Aπό το blog του ΥΠΕΠΘ «meafora» αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ μιας καθηγήτριας Αγγλικών στο δημοτικό και μιας μητέρας.
· Καθηγήτρια Αγγλικών Ηρακλείου λέει:
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009
Εύγε στο ΥΠΕΠΘ για την απόφασή του να εισάγει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
Το φορτίο επωμιζόμαστε τώρα εμείς οι εκπ/κοί και θα πρέπει με υπευθυνότητα να δούμε το θέμα.
Εκτός από εκπ/κός (όπως και ο σύζυγός μου) είμαι και μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού στο οποίο μάθαμε να ονομάζει τα ‘ευαίσθητα’ μέρη του σώματός του σωστά χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από ψευτοντροπές και πάντοτε απαντάμε με φυσιολογικό τρόπο στις ερωτήσεις του. Έτσι και εκείνος θεωρεί φυσιολογικό ό,τι γνωρίζει μέχρι στιγμής για το πως ήρθε στον κόσμο και για το σώμα του.
Μας έχει δει γυμνούς και τους δύο και γνωρίζει ποιές είναι οι ανατομικές διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα και το αντιμετωπίζουμε όλοι ως φυσιολογικό γεγονός, έτσι το παιδί δεν πονηρεύεται. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό παιδί (θα επικαλεστώ τη νηπιαγωγό του) και δε συμπεριφέρεται ‘διαστροφικά’, όπως ίσως κάποιοι γονείς ή και συνάδελφοι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί αν τα παιδιά μάθουν για το σώμα τους και για το πως ερχόμαστε στον κόσμο. Εξαρτάται πως θα το χειριστούμε εμείς οι εκπ/κοί και οι οικογένειες.
Θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια ‘έπαιζε’ στην τηλεόραση ο γάμος ενός υπουργού βορειοευρωπαικής χώρας με το σύντροφό του και τα παιδιά το ανέφεραν στην τάξη (Δ’ δημ.) και γελούσαν και άλλα τέτοια που μπορείτε να φανταστείτε. Ένα παιδί με ρώτησε πως γίνεται να παντρεύονται 2 άντρες. Με το που ‘έπεσε’ ή ερώτηση, τα παιδιά κρεμάστηκαν από τα χείλη μου και περίμεναν την απάντηση.
Ομολογώ ότι ένοιωσα άβολα αλλά δεν το έδειξα. Τους απάντησα ότι σε κάποιες χώρες επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά όχι και στην Ελλάδα γι’αυτό εμάς μας παραξενεύει ένας τέτοιος γάμος. Τα γελάκια σταμάτησαν, τα παιδιά σοβαρεύτηκαν και άρχισαν να με ρωτάνε για το αν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα άτομα διαφορετικού φύλου, τι γίνεται αν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά κ.τ.λ.
Απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις τους με φυσιολογικό τρόπο και τους μίλησα με ειλικρίνεια για ό,τι γνώριζα, αν δεν γνώριζα την απάντηση το ομολογούσα, δεν έδινα ψεύτικες αλλά βολικές απαντήσεις. Αφιερώσαμε τη διδακτική ώρα στη συζήτηση αυτή και αισθάνθηκα ότι τα παιδιά ‘πήραν’ πολλά από αυτήν την κουβέντα από τον τρόπο που έθεταν τις ερωτήσεις τους και τη ‘φυσιολογική’ τους αντίδραση στις απαντήσεις μου.
Θέλω να πω με όλα αυτά ότι:
Η ημιμάθεια βλάπτει και η παραπληροφόρηση, και όχι η σωστή ενημέρωση.
=================================
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
· Χρυσή (meafora.gr) λέει:
Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009
Αγαπητή μου Καθηγήτρια Αγγλικών, λέτε:
“Απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις τους με φυσιολογικό τρόπο και τους μίλησα με ειλικρίνεια για ό,τι γνώριζα, αν δεν γνώριζα την απάντηση το ομολογούσα, δεν έδινα ψεύτικες αλλά βολικές απαντήσεις. Αφιερώσαμε τη διδακτική ώρα στη συζήτηση αυτή και αισθάνθηκα ότι τα παιδιά ‘πήραν’ πολλά από αυτήν την κουβέντα από τον τρόπο που έθεταν τις ερωτήσεις τους και τη ‘φυσιολογική’ τους αντίδραση στις απαντήσεις μου”.
Συγνώμη φοβάμαι όμως πως έχετε χάσει τα λογικά σας. Ο γάμος δύο αντρών δεν είναι κάτι φυσιολογικό και είναι φυσικό τα παιδιά να γελάνε. Για να δείξω ότι δεν έχω ταμπού, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσει στα παιδιά μας σαν κάτι φυσιολογικό.
Στα παιδιά διδάσκουμε την αλήθεια και όχι να διδάξουμε το μη φυσιολογικό σαν κάτι φυσιολογικό. Σας λέει μήπως τίποτα η λέξη διαστροφή; Ή θα την διαγράψουμε και αυτή από το λεξιλόγιό μας για να δείξουμε πόσο προοδευτικοί είμαστε;
Το παιδί πρέπει να μάθει να σέβεται τους ανθρώπους αυτούς που έχουν διαφορετικές επιλογές, όχι όμως να γίνουν και πρότυπα για τα παιδία μας.
Ήμαρτον!
Χρυσή
=================================
ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΤΙΝΩΝ
Συγχαρητήρια στην κ. Χρυσή.
Όπως έλεγε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν η βλακεία είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη του κόσμου. Δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε.
«Δύο πράγματα είναι ατελείωτα: το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου, όμως για το σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος».
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 2 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου