15 Φεβ 2009

Επισκέψεις σε Μητροπόλεις σχεδιάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Ιερές Μητροπόλεις στη Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία θα επισκεφθεί πιθανόν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος όπως έγινε ανεπίσημα γνωστό από το περιβάλλον του.
Πιο πιθανές επισκέψεις μέχρι τώρα είναι αυτές στις Ιερές Μητροπόλεις Ελασσόνας και Κοζάνης ενώ δεν αποκλείεται κι άλλες επισκέψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα μέχρις ότου το πρόγραμμα της περιοδείας του πάρει οριστική μορφή.
Μάλιστα να σημειώσουμε πως πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος επισκέφθηκε επίσημα το Φανάρι και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Λάρισα τον περασμένο Μάιo, με αφορμή την γιορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Κ. Τζανακούλη.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων του απένειμε και το χρυσό κλειδί της πόλης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στην θρησκευτική ιστορία 18 αιώνων, η πόλη της Λάρισας υποδέχεται Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστώντας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ήλθομεν από το σεπτόν κέντρον της Ορθοδοξίας και του γένους, εις το οποίον η Λάρισα έχει στείλει οικουμενικούς πατριάρχας, για να κομίσομεν εις την πατρίδαν του Αριστίπου, του Μέμνονος και του Φίλωνος, την ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την μητρική της ευχήν και στοργήν και τον ασπασμόν του αναστάντος Κυρίου.
Ο Λαρισαϊκός λαός από την αρχαιότητα διεκρίνετο δια την θεοσέβειάν του. Κύριε δήμαρχε, η πόλις της οποίας έχετε την τιμήν να είστε ο πρώτος πολίτης, αλλά και ο πρώτος διάκονος και θεράπων, είναι κόσμημα και σέμνωμα, όχι μόνο της Θεσσαλίας και της Ελλάδος, αλλά και της ευρυτέρας γεωγραφικής περιοχής
».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α', κατά κόσμο Δημήτριος Αρχοντώνης, γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου. Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερή του πατρίδα και στη συνέχεια ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για τις εγκύκλιες σπουδές.

Στη συνέχεια διακρίθηκε ως σπουδαστής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αναδείχτηκε πτυχιούχος της το 1961. Στις 13 Αυγούστου 1961 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα, που του έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος. Το 1963 έρχεται στη Ρώμη, ως υπότροφος του Πατριαρχείου, και παρακολουθεί μαθήματα Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, που είναι παράρτημα του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης για θέματα που σχετίζονται με τη θεολογία των Ανατολικών Εκκλησιών.

Μετά τη φοίτησή του αναγορεύεται «Διδάκτωρ» του ανατολικού Κανονικού Δικαίου παρουσιάζοντας τη διατριβή του με θέμα : "Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεων εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία". Συμπληρωματικές σπουδές, επίσης, έκαμε στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey της Ελβετίας, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Αφού περάτωσε τις σπουδές του, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη το 1968 και διορίζεται βοηθός Σχολάρχη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εάν δεν μπορούσαμε θα έπρεπε να κλείσωμεν τις εκκλησίες, να σταματήσωμεν την θεία διδασκαλίαν, να αφεθώμεν έκδοτοι στις ορέξεις του θελήματος της σαρκός και του κόσμιου. Ευτυχώς μπορούμε, και αυτό βεβαιώνει η παρουσία των Αγίων, που υπάρχουν σ’ όλες τις εποχές, και στην δική μας βεβαίως. Η Εκκλησία όχι μόνο βελτιώνει τους ανθρώπους, όχι μόνο τους εξάγει από την «δαιμονιώδη» και «κτηνώδη» κατάστασιν, αλλά τους δίδει τα μέσα να γίνουν θεοειδείς».
Πηγή: «e-erevna»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com