνες διανοούμενοι νομίζουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένας πολιτικοοικονομικός χώρος όπου ο Χριστιανισμός είναι απαγορευμένος. Μεγάλοι όμως διανοητές των νεωτέρων χρόνων, όπως ο Άγγλος ποιητής Τόμας Έλλιοτ, ο Γάλλος διανοητής Πώλ Βαλερύ, ο Έλληνας πολυγραφότατος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Παναγιώτης Κανελλόπουλος κ. ά., ομολογούν ότι τα τρία πνευματικά θεμέλια της σημερινής Ευρώπης είναι η Χριστιανική Πίστη, η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και το Ρωμαϊκό ή ορθότερα Βυζαντινο-ρωμαϊκό Δίκαιο.
Στήν εποχή μας η προσπάθεια συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών λαμβάνει τή μορφή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι χώρες που μετέχουν αναζητούν κοινές λύσεις σε πολλά προβλήματα, χωρίς όμως να χάνουν την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Εκκλησία της Ελλάδος πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να περιορίζεται στην κοινή ρύθμιση οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, αλλά να προχωρεί στην ευρύτερη αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση μεταξύ λαών και πολιτισμών, επιπλέον δε να επιδεικνύει ευαισθησία και ανθρωπιά προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν λειτουργεί με νόμους, κανονισμούς, διαδικασίες και κανόνες, οι οποίοι απαιτούν ειδικές γνώσεις και συνεχή ενημέρωση.
Σας Ευλογώ επομένως και χαιρετίζω την όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εκκλησίας μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και τα μέλη Αυτής, για την ενημέρωση των Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενώσεως, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ως δε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος προθύμως εδέχθη την διοργάνωση της Ημερίδος αυτής στην Ιερά Μητρόπολή Του και κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για την Επιτυχία της διεξαγωγής Αυτής.
Με αυτά τα λόγια εύχομαι ό,τι αγαθόν και ευάρεστον «τω Κυρίω εν οίς πράττομεν».
Απόσπασμα από ομιλία του Μακαριωτάτου στη Βέροια (2/6/09)
Πηγή: ΠΡΟΝΑΟΣ – 4-06-2009
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου